spagosmail

Dobrodošli na moj blog

28.09.2012.

Ko je bila sultanija Hurem?

Uz TV seriju Sulejman

Ko je bila sultanija Hurem?

Godinu dana poslije Šeherzade i 1001. noći, TV gledaoci su ovih dana zaokupljeni gledanjem nove turske TV serije, koja se bavi tematikom sa sultanovog dvora prije pola milenijuma.

Pored Sulejmana Veličanstvenog, širu publiku posebno je zainteresovao lik sultanije Hurem. Ona je bila istorijska ličnost i njom su se bavili mnogi istoričari proteklih pet vijekova. Od robinje do sultanije, od sirotice do najuticajnije žene onog vremena. Ko je bila ona? Zavirili smo u istorijske fakte.

U najkraćem, njena biografija može stati u nekoliko rečenica: Nekadašnja robinja, po imenu Roxelane, udala se za sultana Sulejmana I i postala njegov najznačajniji savjenik. Kako bi osigurala svoj uticaj na sultana, namjestila je ubistvo njegovog najvećeg prijatelja i zeta, velikog vezira Ibrahima, a nije se libila ukloniti ni njegovog sina iz prethodnog braka, u korist svojih sinova.

Rođena je između 1500. i 1506. godine u Ruteniji, tadašnjoj poljskoj pokrajini, pod imenom Aleksandra Lisowska, a Evropljani su je nazivali Roxelana. Rođena je u jednoj tatarskoj familiji, a kao djevojčica bila je zarobljena i prodata u palatu vlastodržaca na Krimu. Odatle je dospjela sultanov harem, u glavnom gradu Osmanskje imperije. Bila je malena rastom, crvenokosa, lijepa i graciozna, i znala je kako sultana okrenuti na njenu stranu. Sultanova supruga postala je 1533. godine. Sultan joj je po dolasku u njegov harem dao ime Hurem. Rodila mu je šestoro djece. S te pozicije, izrasla je u najuticajniju savjetnicu sultana i intrigantkinju u vlastitu korist, odgurnuvši sve njene konkurentkinje u stranu.

U tu svrhu, denuncirala je i velikog vezira Ibrahima, najvećeg sultanovog prijatelja, muža njegove sestre Hatidže, koga je sultan dao pogubiti. Nakon toga, pobrinula se da ni jedan veliki vezir više ne dođe u poziciju kojom bi se njena moć ugrozila. Čak je uspjela da omiljeni sultanov sin Mustafa bude pogubljen, sve to u korist njenih sinova. Njen sin Selim postao je sultan 1566. godine, nakon što je sultan Sulejman umro pod zidinama Sigeta, u toku pohoda na Beč.

Roxelane, koja je u narodnom govoru onog vremena opisivana kao vještica, čarobnica, a u evropskim izvještajima kao intrigantkinja i dvorski spletkaroš, u jednoj anonimnoj hronici napisanoj onog vremena, opisana je i kao veliki dobročinitelj, u veoma pozitivnom svijetlu, koja je iza sebe ostavila mnogobrojne zaklade i vakufe u Istambulu, Edrinu, Mekki i Medini.

Roxelane sultanija Hurem, umrla je 1558. godine na sultanovim rukama. On je nikad nije prestao voljeti. Sahranjena je u krugu Sulejmanove džamije u Istambulu.

Nadamo se da otkrivanjem ovih, ionako već poznatih istorijskih činjenica, gledaocima nećemo pokvariti gledanje narednih epizoda ove serije.

Smail Špago
 

 
NovaSloboda.ba
spagosmail
<< 09/2012 >>
nedponutosricetpetsub
01
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30

MOJI LINKOVI


MOSTAR
http://memorylimit.blogger.ba/
http://herojisaneretve.blogger.ba/
www.mostarskaraja.com
www.moforaja.com


MOJI FAVORITI
Dead Poets Society
KALEIDOSKOP
Utociste
Underneath the surface.
UvijekSlugaNikadGospodar
Doskočice - Quips
Kad zamirišu jorgovani ...
Jedinstvena Bosna i Hercegovina
isolation's daughter
Kolumna Mog Odrastanja
LuSerbia
District for the Movies
Pozor: Jasan stav!
Gracias a la Vida
Zar je bitan naziv?
Bosna preko Oceana
Crtice moderne neprilagođenosti
Jedino/moje/milo
Iskreno Vaša
Sektor G
Nikad ne reci dvaput
.. potraga za pravim ..
Volim te. Ne možeš mi to oduzeti.
Duh Koji Hoda
in case u didn't know...
Old postcards of Bosnia -Herzegovina
IN MEMORIAM DENIS GARAGIC
Cesto se izgubim u svetu maste ...Welcome :)
Sretna i zadovoljna .....
i will love you till the end of time
Budjenje
Backpacker
U ime Vremena koje smo nepovratno izgubili
burek
أمل -AMAL NEVER GIVE UP
you stole what was left of my heart.
Brute Force
classywonderwal
Bijeg od stvarnosti
Emir Nišić
Vaffanculo
poljoprivreda_bih
Samo rijetki nađu rijetke.
Ne boj se savršenosti, nikad je nećeš dostići.
welcome to my blog
Postoje neki drugi svjetovi..
neka lutko, uredu je...
SOKO artTV
Logičke zagonetke
U urbanoj sahari života
više...

BROJAČ POSJETA
532486

Powered by Blogger.ba