spagosmail

Dobrodošli na moj blog


31.01.2017.

Novo u kinu: Film „Jackie“

Film „Jackie“ je višestruki portret ikone šezdesetih godina, Jacqueline Jackie Kennedy. Ostala je upamćena kao poznata i misteriozna žena, koja je u istoriju ušla kao inkarnacija stila i „šika“.
Godine 1961. J.F. Kennedy je postao 35. poredsjednik SAD, nosilac nade i karizmatični vođa zapadnog svijeta. S njim zajedno, kao „first Lady“ došla je i Jacqueline Jackie Kennedy.
Posjedovala je eleganciju, sofisticiranost i popularnost, a za njenog života postala je legenda. Kada je njen muž ubijen 22. novembra 1963. godine u Dallasu, ostala je šokirana i dugo vremena bila  traumatizovana. Iako u šoku, i pored mnogo otpora, vrlo brzo je  pokrenula inicijativu da osigura dio nasljedstva iza svoga muža.
Režiser Pablo Larrain (Neruda, El Club) u jednom fascinantnom umjetničkom djelu prepliće prošlost i sadašnjost. U glavnoj ulozi se pojavljuje dobitnica Oscara Natalie Portman (Black Swan), koja je pokazala da je jedna od najistaknutijih glumica ovoga vremena. Za dramatičnu ulogu u ovom filmu i ove godine važi kao jedna od glavnih konkurentkinja za nagradu Oscar.
(izvor:spiegel)
(Novasloboda.ba)
31.01.2017.

Nevjerovatne optičke iluzije
Iluzije na fotografijama u galeriji stvaraju sjenke drvoreda na snježnom terenu u blizini mjesta Sieversdorf u istočoj Njemačkoj, udaljenom oko 100 kilometara od Berlina.
Na fotografijama, koje je napravio fotograf Patrick Pleul, vide se duge plave sjenke na snijegu, koje baca drveće zasađeno pored jedne saobraćajnice.
Zbunjujuće slike stvaraju zapanjujuću optičku iluziju, jer bjelini snijega reflektuje boje sjenki, koje  prelaze u plavu boju. U ovom slučaju, boja neba stvara plavu nijansu sjenki, u danima kada sunce stoji veoma nisko iznad horizonta. Jedan kristalno jasan dan sa snijegom napravio je savršene uslove za čudnu mješavnu boja na snijegom prekrivenom tlu.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
30.01.2017.

Nakon 3. Grahijade: Biciklisti i doktori pravili najbolji grah

Utisci se još ne stišavaju. Bila je i prošla Grahijada broj 3. A kako ništa u Mostaru i oko Mostara ne može proći bez liskaluka, i na ovoj Grahijadi je odmah plasirana udarna vijest kako su Mostarci konačno glasali i svojim glasom izabrali najbolji grah na Grahijadi.

Biciklisti i doktori pravili najbolji grah

Čak 22 ekipe učestvovale su na trećoj po redu Grahijadi na Rujištu u organizaciji Planinarsko  sportskog društva“Prenj“.
Lijepo vrijeme privuko je veliki broj Mostaraca i Mostarki na popularno izletište, a pored uživanja u sviježem zraku, vrhunac dana bilo je takmičenje u pravljenju graha.
Sve ekipe uložile su veliki trud od ranih jutarnjih sati, a publika je za svog favorita izabrala ekipu Kliničke bolnice „Dr. Safet Mujić“ Mostar.
Petočlani žiri imao je svoje favorite, tako da je prvu nagradu osvojila ekipa mostarskog Biciklističkog kluba MAS, drugo mjesto pripalo je ekipi „Vrelo Bune – Bunski izvor“, dok je na trećem mjestu završio grah Udruženja „Mostarski Rođeni“.
(novasloboda.ba)

Građani Mostara konačno glasali : Raja odabrala najbolji grah

U organizaciji Planinarsko-smučarskog društva “Prenj” danas je na Rujištu održana “Grahijada”. Nekoliko hiljada posjetilaca je prelijep sunčan dan iskoristilo  za uživanje u zimskim radostima i kulinarskim specijalitetima.
Na ovogodiišnjoj grahijadi učestvovala je 21 ekipa. Odlukom stručnog žirija treće mjesto zauzelo je udruženje Mostarski rođeni, drugo Vrelo Bune Bunski izvor. Prvoplasirana je ekipa biciklistiškog kluba MAS. Posjetioci su najboljim grahom proglasili grah koji su napravili članovi RMC dr. Safet MUjić.
“Izuzetno smo zadovoljni što je danas na Rujištu veliki broj građana, a zbog loših puteva mnogo ih se i vratilo, rekao je za Mostarski.ba Sead Divanović predsjednik SPD Prenj. Admir Šarić predsjednik BK MAS rekao je za naš portal da je jednako kao i osvojenom titulom šampiona njegov tim zadovoljan činjenicom da je Rujište oživjelo i da mu se vraća stari sjaj. Dr. Mehmed Haznadar predstavnik ekipe koju su posjetioci proglasili najboljom, izjavio je da im ovo priznanje mnogo znači , jer ih je, kako kaže najboljim proglasila raja. Pohvalio je organizatore naglasivši da ova manifestacija zahvaljujući njihovom zalaganju, iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetilaca.


(Mostarski.ba)(Fotografije: portali u potpisu i facebook, a tamo puno više fotografija)
30.01.2017.

Najveća luka za kruzere na svijetuMnogi će, kad pogledaju sliku u prilogu, pomisliti da se radi o nekom posebnom danu. Sasvim je normalno da svakodnevno po osam kruzera čekaju na ukrcavanje putnika u luci u Miamiju (SAD).
Na brodove se u ovoj luci ukrca nevjerovatnih pet miliona putnika godišnje, odakle kreću preko  Karibika ka drugim destinacijama širom svijeta. I pored osam terminala, jednog parka sa dva teniska terena, igrališta za košarku i bazenom, postoji jedan veliki problem: Više od dva kilometra dugo vještačko ostrvo postalo je premaleno.
Razlog: s jedne strane, najveći kruzeri na svijetu ostrvo dijele sa najvećom lukom za kontejnere u SAD, a s druge strane, što su mnogi kruzeri duži od 360 metara. Za njih se već gradi jedna nova luka. Troškovi, skoro četvrtina milijarde eura.
(izvir:sternviews)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
29.01.2017.

Cvekla - trenutci zdravlja


Cvekla (Beta vulgaris ssp. vulgaris var, vulgaris)

1. Jaca imunitet;
2. Odlican izvor folne kiseline (vitamin B9);
3. Odlican izvor vlakana, mangana, kalijuma...;
4. Jaca jetru;
5. Snizava kolesterol;
6. Cisti debelo crijevo;
7. Ima snazno anti-kancer dejstvo;
8. Odlican izvor gvozda;
9. Sadrzi vitamine A, B3 (niacin) i C;
10. Cisti krv;
11. Ima protivouplano dejstvo;
12. Umiruje akne...

I jos mnogo, mnogo toga!

Cvekla i mrkva

Sok koji diže iz mrtvih: Već decenijama je hit u svetu, a pravi se za dva minuta
Već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji se bore sa karcinomom, jer vraća energiju, diže imunitet i poboljšava krvnu sliku. Pravi se veoma jednostavno a jedina mana mu je što nije baš preterano ukusan. Ali rezultati su toliko dobri da vredi savkog gutljaja!

Reč je o soku od cvekle i šargarepe, a ako vam je muka pri samoj pomisli na kombinaciju ove dve namirnice u tečnom stanju, niste jedini. Naime, već decenijama se ovaj sok preporučuje ljudima koji idu na hemoterapiju, jer se savršeno bori protiv svih posledica ovog vida lečenja karcinoma. Iako svi kažu da je groznog ukusa, niko nije prestao da ga pije jer su rezultati fantastični.

Zato kažu da bukvalno diže iz mrtvih – i nije namenjen samo onima koji imaju zdravstvenih problema!
Ukoliko se osećate premoreno, nemate energije i depresivni ste, možda je baš ovaj bućkuriš ono što vam je potrebno. Sprema se veoma jednostavno.

Potrebno je: cvekla, limun, mrkva, narande, jabuke, med

Sve sastojke jednostavno očistite i ubacite u blender. 
Dobićete sok crvenkaste boje, koji zatim možete da raspodelite po flašama (ili teglama, jer bi idealno bilo da ne stoji u plastici) i da čuvate u frižideru. Sok daje najbolje rezultate ako se pije ujutru, na prazan stomak, i to svega pola čaše.

Ukoliko budete pili ovaj sak svakodnevno, već za deset dana ćete osetiti neverovatnu promenu po pitanju energije, ali i raspoloženja. Zapušite nos i – živeli!
Objavio/la Mamina kuhinja 

(spagos)
29.01.2017.

Kad san postane java

imati svoje vlastito kino

Od priče Andersona Jonesa komotno bi se mogao napraviti jedan film, a u glavnoj ulozi bio bi on sam, glavom i bradom.
Premijeru bi mogao napraviti u vlastitom kinu, jer čitava priča se zasniva na i oko filma. Vozač autobusa iz engleskog Stoke-on-Trenta ispunio je svoj životni san, kada je u svom vrtu napravio jedno malo kino, u kome ima 34 sjedišta i 11 kvadratnih metara veliki ekran. Skoro pet godina ulagao je u ovaj projekat, pri čemu je utrošio 80 hiljada eura. I kino je spremno za start.
Sve neodoljivo podsjeća na vremena multiplexa i 3-D. I naravno, na vremena kada su u kinima prikazivani filmovi, iz kojih su i nastajali slični snovi.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
28.01.2017.

Mostar očima stranih putopisaca: Marcel Adnet, Brazil (2012.)

U augustu 2012. godina mala ekipa MTV Brazil došla je u Bosnu i Hercegovinu da snimi dvije epizode novog programa o putovanjima pod nazivom „Adnet Viaja“. Zašto Bosna i Hercegovina? Dobro! Maecelo Adnet, brazilski komičar, prezentator i pjevač boravio je već prije jednom u Mostaru, inspirisan muzikom sevdalinke, ljepotama prirode i fascinantnom istorijom ove zemlje.

Naša prva veza sa Sarajevo Funky Toursom napravljena je preko tripadvisor.com, gdje smo pročitali o turama i ekskurzijama koje Skender i negovi ljudi aranžiraju za turiste iz čitavog svijeta.
Prva ideja je bila da odemo samo na jednu od ovih tura, ali...nakon razmišljanja, i ponovnog razmišljanja, mi smo ustvari trebali nekoga, ko će sa nama biti tri dana u Bosni i Hercegovini, pokazati Sarajevo, sa nama otići u Mostar, i nakon toga u Neum, i praktično biti dio našeg tima! I biti sa nama stalno. Postavili smo pitanje, možemo li doći na turu 24/7...Sreća za nas, Skender je bio entuzijasta, i mi smo već bili na letu za Bosnu.
Dva dana smo bili u Sarajevu. Veliki grad! Stari grad je prekrasan, a još ljepšim ga je učinilo što smo tamo bili zadnjih dana Ramazana. Skender nas je vodio na mjesta gdje smo mogli jesti, piti kafu i pušiti nargilu, tako da smo se osjećali kao pravi građeni grada Sarajeva. Posjetili smo Tunel i Jevrejsko groblje, što nam je ukazalo na svu kompleksnost i duboke ožiljke rata. Također smo mogli vidjeti grad sa najviše tačke u Sarajevu, sa prekrasnim pogledom i odličnim mjestom, na kojem je Marcelo Adnet pjevao sevdalinke sa mještanima...

Nakon vožnje pored nevjerovatno plave rijeke i jezera, gdje se jede tradicionalna jagnjetina, u restoranima uz put, bili smo zadivljeni ljepotama grada Mostara. Otišli smo da vidimo čuveni most, pogledali kako je bio devastiran u ratu, vidjeli smo ruševine zgrada, rupe od metaka u fasadi, ali ništa to ne može oduzeti ljepotu ovog grada. On je jednostavno, očaravajući!

Naš put je išao dalje kroz predivne gradove Blagaj i Počitelj, i dalje do Neuma. Prelaskom granice sa Hrvatskom, pošto smo naše putovanje odatle nastavili za Italiju, pozdravili smo se sa Skenderom, uz nekoliko zagrljaja, ali i suzama u očima.

Kakvo sjajno putovanje smo imali!

Ne samo da smo vidjeli najzanimljivija, nego i inspirativna, prekrasna i impresivna mjesta u BiH.
Skender nam je pokazao kako se osjećati bosanski, i kako se od života u prošlosti, sa strahom za vlastiti život, može napraviti motivacija da se Sarajevo i cijela Bosna i Hercegovina napravi boljim mjestom. Skender je sa nama podijelio svoju priču, impresionirao nas svojim znanjem istorije, uz veliku sposobnost da nam pokaže najbolje dijelove njegove zemlje. Postao je član naše elipe vrlo brzo i prirodno, i naravno pružio nam osjećaj da se nalazimo kod kuće, smijao se sa nama, pjevao sa nama, jeo sa nama (u vrijeme kad nije postio) i najvažnije od svega: napravio nas navijačima Bosne zauvijek, FOB's (Fans of Bosnia).

Ekipa MTV Brasil: Marcelo Adnet, Marcelo Botta, Mariano Kweller, Aron den Boer and Maria Hupkespriredio:Smail Špago

28.01.2017.

Kuda u nedelju: 3. Grahijada, Rujište, 29. januara 2017.


Prijave ekipa za učešće na Grahijadi su završene. Izgleda da se iz godine u godinu povećava broj takmičara, što je jako pozitivna stvar. Nadamo se da će ovo postati tradicionalno zimsko okupljanje i druženje na Rujištu.
Ekipe su jako zainteresovane da saznaju ko je konkurencija u nedjelju. U prilogu je spisak prijavljenih ekipa zaključno sa 25/01/2017 do 23:00h.
Hvala svima na angažmanu i prijavama. Želimo vam dobro druženje i još bolji grah u nedjelju !
PSD PRENJ
PS. Više detalja oko suđenja, vremena dolaska i opreme koja je potrebna će biti objavljeno naknadno.
(sa stranice PSD Prenj)


28.01.2017.

Pretpraznička parada zmajeva


Kina se ponovo susreće sa tradicionalnom proslavom Nove godine. Naime, 28. januara će se pojaviti drugi mladi mjesec nakon zimskog solisticija, a nakon godine majmuna, slijedi godina pjevca.
Svake godine, ovaj praznik pokrene skoro čitavu Kinu na putovanje, nešto slično kao kod nas za Novu godinu, u Evropi za Božić, ili u SAD za Dan zahvalnosti.
Kineske željeznice su se pripremile za lavinu putnika, a kako se pretpostavlja, polovina Kine, na putovanje u posjetu rodbini i prijateljima krenuće vozom.
Kao zmajevi sa sjajnim očima, stoje vozovi velikih brzina na stanici u Wuhanu. Prvi novogodišnji putnici krenuli su na put već 27. januara, a onda, do kraja praznika, nema više stajanja.
(izvor:stern)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
27.01.2017.

Novina: Reflektirajući sprej za pješake, bicikliste i joggere
Da li je ovo način da se spriječi krvoproliće na cestama širom svijeta? Kompanija koja proizvodi reflektirajući sprej tvrdi da se korištenjem njihovog spreja mogu spasiti životi hiljada biciklista, pješaka i joggera, u večernjim i noćnim satima.Širom svijeta, tokom samo jedne godine, desetine hiljada ljudi bivaju ubijeni ili ozlijeđeni u saobraćajnim nesrećama u periodu slabije vidljivosti.
Sprej, koji se u nekim zemljama već nalazi u prodaji, nosi naziv “Albedo 100 Reflektive spray”. Proizvođač spreja je švedska start-up firma Track Invent. Logo za sprej je “Budi siguran, budi viđen”.
Reflektirajući sprej se nanese na odjeću i ona svijetli u mraku. Kompanija se nada da će upotreba spreja donijeti sigurnost ljudi u večernjim i noćnim satima.
Prvu primjenu sprej je već našao u Finskoj, gdje bi uz podršku finskih uzgajivača sobova trebao doprinijeti smanjenju nesreća u kojima stradaju ove životinje.
(izvor:mailonline)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
27.01.2017.

Nove kineske stjuardese


Od koje dame sa slike bi najradije poručili kafu? Od ove naprijed u crvenoj uniformi, ili od one plave pozadi, sasvim lijevo?
Dame se skoro ne razlikuju i buduće su stjuardese koje u školi za stjuardese u Louyangu u Kini pohađaju obuku. Danas je na rasporedu obuke – lijepo stajanje i osmijeh. Za vježbu se uzima sasvim obični pomoćni pribor: slamka za sok u ustima, jedna sveska na glavi i jedan list papira između koljena. Ništa od toga ne smije ispasti, jer ako se to desi ode lijepi osmijeh, a i držanje.
A u praksi u avionu, gdje je god to moguće, sok ili kafa, a može i oboje, a uz sve to i njihov nezaboravan osmijeh! Pa ugodan let!
(izvor:stern)
(novasloboda.ba)
27.01.2017.

Trehnuti malo iza ručkaEvo sada i naučne potvrde...u svakom slučaju korisno je...

Prema rezultatima nove studije, jedan sat spavanja svaki dan može poboljšati kognitivno funkcioniranje starijih osoba i učiniti ih pametnijim.
Studija je objavljena u stručnom časopisu "Journal of American Geriartics Society", a stručnjaci su ispitali skoro 3.000 starijih Kineza o njihovim navikama spavanja.
Oni koji su imali naviku odspavati preko dana sat vremena imali su bolje kognitivne sposobnosti, pamćenje i koncentraciju u odnosu na one koji nisu nikako spavali preko dana i one koji su spavali duže od 90 minuta.
Istraživački tim je analizom došao da zaključka kako su oni koji su preskakali popodnevno drijemanje imali lošije kognitivne sposobnosti.
Ovo nije prva studija koja ukazuje na to da popodnevno drijemanje nije samo dekadentni hobi ili, još gore, navika lijenih ljudi. Istraživači s Univerziteta Harvard otkrili su da drijemanje čini ljude učinkovitijima u pronalaženju rješenja te poboljšava pamćenje i kreativno razmišljanje. Također su zaključili da drijemanje pomaže ljudima da odvoje važne informacije od nebitnih detalja i poboljšaju sposobnost povezivanja naizgled nepovezanih riječi.
Ipak, stručnjaci upozoravaju da, ako se odlučite drijemati preko dana, pazite da to ne ometa vaše noćno spavanje. Najveća američka organizacija za istraživanje sna "National Sleep Foundation" savjetuje da pronađete mirno, hladno i tamno mjesto na kojem ćete moći odmoriti bez buke i ometanja. Također savjetuju da izbjegavate drijemanje prerano ili preblizu spavanja.
Uz mentalne dobrobiti drijemanje ima značajne psihološke prednosti. Drijemanje može poslužiti kao "mini odmor" pružajući tijelu i umu opuštanje i podmlađivanje. Međutim, naučnici s Unvierziteta Harvard upozoravaju da se, ako vam se stalno spava preko dana, ili imate problema sa spavanjem noću, obratite liječniku jer problemi sa spavanjem, dnevna omamljenost i umor mogu biti razlog za zabrinutost u bilo kojoj dobi.

(klix.ba)
26.01.2017.

Mostarluci - Centar svijeta


...Čuda ne prestaju u BiH. Pored gospe, Troje u Gabeli, Piramida i još nekih čuda, našsvjetski putnik iz Švicarske je otkrio da se centar svijeta nalazi u Bosni i Hercegovini. Ne samo da je otkrio da se nalazi tamo gdje ga postaviš, već i kako izgleda...hvala i slava mu...

Eh, svaka čast za ovo! Neka se konačno zna da nije Arhimed grčki nego bosansko-hercegovački naučnik i da spirala nije Arhimedova nego Burekova. Hvala gospodi na iscrpnom istraživačkom radu, i na prosvijetljenju nas koji potekosmo iz Vilajeta tamnog...

...jedan od primjera: Epicentar u buregdžinici na Musali

I na kraju napomena: centar svijeta ostaje na istom mjestu sve dok se tepsije ne isprazni...


(preneseno sa: Mosraski liskaluci)
26.01.2017.

Sitan znamen širom svijeta


Putujući fotograf stvara nevjerovatne optičke iluzije stavljenjem sitnih, ponekad i jeftinih suvenira ispred svjetski poznatih znamenitosti. Pri tome on dodaje kako na taj način stvaraa mnogo čudnih pogleda. To su divne optičke iluzije koje su kreirane stavljanjem najobičnijih suvenira ispred poznatih znamenitosti, što ih čini da izgledaju kao prava stvar.
Slobodni fotograf Michael Hughes je upravo objavio najnovije primjerke iz njegovog poznatog „Suvenir projekta“, kojeg je započeo 1999. godine.
U sklopu tog projekta nalaze se znamenitosti poput Arco de Santa Catalina u Guatemali, Kogh Samui Big Budha hram na Tajlandu, kapije Versailesa u Francuskoj, ili Gateway of India u Mumbaiju.
Ovaj 64. godišnji Britanac koji sada živi u Berlinu, kaže: „Ja ovo radim od 1999. godine, a prvo sam planirao da izdajem razglednice, a onda sam sam sebi postavio neka pravila, koja mi nalažu šta moram, a šta je dovoljno uzeti i uraditi na svakoj destinaciji. Prije svega, svaki suvenir mora biti kupljan u blizini mjesta gdje pravim fotografiju“.
Michael je posjetio i neka ne baš tako lijepa mjesta, kao što je nuklearna elektrana u Chernobylu u Ukrajini, gdje je fotografisao Geigerov brojač ispred oštećene zgrade reaktora.
Za svoje fotografije koristio je suvenire, kao što su magneti koji se stavljaju na frižidere, ukrasne ploče, svijeće, privjeske i niz drugih predmeta, tokom obilaska više od 200 zemalja širom svijeta.
Michael dalje dodaje: „Mislim da je jedan od ključnih razloga što se ovakve fotografije sviđaju ljudima, optička iluzija, koja je uključena u fotografiju i to je ono što ih fascinira. Ljudi konačno žele da vide i neku korist od tih malih, groznih i ljepljivih suvenira. Očigledno da postoji tržište za njih, jer ih ljudi svuda kupuju, ali je isto tako zabavno, ako se koriste na neki drugačiji, kreativniji način“.
Pri tome Michael dodaje kako se u prvo vrijeme susretao sa čudnim pogledima ljudi, kada su ga prvi put vidjeli da nešto tako radi, ali sada svi znaju čime se on bavi i šta radi. Čak su mu ljudi u Gvatemali, dok je stajao ispred  Arco de Santa Catalina i pravio fotografije, govorili kako je lud. A kad im je pokazao gotovu sliku, zastali su zadivljeni. Iako je u ovom poslu više od 17 godina, i iako je obišao preko 200 zemalja na svijetu, kaže da još ima mjesta koja nije posjetio i napravio fotografije. Do sada ništa nije napravio u Japanu i u Australiji, i nada se da će i tamo uskoro otići.

Fotografije u galeriji:
Suvenir Big Ben tornja ispred stvarnog tornja u Londonu, Engleska
Golden Gate Bridge u San Franciscu, SAD
Siena, Piaza del Camp i drveni svitak, Italija
Arc de Triomphe, Trijumfalna kapija, Pariz
Stolna lampa i kosi toranj u Pisi, Italija
Kultni Yelow Taxi, žuti taksi iz New Yorka
Mesingani držač papira ispred piramide u Kairu
Dekorativna ploča, ispred Arco de Santa Catalina, Guatemala
Model tramvaja iz San Francisca, na ulicama San Francisca
Ukrasni sat ispred tornja u Portu, Portugal
Razglednica The Gate of India podignuta ispred prave atrakcije
Holandska vjetrenjača na rijeci u Amsterdamu
Šolja za kafu ispred Statue of Liberty, Kipa slobode u New Yorku
Suvenir, Ajfelovog tornja ispred pravog tornja u Parizu
Kogh Samui Big Budha, Veliki Buda u Tajlandu
Rio de Janeiro, Omot CD-a koji se uklapa u scenu planine iza.

(izvor:thesun)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
25.01.2017.

Mostar u objektivima fotokamera – Anton Zimolo

Mnogi doseljenici iz tada ogromne Austrougarske monarhije obilježili su istoriju našeg grada.
Jedan od njih svakako je bio i Anton Zimol– fotograf i uvaženi umjetnik, ispočetka foto amater, a kasnije profesionalni fotograf koji je imao atelje odmah pored zgrade pozorišta.
Bilježimo da je samo dva desetljeća nakon izuma fotoaparata (1839.), u Mostar 1860. godine. stigao fotograf Josip Zimolo, koji predano bilježi život i razvitak grada i Hercegovine. Njegov je rad nastavio sin mu Anton. Ali, nije se Anton bavio isključivo fotografiranjem. Važno je napomenuti da je među prvima bio osnivač Prvog velocipedskog (biciklističkog) društva Mostar. Pojavljuje se među prvima (1890.) koji je vozio biciklistička takmičenja i ture po cijeloj Hercegovini, sve do Sarajeva, Crne Gore, Sandžaka i Dubrovnika. Na tim takmičenjima je osvojio i brojne medalje i priznanja.
Ali, najveći doprinos istoriji našeg grada, Anton Zimolo je ostvario izuzetno velikom kolekcijom fotografija, a među prvima je priređivao izložbe. Neke od najznačajnijih fotografija iz istorije Mostara je baš on ovjekovječio. Tu ubrajamo seriju fotografija prilikom posjeta cara Franje Josipa Mostaru, brojne fotografije Starog mosta, koje su pronašle svoje mjesto na razglednicama, poznatu fotografiju svečanog otvaranja Banje s Mujagom Komadinom, brojne sačuvane fotografije likova muškaraca, žena, djece, porodica i mnoge druge.
Treba napomenuti kako je nakon njegove smrti skupljena zbirka Zimolo, s više od hiljadu negativa na staklu.
Ovdje donosimo par njegovih fotografija, a mnoge druge se može pronaći u arhivi fotografija na stranici www.cidom.org
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)
25.01.2017.

Novi sibirski tigar pokazao kandže


Za sibirskog tigra po imenu Sergan, starog 18 mjeseci, od početka decembra, novi dom se nalazi u zoološkom vrtu u Kelnu. Nakon nekoliko dana privikavanja, ovaj 130 kilograma teški momak tokom dana izađe da se provjetri na zubatom suncu i pokaže radoznalim posjetiocima.
Sergan je rođen u zoološkom vrtu Hodonin u Češkoj, a kako se čini novi dom u Kelnu mu se dopao i vrlo brzo se navikao na nove uslove. Prema riječima osoblja iz zoološkog vrta, Sergan bi uskoro mogao dobiti i žensko društvo. Planirano je da mu pridruže tigar-damu po imenu Hanya. Trenutno, Sergan još uvijek ima mnogo respekta prema njoj, a sa strane Hanye, već su pokazane simpatije.
Sibirski tigar spada u životinjsku vrstu koja je bila skoro izumrla. Kroz konsekventne mjere zaštite nadležnih u Rusiji, u prirodi se, u slobodnim životnim uslovima u Sibiru, trenutno nalazi oko 400 primjeraka ove vrste.
(izvor:express)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
24.01.2017.

Zimske radosti

Ponekad je za zimske radosti potrebno potegnuti i otići u planinu, a ponekad zimske radosti dođu same, bez poziva, na kućni prag. Doduše, ponekad se radosti znaju pretvoriti i u neugodne doživljaje. Uslikano usput, na brojnim jezercima, ribnjacima u Kelnu, koji inače nemaju neku veliku dubinu, a kod neprekidnih noćnih temperatura ispod nule brzo stegnu, i ponude površinu za klizanje, šetnju i zabavu, sve dok...Ipak desi se, neko iz neznanja, ili neopreza, sklizne u ledenu vodu...


(fotosi:express, ksta)

(spagos)
24.01.2017.

Arhitektura budućnosti: Zelenilo visokih zgrada


Slika u prilogu je samo kompjuterska simulacija samoodrživih nebodera: lijevo i desno u sklopu projekta „In Vivo“ u Parizu, a u sredini Tao Zhu Yin Yuan toranj sa „Agora vrtovima“ u Tajpehu na Tajvanu.
Preko 200 metara Montparnasse neboder iz sedamdesetih godina kao centralni park sa visećim vrtovima i vlastitim snabdijevanjem energijom, kuće u nizu iz 19. stoljeća, kao osnova za zelene stambene nebodere, sve su to samo neke od vizija koje je ponudio arhitektonski biro Vincent Callebaut u okviru njihove studije „Paris Smartcity 2050“. Većina vizija su još samo mislene imenice. Sasvim drukčije stoji sa konkretnim projektima koji su u toku razmjene mišljenja između arhitektonskih dizajn biroa i naučnih istraživačkih laboratorija. „Reinventer Paris“, „Pariz ponovo otkriven“ je jedan, prije dvije godine lansirani projektni ciklus grada, koji se odnosi na 23 projekta za konkretne lokacije u gradu. U tome su posebno zastupljeni eko-neboderi.
U centru, koji je već postao tijesan i bez mogućnosti širenje, ostaje jedina mogućnost da se grad diže u vis, što izaziva skepsu gradskog stanovništva, obzirom na zahtjeve održavanja prirodnog okoliša. Kroz sve navedene projekte provlači se novi dizajn, kao kod prigradske željezničke stanice, u kojem se pojavljuju stambeni blokovi sa zelenilom na balkonima, fasadama i ravnim krovovima.
Inicijative su različite. Jedan od projekata je „Toranj bio-diverziteta“, koji obuhvata zgrade, do sada maksimalno visoke do 37 metara, a sada bivaju visoke i do 50 metara. Zamišljeno je da te zgrade budu bio-fabrike u središtu gradske zone. Preko zelene titan fasade i balkona sa sunačne strane proteže se mreža, na kojoj rastu sa gradom kompatibilne biljne vrste. Projekat sam po sebi nije revolucionaran, ali ipak doprinosi razvoju svijesti o zelenilu, u jednoj do sada prilično duboko izgrađenoj minerelno reljefnoj svijesti čovjeka. Pariz želi pustiti da počnu rasti korijeni nove svijesti.
Tehnički izazovniji je projekat „In Vivo“, koji je doduše tek u početnoj fazi, ali bi trebao postati eksponat za razgledavanje. Vegetacija ne raste slobodno na fasadi i prozorima, ali se provlači preko staklenih površina. Zasniva se na metodi „SymBio2“ zasnovanoj na integriranim mikroalgama. U suštini, glavna stvar je u tome, da mikroalge na fasadi stvaraju omotač oko zgrade, a ujedno su i fabrike bio-mase, koje koristi ugljen dioksid iz okoline. Fasada je otporna na vlagu i toplotu, a rastom algi stvara se toplota za grijanje. U istu svrhu, na nekim zgradama u okolini Pariza, već sada je  ugrađen sistem „SymBio2“, kao pilot projekat.
I pored svih planiranih projekata, niko ne želi, niti može ugušiti Pariz u njegovom istorijskom sjaju.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
23.01.2017.

Naša raja širom svijeta: Ajla Bosanka


U mnogim gradovima širom planete žene su protestvovale protiv Donalda Trumpa, a posebnu pažnju izazvala je Ajla Heder, Amerikanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine.
Ona je u sklopu protesta "Woman's march" držala plakat sa snažnom porukom za novog predsjednika Amerike.
"Žena. Prva generacija. Izbjeglica. Muslimanka. Obrazovana. Korisnica kontracepcije. Feministkinja. Bosanka. Amerikanka.", pisalo je na plakatu kojeg je Ajla držala tokom protesta ispred zgrade Capitola.
Trumpova retorika izazvala je proteste širom SAD i svijeta, a posebno su svoj glas digle žene, manjine i LGBT populacija, svi oni koje je Trump u svijom izjavama uvrijedio ili prijetio.

(avaz)
23.01.2017.

Crni luk (Allium cepa)


1. Jača imunitet;
2. Snažan čistač pluća;
3. Pomaže rad i oporavak jetre;
4. Snažno anti-kancer dejstvo;
5. Snižava nivo šećera u krvi;
6. Reguliše i popravlja rad probavne mikroflore;
7. Razlaže trigliceride u krvi;
8. Snižava krvni pritisak;
9. Snažan čistač organizma;
10. Ima protivoupalno dejstvo;
11. Poboljšava zdravlje zglobova;
12. Poboljšava zdravlje usne duplje (i zuba);
13. Pospješuje zdravlje kože i daje joj sjaj;
14. Odbija insekte i vaške...
I jos mnogo, mnogo toga...

Luk je pun hranljivih sastojaka, vitamina C, vlakana, smanjuje rizik od raka, dobar je za rad srca i ima antiupalno dejstvo.
Malo ljudi zna i da se najviše nutritijenata krije u spoljnim slojevima luka, pa kada ga gulite, vodite računa da uklonite samo prvi sloj kore.
Smeđi luk ima najjači ukus i sjajan je u pripremi čorbica, soseva i kao prilog uz meso. Najbolji ukus izvući ćete ako ga duže pripremate. Bogat je sumporom i šećerom i zato je najbolji izbor za karamelizovanje.
Sladak luk je relativno jakog ukusa, najbolji je u prženim jelima i sjajan izbor da se od njega prave pohovani kolutići.
Ljubičasti luk ima blag ukus i najbolji je izbor za sirovu konzumaciju. Sjajan je kada ga samo nasjeckate i ubacite u salatu.
(zdravlje)


23.01.2017.

Dani haosa


Vodu za piće, toalet papir, čips, ili bilo šta drugo, ljudi uzimaju ono šta stignu, i koliko od toga mogu, jer sve je besplatno?
Već danima u Mexico City i drugim dijelovima zemlje vlada nered: superxafsi bivaju pljačkani, ljudi sa bezbol palicama krstare ulicama i pljačkaju šta stignu. Uhapšene su stotine izgrednika. Dugo rastući bijes mnogih Meksikanaca kako se čini, prazni se jednim veoma jakim praskom. Meksikanci su nezadovoljni zbog visoko prisutnog kriminala, zbog stalno rastuće inflacije i zbog predsjednika Enrique Pana Nietoa. Njegove najave da će benzin poskupiti 20 posto izazvale su talas protesta u čitavoj zemlji. Rezultat: vidljiv na slici.
(Izvor:stern)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
22.01.2017.

Zima, zima pa neka je


Jedan vrh u Sauerlandu (Njemačka) visok 842 metra nosi naziv Kahle Asten (Ćelave grane). Ime mu ovih dana nije u skladu s onim što se vidi na terenu.
O nekim golim granama nema ni govora, niti se mogu vidjeti. Posvuda snijeg, zima je predivna, ako se za zimu može tako reći. Sunce na zalasku, auto prolazi cestom, a njegova svjetla ostavljaju šarene tragove.
Konačno je stigla zima i u ove krajeve. Zimski sportovi se konačno mogu izvoditi bez pomoći siježnih topova.
Ipak, nije na svakom koraku tako lijepo kao na ovoj slici. Kao posljedica vjetra i leda. desili su se brojni udesi. Čak i sa ljudskim žrtvama.
(izvor:stern)
Smail Špago
(novasloboda)
22.01.2017.

Sarajevska povelja vječnog mira

Sarajevska povelja vječnog miraPETICIJA UPUĆENA: GRAĐANIMA BOSNE I HERCEGOVINE - CRNE GORE - HRVATSKE I SRBIJE

SARAJEVSKA POVELJA VJEČNOGA MIRA

Svojim potpisom na dokument koji se zove

SARAJEVSKA POVELJA VJEČNOGA MIRA

pridružujem se zahtjevu Da Parlament, Skupština ili Sabor u mojoj zemlji (Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji) donese odluku o pružanju ruke prijateljstva svim ljudima u susjednim zemljama tako što će im ponuditi potpisivanje ove Povelje koja će osigurati vječni mir.
Kada se to dogodi zahtjevamo da ta odluka uđe u Ustave svih zemalja potpisnica kojim će se regulirati da se eventualni ratni huškači po hitnom postupku osude na doživotne izolacije i da nitko nema imunitet. Predlažemo svim susjedima koji potpišu Povelju da to ponude i svim svojim ostalim susjedima i da tako krene DOMINO POLITIKA SVJETSKOG MIRA.
NEKA LJUDI VIŠE NIKADA NE RATUJU!
MIR I LJUBAV NEKA SVIJETOM PUTUJU!
Inicijatori Povelje
Senad Hadžifejzović i Mario Mihaljević
te prvi supotpisnik
Mihajlo Radoičić
Sarajevo, 15. 01. 2017.

link za peticiju:


21.01.2017.

Tajna brazilskog sunčanja
Brazilskim muškarcima se neobično dopadaju tragovi bikinija na suncem peplanulim tijelima njihovih žena. To je jednoj ženi iz Brazila dalo genijalnu ideju za otvaranje novog biznisa.
Žene na slikama upravo bivaju poprskane vodom, što je veoma ugodno prilikom malo dužeg sunčanja. Slike prikazuju „Erika Bronze Spa“ u Rio de Janeiru. Osim prskanja hladnom vodom, korisnicima ovog Spa na raspolaganju stoje i hladna, osvježavajuća pića.
Ženama koje ovdje dolaze na sunčanje, važnije od ove dvije vrste usluga, su neke druge vrste usluga, koje im stoje na raspolaganju. One se sunčaju na terasi jednog visokog objekta, tako da nisu izložene pogledima radoznalih. Međutim, nešto drugo privlači žene u ovaj Spa. Mušterijama se ovdje nude perfektne linije nakon sunčanja u bikiniju. Takve „Marquinhas“ važe u Brazilu kao ekstremno sexy.
Problem za mnoge žene je što normalni bikiniji tokom sunčanja skliznu pa ove linije postaju nejasne ili su umnožene. U Erika Bronze Spa to se ne može dogoditi. Bikiniji se ovdje sastoje od crnih ljepljivih traka. Prilikom svake posjete, ove trake se lijepe tačno na ona ista mjesta, na kojima su ostali tragovi od prethodnog sunčanja. Naravno, ostatak obavlja sunce.
(izvor:sternview)
(novasloboda.ba)
21.01.2017.

Danas je Internacionalni dan trenerke za jogging
Danas se obilježava svjetski dan trenerke za jogging. Dan se, u stvari, odnosi samo na donji dio trenerke, a zove se International Sweatpantsday na engleskom, odnosno Internationaler Jogginghosetag na njemačkom.
Poruka: 21. januara ove godine obuci donji dio trenerke, bez obzira gdje pođeš, u kupovinu, u školu, na posao ili bilo gdje drugo. Organizatori svjetske akcije pozivaju sve one koji se žele odazvati ovom pozivu, da na učešće pozovu i svoje prijatelje.
Internacionalni dan trenerke za jogging je osnovan kako bi ovaj praktični i sasvim udobni dio odjeće skoro svakog čovjeka, bio star ili mlad, barem za jedan dan u godini izašao iz sjene. Toga dana, nema zabrane pojaviti se u donjem dijelu trenerke od Champs-Elysees u Parizu, do 5th Avanue u New Yorku, svuda gdje se, inače, nosi samo Haute Couture, tj samo visokokvalitetna modna  odjeća, izrađena u vodećim svjetskim modnm kućama. A sve to na opštu žalost nekih najvećih modnih ličnosti u svijetu. Ovdje ćemo citiratii jednu izjavu vodećeg svjetskog modnog maga, Karla Langerfelda: „Ko nosi donji dio trenerke, izgubio je kontrolu nad vlastitim životom.“
Kao modni grijeh, trenerka je obilježena njenim tužnim postojanjem na kaučima, u vrtovima, u sportskim halama, kao i u fitnes studijima… Ko se javno pojavi u trenerki, odmah biva osuđen na kućni pritvor. Jedini njen grijeh je što ne steže niti štipa, a sasvim udobna za nositi. Modnim dizajnerima je trn u oku, jer se oni brinu za njihove proizvode, a čovjeku je dovoljno obući trenerku i u njoj se osjeća udobno.
Za razliku od dizajnirane mode, kroj trenerki je bezvremenski. Trenerka je preživjela svaki modni trend i to u jednom dužem vremenskom periodu. Nije zahtjevna u održavanju, a spremna je za korištenje u svakom trenutku.
Oni koji žele pokazati svoje emocije prema trenerki, treba da se pokažu u njoj na ovaj svjetski dan.
A to znači ujedno, pokazati svoju čast…
Istorija Internacionalnog dana trenerke za jogging
Ovaj dan postoji svega nekoliko godina, tačnije, od 2009. godine. Osnivači su bila četvorica mladića iz Austrije. Tadašnji gimnazijalci Alexander Painsi, Matthias Strohmeier, Matthias Geisriegler i Martin Riesel dogovorili su zajedno sa čitavim razredom da u školu dođu u trenerkama. Zbog opšteg oduševljenja, odlučili su da se ovaj događaj nastavi i sljedeće godine. Od 2010. godine, dogovorili su se da se taj dan obilježava svake godine 21. januara. Manifestacija se najavljuje putem facebooka. Prve godine, na njoj je uzelo učešća oko 130 hiljada učesnika, koji su svoje slike u donjem dijelu trenerke dijelili preko facebooka. Godinu dana kasnije, broj učesnika se popeo na 600 hiljada.
U međuvremenu je dan Jogging trenerke postao više nego fenomen socijalnih medija. Obilježava se u 50 zemalja širom svijeta. Toga dana, učesnici u njihovim trenerkama za trčanje odlaze u školu, na fakultet, ili na posao. Veliki broj prodavnica nude ovaj dio odjeće po vrlo prihvatljivom cijenama, a organizuju se čak partiji, na koje se dolazi tako odjeven.
(izvor: www.jogginghosentag)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
20.01.2017.

Interesantne misli


Ne bih se začudiо da mi jednog dana zakucaju na vrata i kažu:
"Dobar dan, došli smo po bubreg."
"Kakav bubreg??"
"Onaj što ste donirali kada ste kliknuli na NEXT, NEXT, I Agree!"
 ****
"Jednom se živi."
Rečenica koju koristimo kada planiramo da uradimo neku glupost.
****
Bože pomiluj ove bezgrešne! Mi grešni imamo sa kim da se milujemo.
****
Malo je falilo da se zaljubim... Srećom, zasr'o sam na vreme...
****
Čuvajte se malih žena. To da valja, naraslo bi.
****
Kakvo je vreme došlo, niko više ne želi da se venčava osim pedera i lezbejki.
****
Udaje mi se prijateljica a nije trudna. Kažem joj nek stavi jastuk, da se ne blamira!
****
Čudne su žene... Prvo prete mami da će se udati, a posle prete mužu da će otići kod mame...
****
Ne mogu da se dogovorim sa ženom gde ćemo na more ove godine. Ja bih u Tursku, a ona bi sa mnom.
****
"Da li neko iz vaše porodice pati od psihičkih bolesti?"
"Ne doktore, svi poprilično uživaju u tome!"
 ****
Doktori kažu da vam svaki komad pržene slanine koji pojedete, oduzima 9 minuta života. 
Računajući tako, trebalo je da umrem 1732. godine.
****
Kada čekam u redu, nerviraju me samo ljudi koji su ispred mene... 
Ovi iza su super likovi!
****
Svi smo mi isti, samo su nam plate drugačije.
****
Ja uvek dva puta kažem pre nego što razmislim...
****
Posle razgovora sa nekim osobama, preostaje mi samo da pustim vodu!
****
Ono što me ne ubije - ja probam ponovo...
****
Želite redovan sex narednih 30 godina? Uzmite stambeni kredit...
20.01.2017.

Prosto nevjerovatno: Spust niz okomitu stijenuŠvajcarski skijaš Jeremie Heitz spustio se niz skoro vertikalni, snijegom pokriveni stijenoviti zid Obergabelhorn u Švajcarskoj
Jeremie Heitz, ekstremni skijaš, zna tačno zašto je ovaj planinski vrh ostavio za kraj njegove liste opasnih planina niz koje se spustio. Prije ovog opasnog poduhvata, spustio se niz četrnaest sličnih, planinskih vrhova širom Evrope, i svih četrnaest uspješno. Kao petnaesti, i poslijednji na listi, našao se 4063 metra visoki Obergabelnhorn, nedaleko od grada Zermatta. Prije svega, sjeverna strana ovog vrha je zastrašujuća. Stjenoviti zid, visok 1200 metara među skijašima je do sada važio kao neprovozan. Svaki spust bi značio sigurnu smrt.
Jedina šansa za Heitza bila je da sačeka samo nekoliko povoljnih sati tokom jedne godine, kada je tako nešto bilo moguće napraviti. Bilo je potrebno da se četiri faktora pojave istovremeno. Neposredno prije spusta zasnježilo je, snijeg se još nije bio zaledio, vidljivost je bila dobra, uz veoma malo vjetra,
Čekati mu nije bilo teško ni skupo, jer stanuje vrlo blizu ove stijene.
I njegovo strpljenje se isplatilo. Sada je otkačio i Obergabelhorn.
A što je još važnije: preživio je.
(izvor:sternview)
Smail Špago


(novasloboda.ba)
19.01.2017.

Nova knjiga u biblioteci CIDOM: Tibor Vrančić - Stambol u Mostaru.


Tekstove, koje ćete pronaći u ovoj novoj knjizi, autor je pronalazio u raznim izvorima, prvenstveno starim knjigama napisanim prije stoljeća i više, u starim publikacijama, časopisima, jednom riječju, gdje god je uspio naći neku zanimljivu, ali manje poznatu priču, koja se odnosi na Mostar. Pronaći ćete mnoge poznate događaje, ali ima i nepoznatih. U knjigu je uvrstio sam i neke običaje, način života ondašnjih ljudi, njihova vjerovanja, pa i pokoju legendu.
Stil, gramatiku i pravopis svih tekstova ostaviljen je onakvim kako ih je pronašao, jer bi, mijenjajući ih, narušio samu srž onovremenih događanja, kao i duh onog vremena. Akvareli našeg dragog Miodraga Miodrag Milićević su upotpunili dojam ispričanih priča.

link za knjigu: http://www.cidom.org/wp-content/uploads/2017/01/Stambol-u-Mostaru.pdf


(cidom)
19.01.2017.

Lisica upala u Dunav i zaledila se
U blizini njemačkog malog mjesta Fridingen, jedan lovac je otkrio zeleđenu lisicu u ledom okovanom Dunavu. Fotografije su objavljene kao znak upozorenja od lakomislenih igara po zaleđenim rijekama ili jezerima.
Pretopostavka je da je lisica upala u ledenu vodu Dunava, utopila se, a kasnije je led obavio ostalo. Ledeni blok je zajedno sa lisicom izrezan i izvađen iz Dunava, te kao upozorenje postavljen u dvorištu ispred mjesnog lovačkog društva.
Inače, nije rijetka pojava da se životinje tokom zime nalaze u blizini zaleđenog Dunava, kažu mjesni lovci, a otkrivali su slično zaleđene jelene, ili divlje svinje. Samo je ovog puta čudno da se to desilo jednoj lisici, koja, inače, važi za pametnu i lukavu životinju. Nažalost, nakon odleđivanja, od krzna lisice više nije bilo nikakve koristi.
Uzgred, čitav događaj je mnoge podsjetio na jedan lik iz crtanih filmova, koji je doživio sličnu sudbinu zaleđivanja, ali sa sretnijim završetkom.
(izvor:suedkurier)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
18.01.2017.

Mostar u objektivima fotokamera: Wilhelm Wiener – Mostarske avlije (1909. godina)U našem prethodnom serijalu – Mostar očima stranih putopisaca, osvrnuli smo se na knjigu Roberta Michela “Mostar” iz 1909. godine, nastalu tokom boravka autora u Bosni i Hercegovini.
Na tom putovanju, Michelu se pridružio i njegov prijatelj iz Beča u svojstvu ličnog fotografa – Wilhelm Wiener, koji je Kodak kamerom bilježio momente interesantne za njegovu knjigu. Zahvaljujući autoru i fotografu, u prilici smo riječju i slikom proviriti u sokake i avlije mostarskih kuća iz 1909. godine. Wiener je za potrebe Michelove knjige načinio preko stotinu fotografija u Mostaru i okolini, od kojih je u samoj knjizi objavljeno nekih sedamdesetak. Gledajući pojedine fotografije na kojima su isti objekti, naslućujemo da je Wiener boravio duži vremenski period u našem gradu, jer na jednoj nalazimo veliku prolistalu košćelu kraj Koski Mehmed-pašine džamije, dok je na drugoj ta ista košćela gola – bez ijednog lista. Ima tu fotografija iz svih dijelova Mostara, vjerno su zabilježeni svi važniji objekti, ali i oni manje važni – pojedini maleni sokaci, tadašnje nošnje, djeca i brojni drugi detalji.
Pažnju svakako privlači serija fotografija mostarskih avlija. Na njima su mlade žene u dimijama koje poslužuju kafu, vezu ručni rad ili se jednostavno druže. Jesu li žene na ovim fotografijama bile naručeni modeli za potrebe snimanja ili je fotograf vjerno ovjekovječio pojedine avlije, ostaće tajna. Danas je teško prepoznati o kojim avlijama je riječ, jer su već odavno nestale ili su izmijenjene do neprepoznatljivosti. Tim više je vrijedan taj dokumentaritički materijal, čiji dio donosimo i ovdje.
A o mostarskim avlijama i kućama Robert Michel je u svojoj knjizi napisao slijedeće:
“Avlije starih kuća su pune dražesnih intimnosti naročito onih u posjedu muslimana. U većini njih nalaze se prastare loze, koje kao krov pokrivaju avliju gustom odrinom. U ozidanim sofama, u uglovima, ili duž strana avlijskog zida ima veoma bogatog ukrasa od cvijeća. Otvorene strme stepenice i doksati povećavaju još više prisnost.
Stanovi kod muslimana uređeni su vrlo jednostavno i lijepo. Namještaja nema gotovo nikakvog, ali zato ima mnogo ćilima, rezbarenih sanduka i musandera. Naravno, danas u Mostaru nema ni jedne jedine kuće koja bi bila potpuno uređena na dobri stari turski način. Evropskoj industriji s njenim jeftinim fabričkim proizvodima uspjelo je u toku posljednje decenije unakaziti jednostavnu orijentalnu raskoš”.
Fotografije iz mostarskih avlija fotografa Wilhelma Wienera, snimljene u Mostaru 1909. godine mogu se pogledati u galeriji fotografija, a knjiga autora Roberta Michela dostupna je u arhivi na našoj web stranici: www.cidom.org
Prilog priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)
18.01.2017.

Kakav ledeni „vatromet“?


Za napraviti nešto ovako potrebna je da temperatura bude minus 25°C ili niža. Od pribora je potrebna šolja vruće vode i, naravno, jedan energičan potez rukom.
Vruća voda isparava brže nego hladna, a rezultat eksperimenta: prije nego što voda dotakne tlo, od nje u vazduhu nastaje snijeg!
Slike u prilogu su napravljene u Švedskoj, a ako temperatura kod nas nastave ovako opadati, moguće da nekom nešto slično i kod nas pođe za rukom.
(izvor:bild)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
18.01.2017.

Kafić bez W-Lana


Mi nemamo W-Lan
Pričajte međusobno
Činite to tako kao da je 1995.fotografija: Köln, Rheinauhafen, 17. januara 2017.

(spagos)
17.01.2017.

Sabrati se

Fejićeva 14. januar 2017.

Nekoliko značenja. Prvo, kafa je zajednički napitak, ceremonija koja znači puno više od običnog uživnju u napitku. Moramo se prvo sabrati, sakupiti, pa onda popiti kafu. Drugo značenje je u smislu sabrati pamet. Uz kafu se obično čuje nešto i pametno, a ponekad i suprotno od toga, pa se sa onim što se pri tome čuje, pamet sabire. Potpuna razlika od pijenja alkohola, uz koji obično kažemo, oduzeo se, oduzeli se, što najčešće podrazumjeva kako oduzimanje pameti, tako i oduzimanje svojstva govora i pokreta. Gluho bilo, ili ne čulo se.
Ako uz sabiranje sa kafom, kavom, kahvom usput dođe i nešto i pametno, a dolazak pametnog svakako označava ova debela knjiga ispod šoljica, e onda je to siguran dokaz da se neko kod ove kafe baš dobro sabrao. A ponekad, čovjeku je potrebno da se sabere i sam sa sobom.

Sabrati:
(1.1) (koga) Skupiti više osoba na jedno mjesto; sazvati.
(1.2)
(a) Pokupiti, pobrati plodove sa zemlje
(b) Skupiti na jedno mjesto stvari, predmete, što od više osoba.
(1.3) (se)
(a) Sastati se, skupiti se s raznih strana na jedno mjesto; nakupiti se.
(b) Usredotočiti se na što.
(c) Savladati jake emocije, smiriti se, pribrati se.

Englezi to u prevodu kažu: get together.
Nijemci pak kažu sich zusammenreißen
Vujaklija: vracanje u normalu, sledi posle oduzimanja.. . ili...Супротно од "Одузети се"...

Moglo bi se ovako još dugo, samo se bojim da ne bi bilo praviše, pa bi umjesto sabiranja došlo do oduzimanja.


(spagos)
17.01.2017.

Šala sa natpisom Hollywood


Na osnovu iskazanih želja uz Novu godinu, već prvog dana iza Nove godine trebalo bi sve biti  makar malo bolje. Tradicionalno sve je lošije, od loših vijesti u medijima, lošeg raspoloženja zbog žgaravice, itd…
Ponekad se negdje nešto i promjeni u toku noći, ili bolje rečeno, pod okriljem noći, kao na primjer, na brežuljcima iznad Los Angelesa, u SAD. Iznenada Hollywood, nije više bio to, nego Hollyweed, a weed je jedan izraz iz žargona kojim se označava marihuana. Ne, nije se desilo da su se svi preko noći napili, ili napušili toliko, da ih hvataju halucinacije. Neko je na natpisu dijelove dva slova O prekrio vješto, tako da se iz daljine slova “oo” vide kao “ee”, pa je nastao “Hollyweed” (Sveta marihuana). Takođe je i onaj ko je izveo ovaj “podvig” morao biti trijezan, jer, svako slovo je visoko 13 metara, a područje je opasano visokom ogradom, tako da sve i nije bilo baš potpuno nekomplikovano. Podvig je odmah proslavljen u medijima.
Međutim, ovo nije prva akcija sa istim slovima. Daleke 1976. godine, jedan student je dijelove slova prefarbao i tada se prvi put pojavio “Hollyweed”.
Godinama je brežuljak sa slovima služio da se sa njega šalju različite poruke.
Godine 1983. znak je prekriven natpisom “Go Navy” (Naprijed mornarica) povodom godišnjice mornarice. Iste decenije, studenti univerziteta Caltech natpis su uredili prema imenu njihove škole.
Zatim je jedno slovo L bilo prekriveno 1987. godine, u čast posjete tadašnjeg pape Johanesa Paula II, tako da je natpis glasio “Holywood” (Sveta šuma).
Naredne decenije, sa natpisa je dva puta odaslana politička poruka. Prvi put 1990. godine sa natpisom “Oil war” u cilju protesta protiv rata u Perzijskom zalivu. A pet dana prije predsjedničkih izbora 1992. godine, pristalice tadašnjeg kandidata Ross Perota, od slova su napravili natpis “Perotwood”.
A kad je skoro postala moda da se sa briježuljka šalju kojekakve poruke, prvo je Fond za javno zemljište skoro nedavno, 2010. godine, natpis modifikovao u “Save the peak” (Spas za vrh), što je kasnije modifikovano u “Sallywood” i “Save the Pood”, dok zemljište konačno nije ograđeno i zaštićeno.
Gledano malo dalje u prošlost, natpis se pojavio prvi put 1923. godine kao reklamni pano za jedne firme za nekretnine. Tada je na natpisu stajalo “Hollywoodland”. Natpis “Land” je odbačen 1949. godine, tako da je od tada ostao natpis ”Hollywood”. Kako bi natpis bio uočljiv noću, osvjetljava ga
4.000 lampica. Sam natpis je dug oko 100 metara, a o njegovoj sigurnosti i održavanju se brine posebna firma. I na kraju, za one koji žele informaciju više, sama riječ Hollywood u bukvalnom prevodu bi imala naše značenje “Šuma zelenike”.
Da li je sadašnji “Hollyweed” šala, ili je time poslala neka ozbiljnija poruka? Moguće da su šaljivdžije ovom akcijom imali želju da podsjete na referendum proveden u saveznoj državi Kalifornija u novembru, na kome su se glasači izjasnili da se marihuana može legalno koristiti u privatne svrhe.
Bilo kako bilo, policija traga za počiniocem, ili njih više, zbog uznemiravanja privatnog posjeda. U svakom slučaju: Veselo u novu!
(izvor:sdz)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
16.01.2017.

Bosnom i Hercegovinom: Djevojke iz Srebrenice

Ponekad se čovjek ne može oteti jakom utisku koje na njega ostavi neka informacija, film, ili fotografija. Upravo tako se dešava dan nakon što su skoro svi medije u Bosni i Hercegovini objavili fotografije mladih djevojaka, sestara iz Srebrenice. Ljepota prizora, prirode, i djevojaka koje tako slobodno i elegantno jašu na konjima, u prirodi punoj snijega, ostavlja dubok utisak.
O sestrama, njihovom hobiju, njihovim ocu, koji je sve ovo omogućio, bilo je dosta informacija na drugim mjestima.

Ovdje još jednom, podsjećanje na ljepotu prizora.

nekoliko linkova za tekstove i ostale fotografije:
(spagos)


16.01.2017.

Sniježna sova iz Montreala


U rano jutro 3. januara 2016. godine osvanuo je oblačan dan u Montrealu. Milionska metrpola u kanadskoj provonciji Quebecs zabijelila je od snijega. Samo na ulicama za brzi saobraćaj bili su vidljivi tragovi saobraćaja. I upravo tada jednaoj kameri video nadzora, koja je snimala jedva prolazeći saobraćaj, u kadru se iznenada našla jedna Sniježna sova (Bubo scandiacus).
Ptica je pred objektivom kamere napravila jedan veličanstveni zamah krilima, gledajući pri tome direktno u kameru.
Video se pojavio u medijima, postavljen od strane ministra saobraćaja ove provincije lično. Ništa neobično, da od snimka nije proteklo tačno godinu dana. Jedan od mogućih razloga zašto se čekalo toliko dugo, može biti što je Sniježna sova zaštićena ptica u Kanadi, a nalazi se na grbu Quebecsa.
Ptica je, inače, poznata ljubiteljima filmova o Harry Potteru, u kojima je sova po imenu “Hedwig” njegova stalna pratilja.
(izvor:express)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
15.01.2017.

Kad ga Panta dade od gola do gola


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu realsanisave)

Kada golman golmanu da gol preko celog terena, to se prepričava. Ali kada je golman niškog Radničkog Dragan Pantelić šutem iz svog šesnaesterca savladao kolegu iz mostarskog Veleža Envera Marića, koji je tada važio za jednog od naših najboljih i najiskusnijih čuvara mreže, malo ko je mogao da poveruje u to. Pantelić je kasnih sedamdesetih i ranih osamdesetih godina bio prvi golman reprezentacije Jugoslavije i jedan od najboljih evropskih čuvara mreže. Pored 19 utakmica za nacionalnu reprezentaciju, ubeležio je i četiri nastupa za selekcije Evrope i sveta.

Ostao je, međutim, upamćen ne samo po svojim atraktivnim i smelim intervencijama, već i kao nepogrešivi izvođač jedanaesteraca za niški Radnički, tako da je jedne sezone bio drugi strelac svoje ekipe, odmah iza centarfora Dušana Mitoševića. Popularni Panta je sa bele tačke postigao i dva gola za Jugoslaviju – 27. septembra 1980. godine protiv Danske (2:1) i 29. aprila 1981. godine u susretu sa Grčkom.

Pantelić je jedini pogodak na prvenstvenoj utakmici u Nišu između domaćeg Radničkog i mostarskog Veleža postigao na jedinstven način, šutnuvši iz svog šenaesterca loptu, koja je nošena vetrom završila u mreži gola gostujuće ekipe. Gol sa preko 80 metara iznenadio je sve na stadionu, naročito iskusnog golmana Veleža Envera Marića, koji je iza sebe imao nastupe za reprezentaciju na Svetskom prvenstvu u Minhenu 1974. godine i nekoliko sezona u nemačkom prvoligašu Šalkeu. O tom golu Pantelić je pričao:

-Igrao se 88. mi­nut. Uzeo sam lop­tu u svom še­sna­e­ster­cu i od­mah de­ga­ži­rao, ka­ko bih pro­na­šao cen­tar­fo­ra Mi­to­še­vi­ća. U tom tre­nut­ku ni­sam vi­deo da je Ma­rić na­pu­stio gol i ni­sam imao na­me­ru da ga ma­ti­ram. Lop­ta je pa­la iz­me­đu še­sna­e­ster­ca i pe­na­la, na nju su tr­ča­li Mi­to­še­vić, Ma­rić i još ne­ko­li­ko igra­ča. Svi su mi­sli­li da će lop­ta do­ći u nji­hov po­sed, me­đu­tim, ona je ne­zgod­no od­sko­či­la i za­vr­ši­la u mre­ži Ve­le­ža. Po­sle za­vr­šet­ka utak­mi­ce, bi­lo mi je ne­pri­jat­no da se po­zdra­vim sa Ma­ri­ćem. Znam da mi je za­me­rio, ali valj­da je shva­tio da tu ni­je bi­lo zle na­me­re. Haj­de da sam na taj na­čin po­sti­gao gol ne­kom klin­cu, baš bi me bi­lo bri­ga, ali, ova­ko, zna se ko je bio Ma­rić. Me­đu­tim, taj gol nas je od­veo u Kup UEFA.Na youtube je postavljen video gola, a kako u opisu stoji, to bi trebao biti taj gol:


Da li je to taj gol, nisam baš siguran. Nakon utakmice, u emisiji Sportski pregled, koija se davala na TV nedeljom uveče, bilo je javljeno da gol nije snimljen. Lopta je iznenadila i snimatelja, tako da je on snimio samo momenat kad lopta preskače Marića i ulazi u gol. U redakciji Soprtskog pregleda, napravili montažu jednog izbacivanja lopte od strane Pantelića iz njegovog šesnaesterca, na kome se vidi kako lopta leti od njega preko centra... onda rez...pa su nadodali ovaj prvi dio, na kome je snimljen momenat kad lopta preskače Marića i odlazi u gol.
Na ovom snimku lopta leti u kontinuitetu od golmana preko čitavog igrališta, vara protivničkog golmana i ulazi u mrežu.
Da li je ovo snimak neke druge kamere? Golman liči na Marića, iako se to baš sa stopostotnom sigurnošću ne može reći. Odbrambeni igrači su u crvenim dresovima, a napadači u žutim. Međutim, Radnički je toga vremena imao crvene dresove, kao i Velež, a po fudbalskim pravilima, domaćin zadržava boju svojih dresova, a gostujući tim dolazi u dresovima druge boje. Zbog toga...???

Utakmica Radnički-Velež 1:0 (0:0), odigrana je 26. oktobra 1980. godina na stadionu na Čairu u Nišu, a gol je postignut u 50. minuti.
Na kraju sezone 1980/81 Radnički je bio 3. a Velež 9.

Podaci sa wikipedije:
Dragan Pantelić, bivši jugoslavenski fudbaler, golman. Branio u Radničkom iz Niša od 1971 do 1981 i 1984-1985 na ukupno 433 utakmice i pri tome dao 24 gola iz penala
Za reprezentaciju Jugoslavije branio 19 puta i kao golman dao 2 gola. Najveći uspjesi sa Radničkim u kupovima UEFA. Branio je u francuskom Bodou od 1981 do 1983. Za olimpijsku reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 8 utakmica, a za reprezentacije Svijeta i Evrope 4 utakmice.
Ostao je upamćen kao odličan golman i izvođač penala.

Kuriozitet, gol postignut sa gola na gol, protiv Veleža, kojim je Radnički pobijedio sa 1:0. Kakav je nekada bio odnos među fudbalerima i kako se poštovao stariji, kazuju riječi na kraju gornjeg teksta:

Po­sle za­vr­šet­ka utak­mi­ce, bi­lo mi je ne­pri­jat­no da se po­zdra­vim sa Ma­ri­ćem. Znam da mi je za­me­rio, ali valj­da je shva­tio da tu ni­je bi­lo zle na­me­re. Haj­de da sam na taj na­čin po­sti­gao gol ne­kom klin­cu, baš bi me bi­lo bri­ga, ali, ova­ko, zna se ko je bio Ma­rić. Me­đu­tim, taj gol nas je od­veo u Kup UEFA”.

U svakom slučaju, evo nije zaboravljeno.


(spagos)
15.01.2017.

Životinjska gozba


U američkom Grand Teton nacionalnom parku jedan grizli brani lešinu jednog bizona od grabljivih gavranova.
Broj ovih medvjeda se u Yellowstone eko-sistemu upetorostručio od 1975. godine. Sada ih na tom području ima oko 700. Najveći njihov neprijatelj je bio i ostao čovjek. Samo u 2015. godini, ljudi su ubili 34 grizlija. Po tamnošnjim zakonima, jedan grizli može biti ubijen ako se opasno približi ljudima, ili njihovoj stoci.
Na slici u prilogu, fotograf se opasno približio i skoro zalijepio za krzno grizlija, dok nije napravio fotografiju koja je po izboru magazina „National Geographic“ izabrana za najbolju fotografiju 2016. godine.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
14.01.2017.

U sjećanju: Miki Jevremović naše mladosti

Legendarni jugoslovenski pjevač zabavne muzike Miodrag Miki Jevremović preminuo je u 76. godini od posljedica moždanog udara, na Kliničkom centru u Beogradu. Miki Jevremović doživio je moždani udar prije više od dvije sedmice, prenose beogradski mediji.
Bio veoma popularan širom Jugoslavije šezdesetih i sedamdesetih godina, a publika ga pamti po nastupima na najprestižnijim domaćim festivalima tog vremena. U dugogodišnjoj karijeri nastupao je, između ostalog, na Beogradskom proljeću, festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu, Splitskom, Zagrebačkom i Opatijskom festivalu.
Rođen je u Beogradu 27. marta 1941. godine. Početak njegove blistave karijere obilježile su pjesme “Mama”, “Pijem” i “Osmnanaest žutih ruža”. Kasnije je osvajao publiku pjesmama “Ako jednom vidiš Mariju”, “S kim si sada kad je tužno vreme” i “Pesnikova gitara.”
Neki od najpoznatijih Mikijevih albuma su “Ja želim samo malo mira”, “Gubim te”, “Crni kofer i gitara”, “Grkinja”, “Ti si kao dragi kamen, Romanela” , “Neka toče crno vino” i “Jovana.”
(Novasloboda.ba)

muzička ilustracija: Miki Jevremović "Neka toče staro vino"


(spagos)

14.01.2017.

Chuck Norris na TV ekranima
Dok je Chuck Norris harao sa njegovom kult serijom „Walker, Texas Ranger“, koja je u SAD prikazivana od 1993. do 2000. godine, u nekim zemljama ga u to vrijeme nije bilo na TV ekranima. Začudo, u te zemlje spada i jedna Njemačka.
Texas Ranger Cordell Walker će na TV ekranima u Njemačkoj tek sad doživjeti svoju premijeru. Iako je Chuck Norris ostao poznat po svojim ulogama u filmovima, još više je u sjećanju ostao po izjavama, koje mu se prišivaju i vrte, kako u svakodnevnom govoru, tako i kao pisane izreke u medijima. Ponovni dolazak na TV ekrane je sasvim dovoljan razlog da se podsjetimo nekih njegovih izreka:
 Chuck Norris spava sa jastukom ispod njegovog pištolja.
Chuck Norris je jednom isčupao jednu dlaku iz svojih brkova i na nju nabio trojicu bandita.
Chuck Norris može od govneta napraviti zlato.
Chuck Norris je izdegenečio Bud Spencera i Terence Hilla zajedno.
Chuck Norris može i led pripremiti na roštilju.
Chuck Norris može na svakom bankomatu izvući lovu, bez pin broja, ali i bez kartice.
Chuck Norris je navodno umro prije 10 godina, ali smrt još nema hrabrosti da to javno kaže.
Chuck Norris je izbrojao do beskonačnosti. I to dva puta.
Chuck Norris može skočiti preko svoje sjene.
Chuck Norris je uspio morsku sirenu uhvatiti između nogu.
Chuck Norris ne traži ništa na Google, Google pita Chucka Norrisa.
Chuck Norris je jedini koji je stvarno ubio vrijeme.
Chuck Norris ne zaboravlja. On se može čak sjetiti šta će biti sutra.
Chuck Norris može oživjeti i mrtvi ugao.
(izvor:bild)
 Smail Špago
(Novasloboda.ba)
14.01.2017.

Ples u smrt - Mata Hari

Prije 100 godina je uhapšena Mata Hari, kao dvostruki tajni agent. Čitav njen život je bio drama sama za sebe, koja je ponudila dosta materijala za romane, filmove i bezbrojne špekulacije.
Na prvoj slici je Mata Hari 1905. godine na vrhuncu njene karijere. Na drugoj slici je glumica Greta Garbo na plakatu za film „Mata Hari“ iz 1931. godine, u ulozi koja je švedsku glumicu, ljepoticu učinila besmrtnom.
Margareta Gertruda Zele, poznatija kao Mata Hari, bila je holandska egzotična igračica i kurtizana.
Rođena je 7. avgusta 1876. godine u jednoj bogatoj porodici. Udala se 1895. za oficira škotskog porijekla koji je služio u holandskoj vojsci. Od 1897. do 1902. njih dvoje su živjeli na Javi i Sumatri, u Indoneziji. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje djece koja su umrla u djetinjstvu i ranoj mladosti.
Margareta odlazi u Pariz gdje 1905. godine postaje egzotična plesačica. Ubrzo uzima umjetničko ime Mata Hari, što na malajskom znači “sunce”. Bila je visoka i atraktivna, a na sceni se pojavljivala gotovo gola. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza s bogatašima i plemstvom.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Svojim nastupima privukla je pažnju njemačke i francuske vlade. Nastupala u Njemačkoj kada je počeo Prvi svjetski rat.
Iako je Holanđanka po rođenju, smatrana je Francuskinjom, a sva njena imovina bila je konfiskovana. Njemački konzulat joj nije htio nadoknaditi gubitak, ali su joj ponudili novac u zamjenu za špijuniranje Francuske. Postupajući po dojavi talijanske vlade, Francuska je započela postupak njene deportacije. Umjesto toga, lukava plesačica nagovorila ih je da to ne rade u zamjenu za informacije o Njemačkoj. Nastavila je špijunirati za obje zemlje. U januaru 1917. godine, jedna njemačka tajna poruka spominjala je usluge špijuna H-21. Francuska tajna služba identifikovala je špijuna kao Matu Hari. Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao njemački špijun i strijeljana 15. oktobra 1917. godine.
(izvor:sdz) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)
13.01.2017.

Uskoro knjiga: “Legendarni FK Velež Mostar 1952-1992”, druga knjiga Enesa Vukotića


U povodu skorog pojavljivanja knjige Enesa Vukotića “ Legendarni FK Velež Mostar 1952-1992”.

(tekst koji slijedi napisao je novinar Miljenko Karačić, a objavio Enes Vukotić na njegovoj stranici na facebooku)

TISUĆU STRANICA - MILIJUN USPOMENA

Knjiga je prema definiciji ukoričena tiskana omeđena publikacija s najmanje 49 stranica. Povijest knjige duga je 7.000 godina. Prve knjige pojavile su se na Istoku. Kinezi su ih radili od bambusovih daščica. Stari Babilonci, Asirci i Perzijanci znakove su ostavljali na glinenim pločicama. Stari Egipćani koristili su papirus, stari Grci i Rimljani drvene i kamene ploče. Danas su knjige tiskane kolekcije papira. Naše doba poznaje više vrsta knjiga, albume, dnevnike, knjige poslovnih evidencija i knjigovodstva, školske udžbenike, enciklopedije, riječnike, atlase...
Knjiga Enesa Vukotića u Veležu ne spada izričito ni u jednu vrstu, a obuhavaća sve. Knjiga koja ima više od tisuću stranica nije obična knjiga. To je više od 20 knjiga u jednoj knjizi. To je zbirka od milijun uspomena koje su se u Mostaru počele rađati daleke 1922. godine, kad je rođen Velež. To je zbirka uspomena o nogometnom klubu koji je 1952/53. zakoračio u Prvu saveznu ligu Jugoslavije, zadržao se samo jednu sezonu, vratio se 1955. i u njoj ostao do kraja i lige i države. To je knjiga stotinu puta pročitana, prepričana i nikada do kraja ispunjena. Enes Vukotić nije njezin pisac, ali je njezin autor, enciklopedist, prikupljač i čuvar zapisa o vremenima kad je nogometna lopta u Mostaru bila dječački san, a igranje za Velež privilegij odabranih.
Zavoljeli su Mostarci nogometnu igru, uživali u njoj, bili ponosni na svoj Velež. A taj Velež donosio im je radost i tugu, radost zbog pobjeda, tugu zbog poraza. Taj Velež dao je jugoslavenskom nogometu novu dimenziju. Udahnuo mu je posebni šarm. Odgajao je nogometne velikane, igrače koji su u ponekad surovu igru uvijek znali unijeti malo šarma, vica i kazati svima - ipak je ovo samo igra!
A znali su igrati mnogi, Sulejman Rebac, Muhamed Mujić, Haldun Hrvić, Kruno Radiljević, Bruno Repar, Vlado Zelenika, Žarko Barbaric, Ivan Ćurković, Zejnil Selimotić, Franjo Džidić, Boro Primorac, Duško Bajević, Enver Marić, Franjo Vladić, Vahid Halilhodžić, Džemal Hadžiabdić, Avdo Kalajdžić, Jadranko Topić, Momčilo Vukoje, Blaž Slišković, Vladimir Skočajić, Semir Tuce, Sead Kajtaz, Predrag Jurić, Meho Kodro i mnogi drugi pisali su nogometnu povijest ovih prostora, svaki na svoj način. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća Velež je igrao ako ne najbolji, onda svakako najljepši nogomet na ovim prostorima. Nikad nije bio prvak. Osvojio je dva puta državni kup, no klubovi „velike četvorke" bili su posebne mušterije. Bez petice ili šestice nisu prolazili ni Partizan, ni Crvena zvezda, ni Hajduk, ni Dinamo. I jedan Derby County „popio" je četvrticu u kišovitom Mostaru, tresla se od straha pod Bijelim Brijegom i dortmundska Borussia kad je Tuce tresnuo u vratnicu.
Svaka utakmica bila je priča za sebe. Bilježile su to novine svaki dan, a Enes čuvao, skupljao i prkosio zaboravu. Što su novinski listovi pritisnuti olovnim slovima više žutjeli postjali su vrijedniji, dragocijeniji. Sve te drage uspomene koje su čuvena sportska pera iz Mostara i ostatka svijeta stavljala na papir Enes Vukotić je sačuvao, razvrstao, kronološki posložio u knjigu za koju može kazati:
-Ovo je moj Velež, ovo je naš Velež !
Nije to bio lagan posao. Osim dokumenata i novinskih izvještaja Enes je sačuvao i stotine fotografija. Kažu da slika govori više od tisuću riječi. Trudio se Enes saznati ime svake osobe sa svojih fotografija. Nije to bilo lako. Neki od junaka s crno - bijelih slika nisu odavno već medu živima. I oni koji su ih poznavali nisu više sigurni jesu li baš na slikama oni za koje misle da jesu. A Enesu nije bilo teško, nazvati, raspitati se, otići do osobe koja bi mu mogla pomoći, jednom, dva puta, stotinu puta. Radio je to brižljivo, pažljivo i s velikom ljubavlju. Enesova zbirka uspomena o Veležu nije samo priča o nogometu i nogometašima. To je priča o ljepoti igre, o rađanju prijateljstava, o ljubavi prema klubu i gradu, to je priča o gradu koji je rađao velike sportaše i divio im se, to je priča o ljudima koji su odlazili u svijet, ali svoj grad nikada nisu zaboravljali.
To je neponovljiva priča o Neretvi i životu uz nju, to je priča koju ne može zaustaviti ni prostor ni vrijeme. Ona ima svoj početak i svoje prvo i drugo poluvrijeme. Ona ima i produžetke, koje mogu igrati naraštaji koji dolaze jer je upravo rođena knjiga o legendarnim Rođenima.

Miljenko Karačić

13.01.2017.

Dan punoljetstva za hiljade Japanaca


Hiljade mladih iz Japana obučeni u blistave kimone, našminkani skupim šminkama, proslavili su Dan njihovog punoljetstva. U Japanu punoljetstvo nastupa sa 20 napunjenih godina. Slavi se svakog drugog ponedeljka u mjesecu februaru. Tom prilikom, omladina u pratnji roditelja, familije i prijatelja, prisustvuju svečanostima koje se održavaju u gradskim dvoranama i uredima. Sa napunjenih 20 godina mladi Japanci stiču pravo da legalno puše, piju i dobijaju pravo glasa, te samim tim postaju odgovorne odrasle osobe.
Umotane u blistave i veoma skupe kimone, mlade Japanke uzimaju učešća u proslavi, za koju se pripremaju skoro godinu dana prije.
Granica od 20 godina za punoljetstvo mladih oba pola uspostavljena je u Japanu 1876. godine.
Grupe djevojaka u kimonu, kao i lijepo obučenih mladića, najčešće su se kretali na molitvu u Meji Shrine u Tokiju, a nakon toga u tokijski Diznilend.
Interesantne podatke pružaju mediji iz Japana, koji pišu da cijene pojedinih kimona za djevojke dostižu i do 10 hiljada dolara, a kozmetički tretmani i frizure, dostižu cifre nekoliko stotina dolara. Ove godine, punoljetstvo je steklo 1,210.000 mladih Japanaca, što je pad za oko 50 hiljada od prošle godine. Rekord je bio 1970. godine, kad ih je bilo 2,460.000.
Japan, inače, bilježi pad nataliteta, zadnjih nekoliko godina u ovoj zemlji se rađa ispod milion novih Japanaca godišnje, što je znak da njihovo društvo ubrzano stari.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
12.01.2017.

Seenager, ili stariji tinejdžerOvaj prilog sam pisao i prije godinu dana. Neka ki oproste oni koji se toga sjete. U ovim godinama memorija postaje puna do vrha.

Ja sam Seenager. (stariji tinejdžer)
Imam sve što sam želio da imam kao „teenager", samo 60 godina kasnije.
Ne moram ići u školu ili na posao.
Svaki mjesec primam džeparac. Imam svoj put.
Nemam "policijski sat", mogu doći kad hoću... Imam vozačku dozvolu i svoj automobil.
Moj ID mi omogućava da idem po  barovima i kupujem vino u trgovini.
Najviše mi se sviđaju radnje gdje se nabavlja vino.
Osobe sa kojma se družim se ne boje da će ostati trudne, oni se ničega ne plaše.
Nemam picajzle. Život je super!
Mnogo ćete se bolje osjećati kad sve ovo pročitate ako ste Seen-ager. Mozak starijih ljudi je malo sporiji, jer oni znaju puno.
Ljudima ne slabi pamćenje sa godinama, njima treba samo malo više vremena jer drže mnogo informacija u mozgu. Naučnici smatraju  da su iz sličnog razloga stariji malo „tvrdi" na ušima jer sve to pravi pritisak na njihovo unutrašnje uho.
Slično se ponašaju kompjuteri sa prepunim hard-diskovima.
Istraživači tvrde da taj usporavajući process nije isto što i gubitak pamćenja. Ljudski mozak radi sporije u starosti, kaže Dr. Michael Ramscar, ali samo zato što smo vremenom uskladištili previše informacija. Mozak starijih ljudi nije oslabio. Naprotiv, oni jednostavno znaju više.
Tako  stariji ljudi često idu u drugu sobu da nešto uzmu i kad su tamo, oni stoje  pitajući se zašto su došli? To nije problem memorije, to je prirodni način koji tjera starije ljude da više vježbaju.

Dakle, Imam više prijatelja kojima sam mislio poslati ovo, ali sada se ne mogu sjetiti njihovih imena. Zato, molim vas proslijedite ovo svojim prijateljima; Oni su možda i moji prijatelji


(preneseno sa: mostarskibehar)
12.01.2017.

Svijet i u svijetu svašta: Masovna terapija


tako to ide

Ayurveda prelivanje čela toplim uljem je jedna pomalo intimna stvar između osobe kojoj se ona izvodi i onoga ko to izvodi. Prelivanje ulja preko čela je sastavni dio ayurvedske terapjie i svako onaj ko je već jednom proveo tu terapiju, zna kako je ona umirujuća i opuštajuća. Na sanskritu jeziku Shiro znači glava, a dhara je termin koji bi u prevodu trebao imati značenje rijeka, ili tok. Prevod riječi Shirodhara bi prema tome trebao označavati protok preko glave.
Medicina ayurveda dolazi iz Indije, a čini se kao da Indijci nisu baš dovoljno upoznati sa intimom pojma Shirodhara. Na slici je prikazana jedna masovna terapija u Ahmadabadu, na zapadu zemlje, gdje je upravo postavljen svjetski rekord u masovnoj terapiji Shirodhara, koja je izvedena istovremeno na 1111 osoba, koje leže pod pokrivačima narandžaste boje.
Njima je ulje preko čela prelivano sinhrono.
Kako opuštajući pogled!
(izvor;stern)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)
12.01.2017.

Prije više od sto godina: Bosanci i Hercegovci gradili prugu u Njemačkoj


(tekst koji slijedi objavljen je prije pet godina na portalu nova sloboda, i na blogu spagosmail.blogger.ba, tačnije u maju 2012.)

Ovih dana, navršava se ravno 100 godina od završetka gradnje 9,95 kilometara trase zupčaste željezničke pruge od Brannenburga do planinskog vrha Wendelin, u Bayernu. Za nas je interesantno da su tu prugu onoga vakta gradili Bosanci i Hercegovci, koji su iskustvo stekli na gradnji slične trase pruge, od Konjica do Bradine, dvadesetak godina ranije.
.
 
Kako piše njemački Süd deutsche Zeitung, na ovoj pruzi koristi se i dan danas ista tehnika, koja je napravljena prije jednog vijeka. Investitor Otto von Steinbes, industrijalac onog vremena, odlučio se umjesto klasičnog ćire na ugalj, na moderniju varijantu, na pogon željeznice električnom energijom, proizvedenom u njegovoj vlastitoj hidroelektrani. Vožnja iz naselja u podnožju planine, do stanice u blizini vrha, u dužini od 9,95 kilometara, traje 25 minuta. Na ovoj dužini, probijeno je 7 tunela, izgrađeno 8 galerija, 12 mostova i 17 visokih potpornih zidova. Za izgradnju trase, koja je trajala dvije godine, utrošeno je 35 tona dinamita, a sav ostali alat bile su krampe, lopate i kariole.
Na trasi je radilo ukupno 800 radnika. Oni su tada u najvećem broju došli iz Bosne i Hercegovine, gdje je Otto von Steinbeis za Austrougarsku monarhiju eksploatisao šumu. U Bosni je upoznao vrijedne šumarske radnike, a u Hercegovini izuzetno dobre zidare kamenom, a pošto su mu upravo takvi trebali, angažovao ih je za ovaj projekat. On se lično brinuo da radnici budu zadovoljni i budu dobro nagrađeni za odrađeni posao. Subotom popodne na gradilište, visoko u planini, pristizale bi mazge, natovarene buradima piva, umjesto građevinskim materijalom, kako bi se ljudi u subotu veče i nedjelju mogli opustiti, nakon naporne sedmice.
Pruga je puštena u pogon 25. maja 1912. godine. Već prve godine, pruga je prevezla 36.000 putnika do gornje stanice, koja se nalazi oko 100 metara ispod 1838 metara visokog vrha Wendelina. 1922. godine desila se nesreća, kad je voz iskliznuo iz šina, ali je ostao na mjestu i niko nije bio povrijeđen. Međutim ni to, kao ni kasnija izgradnja žičare, s druge strane planine, nisu umanjili interesovanje za ovu kratku , ali veoma živopisnu vožnju. Gosti su do dan danas ostali vjerni „zupčastoj”. Trasa je modernizovana prije dvadesetak godina.
Godišnje se u prosjeku ovom željeznicom preveze oko 350.000 putnika. Računa se da je u proteklih 100 godina prevezeno oko 11 miliona putnika. Ono što je interesantno, kad se voz spušta niz planinu, u kočionom sistemu, elektro motori u lokomotivi se koriste kao generatori i proizvode struju. Oko 70 procenata energije koju treba lokomotiva voza koji se uspinje, proizvede lokomotiva voza koji se kreće naniže. Ostatak energije preuzima se i danas iz one iste hidroelektrane, koja sa istim mašinama radi bez prekida već puni vijek. Elektrana, pored potreba za vuču električnih vozova, proizvodi dovoljno električne energije i za naselje Brannenburg. Domaćini kažu: „Ukoliko je lijepo vrijeme, gosti koriste željeznicu za izlet na vrh planine, a ako pada kiša, onda proizvodimo dovoljno struje za naš grad”.
Fotografije radnika, načinjene prije jednog stoljeća su iz arhive Wendelsteinbahn GmbH.
(izvor: SDZ)
Priredio: Smail Špago
 
(NovaSloboda.ba)
11.01.2017.

Mostar u objektivima fotokamera - Franz Thiard De Laforest
Franz Thiard De Laforest rođen je u Beču. Potomak je burgundijske porodice Thiard de Bissy, ogranak koje se početkom 19. stoljeća doselio iz Francuske u Beč. Godine 1856. uspješno je završio trgovačku školu i započeo fotografirati. Nakon kraćeg boravka u Trstu, početkom 1860-ih godina pojavljuje se u Bakru te Zadru, gdje radi do približno 1866. godine. Nakon Zadra odlazi u Šibenik gdje nastavlja raditi kao portretni fotograf, ali započinje i sa snimanjima izvan atelijera.
Poduzima prva putovanja duž dalmatinske obale i dolazi 1866. do Omiša, a 1873. sve do Boke Kotorske. Od sredine 1870-ih godina radi neko vrijeme u Splitu u kojem 1878. godine objavljuje svoju prvu knjigu pod naslovom “Spalato und seine Alterthümer” (Split i njegove starine) ilustriranu s 10 vlastitih fotografija. Iste godine u Livnu snima 28 najuglednijih tamošnjih prvaka. Kraće vrijeme nakon Splita boravio je u Beču gdje se oženio Gabriellom von Lachmann, a zatim 1883. godine seli u Mostar.
Kao mostarski fotograf snimio je vrijednu kolekciju zadarskih veduta te izdao mapu s 28 fotografija s gradilišta pruge Metković – Mostar. Nakon Mostara put ga odvodi u Dubrovnik u kojem snima panorame grada i razne gradske motive, da bi se tijekom 1890-ih konačno nastanio u Kotoru. Tamo 1898. godine objavljuje drugu knjigu naslovljenu “Die Bocche di Cattaro” ilustriranu vlastitim fotografijama otisnutim u tehnici svjetlotiska, a iste godine dovršava i svoj veliki “Album von Dalmatien” u kojem je okupio sve snimke nastale na području Dalmacije kroz proteklih tridesetak godina rada. Umro je od srčanog udara u Kotoru u 74. godini života, a atelje je pod njegovim imenom djelovao sve do 1926. godine, kada je sudjelovao na jugoslavenskoj fotografskoj izložbi u Splitu.
Donosimo nekoliko fotogrfija Franza Thiarda De Laforesta, a ostale fotografije se mogu pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)
11.01.2017.

Pokloni za 60. rođendan


Na ovom mjestu smo se često bavili okruglim rođendanima mnogih poznatih, ili prominentnih, kako ih nazivaju u svijetu showbiza.
Raspakovani paketi nalaze se oko jedne gorila dame, po imenu Colo, koja živi u zoološkom vrtu Columbus u Ohiu, SAD. Ta dama je upravo proslavila njen 60. rođendan, a kako se sa slike vidi, očigledno je to bila „Dinner for one“, večera za jedno, iako je torta bila dovojna za četiri osobe.. Ukrašena komadima tikve, repe, sa prelivom od peršuna, sve ono što ova gorila dama tako voli.
Colo je najstarije biće u nekom američkom zoološkom vrtu.
Gorile u pravilu ne doživljavaju tako duboku starost. Colo ima troje djece, 16 unučadi i tri praunuka, a ona, ovako kako izgleda, čini se još mladom. Doduše, pod redovnom je liječničkom kontrolom. Nedavno joj je odstranjen jedan opasni tumor, a nakon operacije se osjeća top-fit.
Pa nazdravlje.
(izvor:stern)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
11.01.2017.

Umjetnost varanjaDok čovjek laže, dotle je i živ. Prema ovoj devizi ponašaju se glavni likovi u filmu reditelja Park Chan-Wooka „Džeparoši“ (internacionalno „The Handmaiden“). Radnja filma se dešava u tridesetim godinama prošlog vijeka, u tada od Japana okupiranoj Koreji, a govori o jednom paru prevaranata, koji pokušavaju doći do bogatstva jednog imućnog čovjeka, koji je sam je u tome nešto mutio i smutio.
Ko za čim žudi, ko koga vara, to se u ovoj krimi i erotoskoj intrigi jedva može raspoznati. Ili, kako bi to kod nas rekli ne zna se ko koga…
Rijetko koji film u kinu pruža toliko zadovoljstva, a prema svim pravilima umjetnosti dopušta da i  gledaoci budu prevareni. Tri puta se mjenja perspektiva pripovjedanja radnje, tri puta se događaji u filmu pojavljuju u sasvim drugom svijetlu. Film je nježan, koliko i zao, jedna osjećajna, ali i krvava lekcija o moći, sexu, nasilju i manipulaciji osjećajima. Traje skoro dva i po sata, a iznad svega je  veoma zabavan.
(izvor:spiegel)
(novasloboda.ba)
10.01.2017.

Fazlija ponovo na radnom mjestu


Poslije skoro tri i po mjeseca liječenja, operacija i fizikalnog tretmana, danas sam, konačno, počeo raditi. Stoga koristim priliku da se zahvalim velikom broju FB prijatelja, koji su mi davali podršku, a kojima, zbog bolesti, nisam ranije bio u prilici da se zahvalim.
Najveću zahvalnost dugujem mojoj porodici, sestri Izeti Kevelj i njenom sinu Emiru, kao i amidžićima, tetićima i njihovoj djeci, te Zaimu Muštoviću, Nusreti Sarač, Šemsi Šehić i Sabini Bibić, kao i Samiru Ljevo i njegovoj supruzi Jeleni, koji su bili uz mene u najtežim trenucima.
Zahvaljujem se i ljekarima Odjela za neurologiju "Dr. Safet Mujić", na čelu sa dr. Lamijom Duranović-Vinković i svim medicinskim sestrama, kao i dr. Almi Vila-Humačkić i dr. Nedžami Begović-Špago, koje su me "natjerale" na liječenje.
Zahvalnost dugujem i prof. dr. Zdenku Ostojiću, šefu Odjela Ortopedija, te dr. Goranu Lakičeviću, šefu Odjela Neurohirurgija SKB Mostar i akademiku prof. dr. Bruni Splavskom iz Osijeka, koji su mi izvršili veoma zahtjevne operaciji na kičmi. Toplo se zahvaljujem i svim sestrama na Odjelu Neurohirurgija.
Dužnu zahvalnost dugujem i dr. Vesni Miljanović-Damjanović (sestri nedavno preminulog advokata Džambe) sa Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju SKB Mostar i svim fizijatrima na ukazanoj pomoći.
Koristim priliku i da se posebno zahvalim mojim dragim prijateljima Nedimu Vili, Enveru-Mari Mariću, Dragi Mariću, dr. Rami Omanoviću, Hariju Slipičeviću, Emiru Krpi, Ibrahimu-Sili Siliću, Enesu Kajanu, Emiru-Paši Sadžaku, Smaji Špagi, Kemalu Denji, Rokiju Juhasu, Emiru i Nermani Marić, Deniju Behramu i mojim bivšim kolegama iz Politike Ekspres, kao i Dragomiru – Šekiju Živkoviću, poznatom ugostitelju iz Vrnjačke Banje, na posjetama i stalnim telefonskim pozivima.
Zahvaljujem se i Edinu Mušiću, Ljubi Bešliću, Elviri Dilberović, Rašidu Hadžpviću, Salemu Mariću, Šemsudinu-Sudi Hasiću, Elviru Zlomušici, Adilu Šuti, Ivanu Beus, Boži Ćoriću, Miroslavu Landeki, Latifu Hujduru, Kasimu Mušinoviću, Zoranu Periću, Ivanu Prskalu, Zikriji Đonko, Mevli Salčin i njenoj kćerki Ineli, Ifi Zovko, Azri Penava, Enesu Ratkušiću, Erminu Krehiću, Milanu Anđeliću, Ismetu-Gagi Šemrdu, Nadi Dalipagić, Slobodanu Peševiću, Muji Penavi, Aneru Rahimiću, Admiru Pajaliću, Mehmedu Avdiću, Ameru Rađi, Juri Miloševiću, Branku Repcu, Željku Matiću, Dervi Bubalu, Klaudiju Krtaliću, Safetu i Emini Šišić, Semiri Šišić-Kovačić, te mojim kolegama-novinarima Merzini Hodžić-Čolaković, Veri Soldo, Ameli Rebac, Valeriji Ćorić, Mirsadu Behramu, Arijani Beus, Kristini Spajić, Emanuelu Soča, Goranu - Goci Sudaru, Goranu Karanoviću, Miri Škobiću, Sanelu Žuji, Miri Zovko, Samiru Šehoviću, Admiru Maslo, braći Zakanović i Ameru Brkanu sa City TV na posjetama i čestim telefonskim pozivima.
Da ste mi svi živi i zdravi i da vas uvijek sreća prati.

10.januar 2017.
10.01.2017.

Draga majne familijo

šezdesete/XX

devedesete/XX

desete/XXI

Nekada se slično šprdanje provodilo sa prvim generacijama gastarbajtera, od kojih je veliki dio bio bez kanata i zanata, i trbuhom za kruhom odlazili put zemalja zapadne Evrope. Oni su sami sebi postavljali zadatak, raditi i zaraditi, a od zarađenog napraviti kuću, kupiti fino auto, i školovati djecu. Mnogi od tih tadašnjih, danas su uveliko u zasluženoj penziji. Nakon toga slijedile su godine rata i izbjeglištva. Put je ponovo bio u istom pravcu. Razlika, sada su tamo dolazili i oni koji su imali malo više godina škole, pa im nije bio problem da brzo savladaju jezike zemalja u koje su stizali. To su sebi postavljali kao zadatak, jer bez jezika nije bilo mogućnosti ono što se zna pretvoriti u novac, to jest platu. U oba slučaja, izrastale su generacije mladih koji su se puno bolje snalazili u novim uslovima, često se identifikujući sa sredinom u koju su došli. Četvrt vijeka kasnije, dolazi do nove ture gastarbajtera, koji napuštaju ognjišta na kojima nemaju posla, nemaju uslova za život. Opet istim putem i sa istim problemima kao prethodne dvije generacije. A usput, desi se i pismo, koje se moglo pripisati bilo kojoj od ove tri generacije. Svaka se snašla i progovorila vrlo brzo, tačno i tečno. U ovom slučaju, njemački se najbrže nauči zajedno, u društvu. Kao i u svim slučajevima prije toga.
Tekst koji slijedi, objavljen na portalu tomislavnews.com neodoljivo nas podsjeća na davno odpjevanun pjesmu Šabana Šaulića, Kako si majko, kako si oče...Draga majne familijo
vigec ste mi dolje,
moram etvas da vam špreham
sad mi je već bolje.
Dojčlandski sam naučio
baš sam ga savlad'o,
pa s'ljudima ovdje špreham
od tad' vrlo rado.
A i šrajben meni ide
odlično od ruke,
i špreham i šrajbam
od sad ja bez muke.
Zdravo muter,
zdravo fater,
a gdje mi je švester,
kako su joj kinder,
da li su već grose,
dal im ide šule,
čujem bruder ponovo
krenuo od nule.
Kako je cu hauze
jel ales u redu,
zvat ću vas sa hendija
ja u nekste srijedu.
Majne erste libe
je'l još uvjek tamo,
niti da se javi
ni't da komen 'vamo.
Ali nema veze
pa i ovdje frau ima,
naći će se valjda ajne
koja meni štima.
Kakva nam je štrase
da'l je sada čista,
a hauze naša
je'l još uvjek ista?
A kako sam ja,?
Pa nije mi loše,
jedino se gelti
jako brzo troše.
Auto još nemam
kajne dosta gelta,
kauf ću ga ja na rate
bar do nekšte ljeta.
A'l kupiću pravog
što sve živo ima,
mercedesa sa četi'r vrata
ful koža i klima.
Pa i alu felge
pa i servo volan,
ipak ja u dojčland radim
pohvalit se moram.
Na poslu je dobro
dize vohe sjeda plata,
poslaću vam nešto gelta
da zamjenite vrata.
Za fenstere sada nemam
poslaću vam cvajte put,
dragi fater tut mi lajt
nemoj biti ljut.
Sad imam kolegen
ajne prava damen,
mi arbajten zajedno
mi pucen cuzamen.
Sa putem do posla
imam klajne muke,
jer moram da presjedam
na rozenštajnbruke.
Gestern sam se napio
pa hojte boli glava,
rakija im nevalja
ma naša je prava.
Bi'o sam u gartenu
sa još ajne manom,
to je onaj neben mene
lik sa grose stanom.
Sliko sam nas hendijem
poslaću vam sliku,
pa da se nasmijete
tom blesavom liku.
Smrš'o nisam nimalo
jer baš dobro esen,
vidjećete kada stignem
ja na dize jesen.
Jedem švajne šnicel
kartofil i brot,
obrazi mi rumeni,
a lice mi rot.
Ovdje stvarno loše nije,
pomalo se radi,
i pomalo pije.
Kad na urlap komen
okrenućemo nešto,
janje, prase, nije bitno
ja to radim vješto.
Nabavite ražanj
i domaći sir,
malo holca za vatru
i draj kištren bir.
Pozdrav majne familijo
i ćus i bis špeta,
ih bin komen najesen
ili nekšte ljeta.
Cajta više kajne
već je prošlo ziben,
pozdrav mili majne
ja vas puno liben.

S FB profila Učimo njemački zajedno/TN

(spagos)
10.01.2017.

Junak dubokog mora


Malo morsko biće je već dobilo ime: Casper. Kao da sjedi na kamenoj ploči na dubini od 4290 metara, gdje ga je u prolazu „uhvatila“ kamera sa jedne podmornice. Na prvi pogled je podsjetila na prijateljskog malog duha iz crtanih filmova, a kao i pravi, i ovaj morski kasper je potpuno bijel, čak i providan, a čini se kao da svijetli iznutra. Malo biće nije pokriveno nikakvim bijelim pokrivačem, ima stvarne pipke između kojih se nalaze peraje. Ovaj, svega 10 centimetara veliki oktopad, polaže jaja na tijelo jedne mrtve morske spužve.
„Životinja ostaje na jajima sve dok se ne izlegu mladi“ kažu istraživači Instituta AWI. „A to može potrajati i do četiri godine. Tada od tijela roditelja ostane samo tanka opna i on umire“.
Primjetiti jednu životinju na 4 kilometra dubine je novi rekord. Također istraživači nisu znali da bilo koja životinja tako duboko polaže svoja jaja i gnijezdi se na njima. Očigledno, to je dobra strategija, Kako dobiti prinove. Pošto ne posjeduju dovoljno energije za svoje mlade, onda ih štite vlastitim životom. Na dubini od četiri kilometra životni uslovi su veoma teški. Uz sve to, morske spužve, zbog sastava nekih metala, veoma interesantan materijal za rudnike, pa bivaju vađene od strane ljudi. Na taj način se uništava i životni ciklus ovog oktopoda. Neke firme se bave istraživanjem jednog širokog morskog područja od zapadnih obala Mexica do Hawaiija, sa ciljem otkrivanja morskih spužvi koje sadrže manganske čvoriće, a nakon njihovog otkrivanja nemilosrdno ih vade. Kao i u mnogim drugim slučajevima, i ovdje se čovjek javlja kao uzročnik nestanka nekih životinjskih vrsta.
(izvor:sdz) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)
09.01.2017.

Zima u Hercegovini: Januar 2017.


Boračko, klix.ba

Jablaničko

Emir


Stolac, Provalije

Vodopad postao ledena skulptura

"Sibirski val" u Bosni i Hercegovini je prouzročio mnogo problema kako građanima, tako i vozačima, a i zima je pokazala zube i u prirodi.
Niske temperature nisu zaobišle ni inače najtopliji dio naše zemlje, Hercegovinu. Iako minusi u njenim gradovima još nisu dosegli dvocifrene brojeve, i kreću se uglavnom do -6 stepeni, zima je ipak pokazala svoje zube. Dodatne probleme stvorila je jaka bura koja je ulice učinila pustim.
Rijeka Drežanka je dobrim dijelom zaledila, a ništa bolje nije prošla ni Bregava u Stocu, na kojoj se vodopad Provalije u potpunosti zaledio! No, istini na volju zaleđena voda formirala je prekrasnu ledenu skulpturu koja kod posmatrača izaziva divljenje. Neretva još prkosi hladnoći, dok su joj obale u Konjicu prekrivene snijegom.  Jablaničko i Boračko jezero, okovani ledom.

(izvori i fotosi:faktor.ba, vecernji.ba, klix.ba, emir, zijo)
09.01.2017.

Razglednica iz ratne 1993. godine: Korpa koja je spasila mostarsku Donju Mahalu
(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba 7. januara 2016. godine)

Malo je onih koji danas, šetajući ulicom Gojka Vukovića i prolazeći malim parkom na njenom južnom kraju, znaju šta je to izloženo između IKAR konzerve i stare zahrđale haubice. Da biste se sjetili legendarne "Korpe" i znali njen historijski značaj trebali ste rat provesti u Donjoj Mahali, živjeti desetak mjeseci ovisni o njoj.
U kasnu jesen 1993. godine, kad su porušeni svi mostovi na Neretvi, pa i Stari most na kraju, između Bulevara i Neretve živjele su hiljade ljudi u svojevrsnoj enklavi, sa jedne strane ratna linija razdvajanja, sa druge nabujala rijeka.

Odvojeni od svijeta, bez ikakvih komunikacija. Nevolja je izrodila genijalnu ideju, preko rijeke prevući sajlu, a po sajli improviziranu metalnu korpu koja bi tako povezala Luku i Donju Mahalu.

Narednih deset mjeseci, korpa je služila narodu za hranu, lijekove, humanitarnu pomoć, često i putnike namjernike kad su kasnije improvizirani mostovi bili posebno nesigurni, korpa je uvijek bila u funkciji. Mahala je tada brojala i trudnice koje su do porodilišta išle korpom. Zamislite da se preko Neretve prevezete s jedne na drugu stranu u ovom čudu na visini od dvadesetak metara od vode. Trebalo je i hrabrosti. Do polovine rijeke išli ste inercijom i silom teže, od polovine su vas vukli oni s druge obale.

Korpa je više od dvadeset godina navlačila koroziju na sebe, čekajući da opet "ugleda svjetlo dana". Udruženje "Sinovi Mahale" sjetilo se njenog značaja za ovo naselje, a njen projektant i kreator Emir Zvonić priča o tim vremenima, živo i precizno kao da je to bilo jučer.

"Bila je i ranije korpa sjeverno od ove između hotela 'Bristol' i hotela 'Neretva', ali je to bio čisti promašaj, teška 380 kg, niko to nije mogao vući, tako da se brzo odustalo od toga. Mene su se sjetili jer su znali da bi ja mogao usavršiti tu ideju", kaže Zvonić.

Emir Zvonić dugogodišni je profesor Praktične nastave mostarske Mašinske škole, mašinac iz vazduhoplovne industrije SOKO, sa civilnim i vojnim obrazovanjem. Danas se sjeća kako je u svom stanu pod svjetlosti svijeće crtao i proračunavao novu korpu, usavršavao staru ideju. Korpa je zapravo ideja iz vojnih udžbenika, nama je bio najveći problem kako je napraviti u tim otežanim uslovima, bez materijala, struje, uz stalna granatiranja.

Materijal od izgorjelih vagona

"Tri dana sam skidao sa izgorjelih željezničkih vagona u Zaliku materijal za koji sam vjerovao da će biti potreban, žabice, zavrtnje... Kasnije smo u majstorskoj radnji Mehe Klarića napravili glavni posao. Bila je duga 230 cm, široka 70, obje ograde s baglamama, da se mogu otvoriti radi transporta ranjenika ili mrtvaca na nosilima", priča Emir.

Emirova korpa na kraju je težila samo 74 kilograma, u tome je bila tajna njenog uspjeha. Našli su savršeno mjesto za korpu, neposredno ispod Lučkog mosta, između mehaničarske radnje Rame Đulimana na desnoj obali i Andrića podruma na lijevoj.

"Srušili smo jedan zid Ramine automehaničarske radnje, a podrum na suprotnoj, lučkoj strani imao je odgovorajući veliki prozor da je taman odgovorao potrebnoj širini", sjeća se Zvonić, a posebno je zanimljiv način kako je prebačena sajla.

"Sajla je prebačena uz pomoć ribarskog umijeća Rame Brekala koji je mlatom iz prvog pokušaja prebacio tanki silk, kasnije smo prevlačili sve deblju materiju, dok nismo prevukli originalnu sajlu koja je stajala stalno", sjeća se Emir.

Najviše hrabrosti za prvu vožnju imala Samija Grebović

Sve je urađeno u nekoliko dana, nije bilo vremena za čekanje. Korpu smo isprobali sa tri ivičnjaka od 70 kg, ali smo morali naći i dobrovoljca, prvu živu osobu koja će pomoću korpe i sajle preći Neretvu.

Najviše hrabrosti je imala Samija Grebović, više nego ijedan muškarac, uz smijeh se prisjeća Emir, govoreći kako je gospođa Grebović raji na Luci odnijela i dvije tave uštipaka da ih počasti.

Korpa je živjela dugo, kasnije se preko nje prebacivala humanitarna pomoć, da narod preko mostova ne vuče na leđima.

Spasila je Donju Mahalu, Šemovac i jedan dio Cernice. Sarajevo je imalo tunel ispod aerodromske piste, Mostar je imao korpu.
(klix.ba)09.01.2017.

Dolina puna sreće


“Kad zapušu vjetrovi promjene, neki ljudi podižu zidove, a drugi vjetrenjače” kaže jedna stara kineska poslovica.
Uz promjenu godina u blizini Pekinga je nastalo jedno impozantno umjetničko djelo od bezbroj malih, šarenih plastičnih vjetrenjača. One su poredane u formi jednog kineskog znaka, koji označava sreću i bogatstvo. A šta se ljepše od toga može poželjeti u Novoj.
(izvor:Express) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)
08.01.2017.

Velika umjetnost malog iPhonea


Deset godina od pojave iPhonea.
Ni jedan pronalazak nije toliko promjenio svijet kao iPhone.

Prije deset godina predstavljen je prvi iPhone. Od tada je u svijetu prodato više od milijardu tih uređaja. On je promjenio naš život. Htjeli mi to ili ne.
A upravo to je rekao Steve Jobs kad se pojavio na pozornici u San Franciscu, 9. januara 2007. godine i pokazao novi uređaj: Ovo je proizvod koji dolazi i koji će promjeniti sve“. Uređaj je bio mix muzičkog playera, telefona i pristupa internetu, kako ga je opisao tada 51. godišnji osnivač firme Apple.
Velika većina je već tada imala kod sebe jedan mobitel, preklopni, sa muzikom unutra, sa mini tastaturom, komunikator i td, ali ništa nije bilo slično ovom uređaju.
On je imao sve to i uz to još i video kameru i memoriju od 16 GB. Uređaj koji je nudio puno zabave.
A pokazalo se da se desilo slično kao kod velikog broja umjetničkih djela i njihovim stvaraocima, za koje tek godinama kasnije postaje jasno da su promjenili svijet.
Pokazalo se da je i iPhone bio jedna revolucija. Danas se sa njim plaća kupljeno, šalju i primaju vijesti, fotografije, snimaju filmovi, sluša muzika, gledaju filmovi.
A sve to sa mo sa jednim urešajem koji se naziva smartphone, ili pametni telefon. Izračunato je da korisnici u prosjeku uzimaju njihov smartphone 214 puta u toku dana, a prisutan je uz korisnika čak 22 sata dnevno, 7 dana u sedmici.
Danas se postavlja pitanje, Šta smo to samo prije radili toliko vremena, kad ga nije bilo?
Možda pričali sa drugim ljudima, umjesto chatovali, možda slušali ploče u društvu, umjesto svoju muziku u svojim slušalicama. Možda bili u kinu i gledali film sa punom salom posjetilaca, umjesto sami svoj film, na svom mobitelu. U svakom slučaju nije nam se desilo, da se sudarimo sa pješakom na trotoaru, udarimo glavom u stub rasvhjete, ili krenemo na prelazu na crveno, a sve to zagledani u ekran mobitela.
Naravno, iPhone danas nije sam. I drugi proizvođači su na tržište izbacili svoje slične proizvode.
A kao i u sportu, pobjeđuju oni koji su trenutno u boljoj formi.

U prilogu, nekoliko svjetskih umjetničkih djela, dopunjeno iPhoneom.

„Djevojčica sa bisernom minđušom“ Johanes Vermeer (1565)

„San“ Pablo Picasso (1932)

„Krik“ Munch

„Pješak u magli“ Caspar David Friedrich (1818)

„Portret Marie-Therese Walter“ Picasso (1937)

„Čovjek na balkonu“ Gustave Caillebotte (1880)

"Hotelska soba“ Edward Hopper (1931)

„Djevojka u vrtu“ Mary Cassatt (1880-82)

„Mary Cassatt“ (1884)

(izvor:bild)


(spagos)
08.01.2017.

Kupus, supernamrinica za hladne dane


Jedite kupus i ne bojte se za zdravlje, stara je izreka, jer: štiti od raka, liječi upale, pomaže mršavljenju, regulira probavu...

Kupus je jedna od najstarijih namirnica i prvo povrće koje nam pada na pamet kad pomislimo na kuhinju naših baka. Zbog sve veće popularnosti drugog povrća i prehrambenih dodataka, možda više nije tako "cool", ali svakako je odlična namirnica kako po okusu, tako i po prehrambenoj vrijednosti, osobito u zimskim mjesecima. Stari su liječnici vjerovali da kupus ima mjesečevu moć, jer raste uz puni mjesec, a danas znamo da njegov glavni učinak proizlazi iz sumpora i vitamina C. Zato se kupus smatra "supernamirnicom", koja pomaže u mršavljenju i uklanjanju otrova iz organizma.
Stari rimski autori Katon i Varon gotovo lirski pišu o kupusu ističući da je to "prava muška hrana za Rimljanina, za razliku od hrane mekušaca Grka". Grafit iz Pompeja svjedoči da su Rimljani zaista mislili da kupus simbolizira muževnost. U antici se razvio "pravi rat" između ljubitelja i neprijatelja kupusa, koji je tada služio kao afrodizijak i kao sredstvo za kontracepciju, no prava "karijera" kupusa počela je s jačanjem društvenih suprotnosti – s jedne strane su visoka kulinarska umijeća, a na drugoj preživljavanje siromašnih slojeva s hranom koju mogu proizvesti sami. 

Kupus je kroz povijest uz kultnu, ritualnu i kulturnu ulogu imao i političke konotacije, pa su tako tijekom Prvog svjetskog rata u SAD-u zabranili "Sauerkraut" i uveli novo ime za kiseli kupus, koji ne povezuju s Nijemcima, te su ga krstili "liberty cabbage". Danas se oko izvornosti sarme bore Mađari, Rumunji i Srbi, a možda se javi još netko.

Što god govorili povjesničari i antropolozi, u čijem je fokusu također bio kupus, riječ je o hrani koja izrazito pozitivno utječe na naše zdravlje. Brojne su studije pokazale da kupus ima zaštitnu ulogu kao i druge biljke iz obitelji krstašica (cruciferous) jer su kvalitetan izvor vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih korisnih tvari.

Sto grama sirovog kupusa sadrži samo 26 kalorija, visoku količinu vitamina B, beta-karotena (380 mikrograma), kalcija (52 miligrama), folne kiseline (75 mikrograma), kalija (270 miligrama), vitamina C (50 mg) i vitamina E (0,2 mg). Osim toga, kupus je bogat vrijednim sumpornim spojevima, a obiluje i antikancerogenim spojem sinigrinom, koji ima jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.

Sadržaj vitamina C i sumpora u kupusu uklanja otrove (slobodne radikale i mokraćnu kiselinu) koji su glavni uzročnici kožnih bolesti i reumatizma. Kupus sprječava i apsorpciju masnoća nakon obroka i na taj način snižava razinu kolesterola. Tijekom žvakanja i sjeckanja kupusa oslobađaju se izotiocijanati i indoli, tvari za koje je također dokazano da djeluju preventivno protiv raka, čemu pridonosi i bogatstvo vitamina C. Stoga je važno da se kupus ne smije dugo kuhati.

Svojim ljekovitim svojstvima, osobito antioksidansima, kupus povećava otpornost protiv raka. Mnoge su studije potvrdile da ljudi koji često jedu kupus rijetko obolijevaju od raka želuca, debelog crijeva, pluća i kože. Osobe koje imaju visoku razinu antioksidansa dobivenih iz prehrane rjeđe obolijevaju od koronarne bolesti, moždanog udara i katarakte.
Kupus je i prijatelj želuca. Svježi sok od kupusa tradicionalni je lijek za čir, a koristan je i svježi kupus, čiji je učinak nešto manji.

Sirovi kiseli kupus sadrži mikroorganizme korisne crijevnoj flori i stari je narodni lijek za crijeva i probavu, a pomaže i u borbi protiv skorbuta.

Sirovi kupus pomaže i kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti, dok je kuhani kupus odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju, te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Čaša svježe iscijeđenog kupusa dnevno poboljšava opće zdravlje i vitalnost, smanjuje ili eliminira probleme s crijevima, ali i probleme respiratornog i urinarnog trakta.


Jeste li znali?


Kupus (Brassica oleracea) jede se od prapovijesti i smatra se jednom od najstarijih namirnica. Uzgaja se od davnine jer su o njemu pisali još grčki i rimski pisci.

Predak kupusa ne zna se sa sigurnošću, ali pretpostavlja se da je nastao od jedne od osam divljih vrsta koje su rasle na sjevernoj obali Sredozemlja, na obalama južne Engleske, Danske i južne Francuske, a orijentalne vrste kupusa proširile su se po cijelom Balkanu.

Rimljani su jako cijenili kupus pa je književnik Katon preporučivao konzumaciju sirovog kupusa prije ručka kako bi se smanjio utjecaj alkohola i poboljšala probava. Rimljani su također vjerovali da kupus odagnava melankoliju, a koristili su ga i kao oblog za rane i različite udarce.

Kupus simbolizira dobit, korist i dobro stanje, a istodobno je simbol tvrdoglavosti.
(slobodnadalmacija)
07.01.2017.

Mostar očima stranih umjetnika: Skice milion malih, lijepih trenutaka (2013.)


Prošle godine, negdje u ovo vrijeme, (2013. op.a.) prolaznici su na ulicama Mostara mogli primjetiti jednu djevojku koja bi sate i sate provodila crtajući mostarske motive. Sjedila bi na trotoaru, a oko nje je bila razbacana hrpa olovaka, vodenih bojica, listova sa crtežima, a nerijetko i hrpa djece, naše Mostarske. Malo neobično, za ovo vrijeme digitalne tehnologije, kada je dovoljna jedna sekunda da se neki motiv zabilježi kamerom, ostavi negdje u arhivi, ali i brzo zaboravi.
Djevojka je imena Candace Rose Rardon (28) pisac, umjetnik, crtač i ilustrator. Putuje svijetom, a doživljaje i zapažanja na sebi svojstven način pretače u skice i akvarele i šalje svim ljudima na svijetu poruke nade za ljubav prema ljudima i svijetu. Prokrstarila je čitavom zemaljskom kuglom, bila od farmi bisera u morima Južnog Pacifika, do ludih vožnji rikšama u Indiji, a pohodila je i putevima Evlije Čelebije. Namjerno nismo ni stavili odakle je, jer nikad nije na jednom mjestu, a svugdje na svijetu, gdje dođe i gdje boravi njen je dom, i njeni prijatelji. Candace je građanin svijeta.

Na putu svijetom prošle godine je boravila u Mostaru, a svoje utiske sa tog boravka objavila je na njenom blogu i facebook stranici. Tu susrećemo skice zrelih, neubranih šipaka iz mostarske bašče, Cernicu, Stari most, ali, kako ona to kaže, i milion sitnih lijepih trenutaka zbog kojih Mostar nosi u srcu, uz preporuku svima, da tu dođu, da vide i da dožive.
U vrijeme njenog boravka upoznala je najobičnije ljude koji su joj otvarali svoju dušu, svoja srca i domove. Ona sve to opisuje, skicira i komentariše sa najljepšim probranim riječima.
Boravila je Cernici, u privatnom smještaju, opisujući to tačno, kod njene domaćice Majde, u ulici Adema Buća. Posebno opisuje momente kako joj Majda nijedno jutro nije dala da izađe iz kuće dok ne popiju kafu i dok ne doručkuju zajedno. A dalje? Pustimo nju da priča:

- Majda me je svako jutro pitala želim li kafu prije izlaska. Ja sam joj svako jutro odgovarala «Thank You, but I'm Okay», međutim za Majdu je to značilo «Okay, hvala», i onda je servirala kafu, njen domaći hljeb, pekmez od šljiva i još svašta nešto.
Zatim je svakog jutra slijedio i moj drugi doručak, koji također nisam mogla izbjeći, a bio je u kafeu u istoj ulici. Vlasnici su divan par, zovu se Biša i Hatidža. Kod njih sam slučajno došla prvog jutra, a sada ne mogu nikuda maknuti, dok prvo tu ne dođem, dok ne popijem moju «bosansku» kafu i ne pojedem sendvič, koji bi mi oni pripremili i koji me čekao svako jutro u njihovim kafeu.
Dvanaest sati kasnije, moj dan završavao se obično uz jedno pivo, a ponekad i dva, u jednom baru, malo niže od Majdinog apartmana. Ni jednu veče nisam mogla zaključiti protekli dan, dok tu ne naručim jedno «Sarajevsko», toneći u svoje misli, slušajući komentare i kotrljanje kockica i drvenih «čipova» dvojice starijih ljudi koji su sjedili u blizini i igrali tavlu (Backgammon).
U kafeu sam upoznala nevjestu vlasnika, Edisu i njenu kćerkom Iman, koje uskoro puni šest godina. One su me pozvali da sutra dođem na ručak, kod njih kući. Ručak nam se zatim produžio u popodnevno ispijanje kafe, a nakon toga još i u večeru. Crtali smo u njihovom dvorištu još neubrane šipke, zajedno sa djecom iz komšiluka. Šipke, neubrane, na grani nikad prije u životu nisam vidjela. Kući sam se vratila nakon sedam sati, puna utisaka i poštovanja, razmišljajući o tome kako se sve ostvaruju veze širom svijeta. Sutra dan se ponovilo isto, ali sa drugom porodicom. Uvečer se nisam mogla oteti od razmišljanja, kako se ovdje lako ostvaruju kontakti, kako su ljudi ovdje jednostavni i pristupačni. Svako jutro sam se budila uz razmišljanje, kako provesti dan, a uvečer pred spavanje, bila bih obuzeta osjećajem ljubaznosti i velikodušnosti na koju sam naišla u ovom gradu. Iz ovog grada nosim sa sobom milion malih lijepih trenutaka, susreta, sjedenja, sjećanja na kasne ručkove po avlijama, skiciranja po trotoaru, ispijanja kafe i beskrajno dugih razgovora.
Ne znam kako i kome mogu biti zahvalna što sam došla u ovaj dio svijeta, skoro slučajno. A Mostar me podsjetio na sve ono, šta sve čovjek može doživjeti kada svijetom putuje otvorenog srca i zdravog razuma.
Pa ponekad, čak i dva doručka ujutro. Ali to je tako, i tu se ništa može promjeniti.

Ako ovaj tekst, koji objavljujemo, može biti barem mala vrsta zahvalnosti za sve ono što je Candace napisala o Mostaru, onda: Candace, hvala ti! U ime Mostaraca.

Opisi na skicama:Bife kod Biše - Cafe
Mostar – utorak ujutro
Ovdje je sve počelo.
Prva cigareta, Hatidža i njen muž, ranom zorom.
Coffee Bosnia” Bosanska kafa.
Jučer je na TV bio film iz Holivuda sa prevodom. Danas je tiho.Cernica - Kiosk
Mostar, Bosna i Hercegovina
Srijeda ujutro
"Candace" neko izgovara moje ime sa zaprepašćujućom preciznošću. To je Amela, na putu kući iz škole.
"Ovo je mala prodavnica novina, u Orijentalnom stilu" objašnjava mi moja nova prijateljica Dalila, uz kafu i pitu.
Asim dok odlazi kaže "Cine, medu".Bašča iza kuće Demića
Mostar, Bosna i Hercegovina.
Petak popodne.
Ovdje ima limuna i smokava u izobilju, gozba je na dohvat ruke. Večernji zrak je tih, uz zvuke krckanja ukusnih, ljutih zrna šipaka. Skiciranje na stolu ispod drveta, sjedimoslušajući Brunu Marsa i Big Time Rush.Stari most
Mostar, Bosna i Hercegovina
Subota popodneBulevar
Mostar, Bosnia & Hercegovina
Nedelja ujutro
Skicirala sam sa sredine Bulevara ili odande gdje je bila vatrena linija u ratu.
Tačno vrijeme sam znala po zvonu sa katoločke crkve u blizini.

(sa bloga: candaceroserardon)

priredio:Smail Špago

tekst je objavljen na portalu Nova Sloboda, 2014.
07.01.2017.

Most visok 565 metara pušten u promet u KiniNovi superlativ iz Kine. Na potezu 3000 kilometara dugog autoputa G56 završen je i u promet pušten most Beipanjing.
On prelazi preko jedne klisure duboke 565 metara, a povezuje dvije susjedne provincije, Yunnan i Goizhu. Izgradnjom mosta izbjegle su se serpentine sa obje strane klisure i put skraćen za punih pet sati. Gradnja mosta sa četiri trake započeta je 2013. godine i koštala je 139 miliona eura. Ovo je trenutno najveći most na svijetu. Tako barem tvrde kinseki državni mediji, koji su prenijeli ovu vijest. Drugi iza njega je most visok 472 metra, i nalazi se također u Kini.
(izvor:express)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)
06.01.2017.

Sretan Božić prijetejima i poznanicima...

Сретан Божић пријетељима и познаницима...

06.01.2017.

Poziv za članstvo u FK Velež Mostar


Poziv staroj mostarskoj raji, pazi sad STAROJ MOSTARSKOJ RAJI, mostarskim familijama, poziv Mostarcima/kama, svima vama koji pamtite, koji ste vidjeli i doživjeli, apel vama što znate da cijenite i vrijednosti i norme, vapaj vama, ma gdje bili ...
da se učlanite u FK Velež Mostar
Mostar bez Veleža i nije Mostar ... to vam je grad uspomena i sjećanja.
Meni ne treba Havana, meni treba Mostar, moj Mostar ... zato ne dajmo nas Klub, sačuvajmo ga.
Ljudi dođu i odu, ON ostaje ....
Raja moja fina .... DO NAS JE !!!


P.S.
Mnoge od vas ću tagirati ... možete sami tag skinuti a skinite i mene sa liste prijatelja. Ljutiti se neću jer očito smo se negdje "razišli", gdje ... nije ni važno.

(preneseno sa facebook/Denijal Behram)

komentari:

...FK VELEŽ MOSTAR ima u ovom momentu 620 članova .... i ljubavi na prodaju, puno ljubavi i sjećanja. Jesam ironičan jesam sarkastičan .zašto ? IMAM I RAZLOGA !!! Ovi ljudi rade nešto, ljudi iz Uprave šute i rade, probaju da vrate JEDNU VELIKU vrijednost Mostaru, vraćaju Veleža TAMO GDJE PRIPADA, znaci vraćaju ga i nama, nama ma MA GDJE BILI .... a mi, mi ih gledamo, lajkamo, dičimo se i FEJSBUKAMO .... .jesam ironičan i sarkastičan ... 11 eura ili 20 maraka godišnje članarina ... ma nek je i više ... MA JA, što bi moj Piga rekao. (Deni)

Dakle: 20KM godišnje, ili ca 11 eura.

Novac se uplaćuje direktno na konto Veleža, putem paypala, ili putem banke.
Sve informacije na intrnet stranici kluba:(spagos)
06.01.2017.

Kada lovci slijede lovce


Greg Lecoeur je sam učio zanat fotografije. Prodao je svoju firmu, auto, brod, psa ostavio na čuvanje drugima i otišao na put oko svijeta, kako bi fotografisao.  I to pod vodom.
Njegove fotografije su atraktivne i pune sitnih detalja. Vodeni svijet posmatra sa morskog dna prema površini, objašnjava Lecoeur taj njegov poseban pogled.
Za sliku u prilogu, dobio je nagradu magazina „National Geographic“ za najboljeg fotografa prirode ove godine.
Snimak je nastao pored obala Južne Afrike. Kada sardine u jatima krenu prema toplijim vodama bivaju presretane od grabljivaca raznih vrsta. Dok ispod vode delfini odvajaju dio jata, blune, ptice grabljivice, lete iznad vode i prate šta rade delfini. A onda se strmoglave sa visine od 30 do 40 metara velikom brzinom u vodu, i zgrabe njihov plijen. Fotograf je ovaj momenat uhvatio u svoj njegovoj divljini i ljepoti.
(izvor:focus)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)
05.01.2017.

Izumi: Šoljice za kafu od ostataka kafe


Julian Lechner, dizajner otkrio je primjenu otpada od ostataka kafe. Procjena je da se svake godine u otpad, na ovaj ili onaj način, baci oko 20 miliona tona ostataka od kafe, samo u Njemačkoj.
Svaki izum ima svoju priču. Nekome ideja za neki pronalazak padne na um dok se tušira, nekome u gužvi i potpunoj galami, a nekome je za to trebala samo jedna pauza za kafu? Tako se desilo kada je Julian Lechner, dok je bio student u Italiji, sjedio je u kafiću, ispijao svoju kafu, i usput ugledao gomile ostataka od kafe u kafiću. I onda mu je na um pala ideja: Zašto se od toga materijala ne bi mogla napraviti šoljica za kafu?
Sedam godina kasnije, Julian je sjedio u kafiću, nije više bio student. Tom prilikom dvije stvari nisu bile iste kao kod prve priče. Kafić je bio u Berlinu, a kafu je pio iz njegovog izuma: šoljica za kafu, koja  je bila napravljena od ostataka kafe, kako je to nekada zamislio.
Šoljica je tamno smeđe boje, malo hrapave površine, miriše na kafu, a ostavlja utisak da je napravljena od nekog vještačkog materijala.
Julian Lechner sada prodaje hiljade sličnih šoljica mjesečno, za kafu, espresso ili kapučino. Za tu količinu sakupi oko 300 kilograma ostataka kafe po berlinskim kafićima, osuši i od toga formira oblik šoljica. Njegov start-up osnovao je prije pola godine, a već sada ne može osvojiti broj narudžbi.
Naravno, on nije prvi koji već nešto proizvodi od otpada. Tu su ručne tašne, autogume, bluze, ili štofovi, i dok se sve to nabroji, čovjeku pada na pamet: A da li su nam baš potrebne i šoljice za kafu za kafu?
Međutim, čovjek mora računati i sa nekim egzaktnim podacima. Nakon nafte, kafa je najčešće korištena sirovina na svijetu. Samo protekle godine ubrano je oko 145 miliona vreća kafe, što sa težinom vreće od 60 kilograma iznosi 8,6 milijardi tona kafe.
Podatak za Njemačku, usput rečeno, koja ima oko 80 miliona stanovnika, godišnje se uveze oko 609 hiljada tona kafe. Svake sekunde popije se 2315 šoljica kafe. Zbog toga su ostaci od kafe jedna gigantska količina sirovine, koja najčešće biva previđena. Računa se da je to u Njemačkoj oko 20 miliona tona godišnje.
Julian je prvu šoljicu ispresovao mješajući ostatak kafe sa šećerom. Takva šoljica se rastopila tokom upotrebe. To mu je pomoglo da razmisli o čvršćem materijalu koji bi primjenio u ovu svrhu.
Kafa je tako fin materijal, koji se zagrijan može oblikovati po volji. Dvije godine je radio na pronalasku, dok nije pronašao odgovarajući materijal. U tu svrhu primjenjuje biopolimer, jednu vrstu biološkog vještačkog materijala.
Danas mu 5-6 ljudi sakupljaju ostake kafe svakog jutra i stavljaju na sušenje. U tu svrhu ima dogovor sa pet kafića u Berlinu, koji ostatke kafe sakupljaju u jednu kantu, otprilike 5 kilograma na dan. Presovanje vrši na jednoj specijalnoj mašini, u jednom skladištu, gdje ujedno i pakuje šoljice. Sad za sad, opskrbljuje kafiće sa kojima sarađuje, a od slijedeće godine želi pored šoljica za kafu proizvoditi i šolje za kafu s mlijekom, te posude za „coffee to go“.
A on lično kaže, da sada ne pije toliko puno kafe dnevno, jer, logično, ako je svakodnevno toliko vremena zajedno sa mirisom kafe, nekada prođe volja za kafom.
(izvor:sdz) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)
04.01.2017.

Mostar u objektivim fotokamera – František Topič
Sliku zgrade mostarske gimnazije, sagrađenu 1898. godine, na mjestu gdje se i danas nalazi, imali smo priliku vidjeti bezbroj puta, počevši od one najstarije slike, samo s desnim krilom, pa dograđenu, onda iz skoro svake godine od izgradnje do danas, kroz sve ratove kojima je svjedočila. Međutim, zahvaljujući slikama Františeka Topiča iz 1907. godine, po prvi put možemo zaviriti unutar zgrade i vidjeti kako su izgledale učionice.
František Topič (1858. – 1941.) bio je praški izdavač i knjižar jedan od značajnijih predstavnika moderne češke književne kulture, umjetnosti i rukotvorina svoga vremena. Oženio je kćeku pozantog češkog izdavača Františeka Šimačka, a nakon njegove smrti preuzeo je koncesiju za štampanje, objavljivanje i skladištenje knjiga. U narednim godinama je proširio djelatnost, nadmašujući ostale izdavačke kuće, okupljajući značajan tim autora, prevodilaca i umjetnika. Objavljivao je knjige na više jezika, a otvorio je i izložbeni prostor, takozvani Topičev salon, u kome je izlagao kako svoje, tako i djela drugih autora. U Bosni i Hercegovini i Mostaru boravio je u više navrata, kad je napravio veoma značajne fotografije toga vremena.
Prva slika interijera jedne učionice nam mnogo toga priča. Profesor u odijelu sjedi na drvenoj stolici, klupe su one starinske iz austrougarskog perioda, povezane kao klupe u crkvi, s nagnutom površinom gornje ploče stola. Učenici su svi u odijelima, a poneki nose fesove na glavama. Osvjetljenje u učionici je na petrolej, a grijanje je na peć na drva i ugljen. Dodajmo ovome i prijevod opisa s poleđine slike koja se čuva u Zemaljskom muzeju BiH: „Muški razred u Višoj gimnaziji u Mostaru – Dječaci u urbanoj odjeći (neki od njih na glavi nose fes) sjede u školskim klupama. Jedan učenik stoji pored stola nastavnika, držeći knjigu u rukama. Nastavnik sjedi u prednjem dijelu učionice. U pozadini: vješalica za kapute, peć, mapa i slika iz istorije.“
Druga slika iz iste godine je snimljena u zoološkom kabinetu. Profesor učenicima pokazuje nešto vezano uz životinjski svijet. Kabinet je prilično opremljen za ono doba, tu se mogu naći i neke rijetke preparirane životinje kao kengur ili ptica flamingo. Prijevod s druge slike glasi: „Grupa učenika u kabinetu za zoologiju Učenici stoje oko stola i slušaju objašnjenja nastavnika. U pozadini su vitrine u kojima se nalazi preparirane životinje i ljudski kostur.“
Pored fotografija iz mostarske gimnazije, napravio je fotografiju na Bulevaru 1904. g., koje se uz ostale njegove fotografije mogu naći u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)
04.01.2017.

Jedna dobra adresa u Sarajevu: Restaurant “Trattoria Uno”


Ako u Sarajevu krenete u razgovor o talijan­skim restoranima, s bilo kojim poznavaocem sa­rajevske gastro scene, gotovo sigurno će vam preporučiti trattoriu „Uno" i njihove specijalitete. Ova trattoria je jednostavno postala sinonim za dobru talijansku kuhinju i gotovo da nema ljubitelja talijanskih specijaliteta da ovamo nisu svratili barem jedanput. Ja sam redoviti gost „Trattorie Uno" prilikom boravka u Sarajevu i bez­broj sam se puta uvjerio u kvalitetu hrane koja se ovdje nudi. Vlasnik restorana. Senad Špago, je tipični primjer talijanske škole ugostitelj­stva i sve što radi zaslužuje samo pohvale. Maksimalno je uključen u rad restorana, o talijanskoj kuhinji zna go­tovo sve i ništa ne prepušta slučaju, osobito kada je riječ o nabavci namirnica, što smatra najvažnijim dijelom poslovanja restorana. Gotovo uvijek ćete ga pronaći u objektu, gdje pomaže zaposlenicima i prima goste. Sam način posluživanja, gdje se izbjegavaju formalnosti i s gostom se dogovara o njegovim željama i zahthevima, klasičan je tradicionalnim italijanskim trattoriama.
Takav način komunikacije s gostom možete pronaći u ovoj trattoriji. a prednost je što se zaposlenici ovdje gotovo nikako ne mijenjaju, te što imaju posla s gostima koji se mogu nazvati redovi­tim. Senad je veliki pobornik talijanske gastronomije i njegov objekt je jedan od pr­vih ovakve vrste u Sarajevu, ali i cijeloj državi. Postoji još od daleke 1999. godine i kroz njega su prošle goto­vo sve vrste gostiju. Ovdje ćete pronaći mlade parove, ozbiljne poslovne ljude, ali ugledne goste poput političara i diplomata. Atmosfera je izrazito intimna, što je rezul­tat prilično malog prostora u koji se smjestilo samo pet stolova. Međutim, to i jeste jedan od razloga što je svi vole.
Možda bi se sve promijenilo da pričamo o nekom većem prostoru, koji definitivno ne može ponuditi ovu toplinu i prisnost sa gostom koji sada nalazite u trattoriji “Uno”.

Kompletan interijer ima "talijanski štih" i ako bih od svih objekata koje vam preporučujem morao odabrati onaj koji me najviše podsjeća na izvorni tradicionalni tali­janski, trattoria ."Uno" spada u najuži izbor.

Kontakt: Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, tel. +387 61 172 230


Malo, ali simpatično mjesto sa dobrom hranom
Sarajevo
Lokacija: Prošetali smo po pizerijama u gradu i za vas izdvijili jednu malu, ali slatku tajnu - Trattoriju Uno, koja već 10 godina za građane Sarajeva priprema specijalitete italijanske kuhinje.
Trattoria Uno se nalazi odmah pored hotela Bristol na Pofalićima. Restoran je veoma uočljiv na glavnoj cesti, a mali je problem nedostatak adekvatnog prostora za parking. Auto možete ostaviti pored hotela Bristol ili se jednostavno prošetajte.
Objekat: Restorančić Uno je prostorno mali s velikim prozorima koji gledaju na glavnu cestu. Unutrašnjost je uređena s nekoliko malih stolova i jednim velikim u sredini tratorije prikladnim za organizaciju večere za desetak ljudi. Bašta nije predviđena, tako da će vas ljeti hladiti postavljeni klima uređaj.
Ponuda: Kao što i samo ime kaže, Trattoria nudi gastronomske specijalitete italijanske kuhinje. Meni je na italijanskom, ali su nazivi jela poznati na našim prostorima tako da od prve možete pogoditi sastojke. Nude se raznovrsne supe, pizze i paste u kombinacijama s povrćem ili mesom u crvenom ili bijelom sosu po cijenama malo nižim nego u sličnoj vrsti restorana u Sarajevu. Od ostalih jela, nipošto ne smijete propustiti biftek s povrćem u sosu od bibera po kojem je Uno i poznat. U ponudi je lista vina iz Hercegovine te raznih bezalkoholnih napitaka.
Ambijent: Ne propustite uživati u sjajnim slikama Halila Tikveša, jednog od najpoznatijih grafičara bivše Jugoslavije, kojima su ukrašeni zidovi restorana. Trattoria odiše mirom i skladom jednog malog restorana u kojem se možete ugodno smjestiti dok uživate u svom ručku. Zeleni kockasti stolnjaci unose duh italijanske nostalgije. Stare drvene bačve od vina poredane po ćoškovima te kuhinja s otvorenom peći sazidana od crvene cigle doprinose cjelokupnom ugođaju simpatičnog talijanskog restorana.
Muzika: Muzika je u skladu s ambijentom te se u pozadini tiho čuju italijanske kancone.
Usluga: Osoblje je vrlo ljubazno i rado će vam pomoći u odabiru jela.
Cjelokupni dojam: Po broju gostiju koji su ulazili dok smo se mi gostili specijalitetima Trattorije, može se zaključiti da su više nego zadovoljni ponudom i uslugom. Solidan, «sladak» restorančić u kojem su cijene, ponuda i usluga u skladu.
(gusto.ba)
Trattoria Uno is located Ulica Zmaja Od Bosne in Sarajevo in the region of Federacija Bosne I Hercegovine (Bosna I Hercegovina). This place is listed in the Restaurant category of the Geodruid Sarajevo 2017 guide.
(geodruid.com)
Ein Italiener zum vernüftigen Preis”

Wenn man einfaches italienisches Ambiente mag eine sehr gute Trattoria mit ausgezeichneten itlienischen Speisen nicht nur Pizza und vor allem ein sehr gutes Preis Leistungsverhältnis“.

Dies ist ein gemütliches, süß Restaurant mit einer guten Lage, direkt neben dem Hotel Bristol. Wenn Sie also hier sollte man auf jeden Fall versuchen Sie es hier. Das Essen ist lecker und die Preise erschwinglich sind. Der Fisch und Fleisch frisch sind. Ich persönlich finde die Lasagne. Die Portionen sind ziemlich groß. Der Eigentümer war nett und hilfsbereit...“.

(tripadvisor.de)
04.01.2017.

Taksi dronovi u bliskoj budućnostiProtiv zastoja u cestovnom saobraćaju? Gužva na nižim visinama!
Vrijeme je nekih novih pronalazača. Prije desetak godina pojavili su se prvi dronovi, a u međuvremenu se od ovih bespilotnih letjelica razvio jedan sasvim novi posao.
Ne radi se ovdje o nekoj dalekoj budućnosti, jer bi za nekoliko godina sve ovo moglo postati stvarnost. Već se pojavio prvi prototip taksi letjelice na principu drona. Od igračke, kojom su prvi zainteresirani pravili fotografije iz visine, razvila se jedna high-tech letjelica na nebu. A prema jednoj studiji Alianz Global Corporate & Spaciality (AGCS) predviđa se da će do 2020. godine globalno nebom letjeti oko 4,7 miliona letjelica, koje su za sada dobile naziv „Multicopter“.
Pri tome kreativnost ne poznaje granica. Alex Zosel, izumitelj iz Karlsruhea Njemačka, već ima osmišljen „Volocopter – putnički dron“ čime daje doprinos „revoluciji povećanja mobilnosti“ čovjeka.
Za svoj izum već je dobio preliminarnu saobraćajnu dozvolu, te je već obavio prvi let, a od 2018. godine želi da njegov Velocopter VC200 bude proizvođen serijski. Letjelica bi trebala koštati između 250 i 300 hijada eura, a trebala bi se pojaviti kao dvosjed, sa 18 rotora. Jedini problem: Do sada je električni volocopter postigao samo 25 minuta leta sa jednim punjenjem baterija?
Konstruktor stoga nudi opciju hibridnog motora, koju već razmatra i proizvođač aviona Airbus, a idejom volocoptera su već zaokupljeni proizvođači u Kini, Izraelu, SAD i Kanadi.
Dok letjelica sazrije za tržišne uslove primjene, sigurno će proteći još izvjesno vrijeme.
Dronovi, kao dostavljači pice, ili za upotrebu u infrastrukturi, poljoprivredi i transportu već su postigli određena rješenja. , u Austriji se dronovima rastjeruju ptice štetočine iznad vinograda, i tako doprinosi smanjenju gubitaka berbe.
Da li kao dostavljači pice, fotografi iz visine, za inspekciju ili kontrolu plaža, šuma ili granica, mogućnosti primjene dronova čine se bezgranične.
Međutim, više dronova u zraku znači i više rizika. Postoji opasnost od sudara, od cyber napada, kao i ponašanje u stilu divljeg zapada, ne manjka već u početku. Zbog toga u Njemačkoj zračnoj kontroli (DFL) traže da se u svaku bezpilotsku letjelicu ugrade mobilfunk čipovi, kako bi se mogli pratiti podaci o njihovom kretanju i poziciji, te iste memorisati u sistemima za konrolu letenja.
DFL inače procjenjuje da u Njemačkoj već leti preko 400 hiljada dronova, od kojih se velika većina nalazi u privatnoj upotrebi.
(izvor:express)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)
03.01.2017.

Zašto je kod nekih satova rimski broj 4 napisan kao IIII umjesto kao IV?
Wells katedrala


Big Ben

Možda ste zapazili, možda niste?

Rimski brojevi, kako smo učili u školi, pišu se kombinacijom slova I,V,X,L,C,D,M.
U tom smislu godina 2017. se rimskim brojevima piše kao MMXVII.
Brojevi od 1 do 12, koji se koriste na satovima, pišu se kao I,II,II,IV,V,VI,VII,VIII,IX,X,XI,XII.
Na nekim vrlo starim satovima, pogotovo na katedralskim tornjevima, može se primjetiti da se broj 4, koji se po pravili piše kao IV, piše kao IIII. Interesantno da je takav običaj preuzet kod nekih proizvođača satova modernog vremena, pa se na mjestu četvorke stoji također IIII.
Mnogi ovo nisu primjećivali, a većini je iznenađenje kad im se nešto tako pokaže.
Zašto je to tako? Nema nekog stručnog ni naučnog pokrića. Kad se malo detaljnije pročita istorijat rimskih brojeva, može se vidjeti da ni sami Rimljanji nisu baš bili dosljedni u pisanju pojednih svojih brojeva, tako da se u nekim dokumetima iz perioda Rimskog carstva može prinaći četvorka u obliku IIII, ali i VIIII kao devetka. Upotreba u starom Rimu uveliko je varirala i ostala nekonzistentna kako u srednjem vijeku, tako i u modernom dobu.

Rimski natpisi, naročito u službenim kontekstu, pokazuju sklonost ka pisanju aditiva, u obliku kao što su IIII i VIIII, umjesto forme IV i IX. Interesantno je da se obe metode pojavljuju u dokumentima iz rimskog doba, čak i unutar istog dokumenta. "Double subtractives" također se javlja kao naprimjer kod XIIX, ili čak IIXX, umjesto propisanogXVIII (18). Ponekad se V i L ne koriste, kao što je pronađeno u slučajevima IIIIII i XXXXXX, a ne kao VI ili LX (6 i 90)
Takve varijacije i nedosljednost nastavile su se kroz srednji vijek, pa i u modernim vremenima, kada su postale i konvencionalne. Sat sa rimskim brojevima koji pokazuje IIII za 04:00 sati, ali i IX, za devet sati, praksa je koja seže do daleke prošlosti. Tako pokazuje sat na Wells katedrali u engleskom gradu Wellsu, sagrađenoj između 1386. i 1392. Interesantno je da ovaj sat pokazuje 24 sata u punom krugu, s tim što su napisani rimski od I do XII sa IIII umjesto IV, sa obje strane sata.
Međutim, to nije univerzalno, jer sat na Westminsterskoj palači u Londonu, poznatiji kao"Big Ben" koristi  IV.
Jedno od objašnjenja? Rimski broj IV na satu se izbjegavao zbog imena rimskog boga Jupitera, čije latinsko ime počinje sa IV, a piše se kao IVPPITER. Takav prijedlog se pripisuje Isaku Asimovom. U Francuskoj se također koristilo IIII na satovima, po izričitoj naredbi kralja Louisa XIV, koji je i sam preferirao IIII umjesto IV, te je svim proizvođačima satova izdao takvu naredbu. Najvjerovatnije, to je ostalo do novijeg doba, odnosno evo do XXI vijeka.
Međutim, u traženju objašnjenja nalazi se i praktična primjena broja IIII. Naime, djeci su rimski brojevi IV i VI, odnosno 4 i 6, vrlo slični, pa da ne bi dolazilo do zabune prilikom čitanja tačnog vremena, broj IIII pruža jasnu razliku od VI.
Osim toga postoji još jedno vizualno objašnjenje. Naime korištenje IIII stvara vizuelnu simetriju na satu. Sa jedne trećine sata su četiri broja sa I, od I do IIII, na drugoj trećini četiri broja sa V, od V do VIII, a u trećoj trećini su brojevi sa X, od IX do XII.
Ili, simbol I se vidi u prva četiri sata, simbol V u druga četiri sata, a simbol X u treća četiri sata.


(spagos)
03.01.2017.

Ima neka tajna veza

U filmu „Allied – Tajna veza“ glumci Brad Pitt i Marion Cotillard glume jedan bračni par. U stvarnom životu njih dvoje su međutim samo kolege. Ili, ipak? Nakon što se Bradova ljubav prema Angelini Jolie ugasila, odmah su počele da krčkaju glasine. Upadno: i zatvorenih očiju se vidi da kod dvoje glumaca ima nešto više.
Tokom samog snimanja filma „Allied“ pričalo se kako se njih dvoje razumiju odlično, pa čak i da započeta jedna afera, te da je lijepa glumica kriva što se Angelina tako brzo razvela od njenog muža. „Same gluposti!“ napisala je Cotillard na društvenim mrežama. Ona je udata i veoma sretna uz njenog muža. Ipak, čini se kako između dvoje glumaca ima nešto malo više.
Sasvim dovoljno štofa za dobru reklamu uz prikazivanje filma „Allied“ u kinima.
Film inače tretira nekoliko stvari, čije samo nabrajanje daje povoda za nostalgična sjećanja. Drugi svjetski rat, Casablanca, dvoje špijuna sa dvije suprotne strane. Kod misije za isključenje njemačkog ambasadora, kanadski špijun Max (Brad Pitt) zaljubljuje se u francusku ustanici Marianne (Morion Cotillard). Oni se vjenčavaju u Londonu. A onda njegovi pretpostavljeni izdaju naređenje da on mora likvidirati Marianne, jer je ona njemački špijun.
A istovremeno dovoljno materijala da se probude nostalgična sjećanja na legendarni film „Casablanca“ i njegove aktere Humphrey Bogarta i Ingrid Bergman.
(izvor:express)
(novasloboda.ba)
03.01.2017.

Ugrožena ljepota


Kada naša djeca jednog dana sa njihovom djecom, ili unučadima, odu do Muzeja prirode, pored ogromnih skeleta dinosaurusa, pokazivaće i na skelet jedne životinje sa dugim vratom i pitati:
„A koja je ovo životinja?“
Jedna tužna pretpostavka. Ali, nažalost, realnost. Žirafe izumiru, i od ovog momenta nalaze se na listi ugroženih životinjskih vrsta. Slika prikazuje dvije od posljednjih 97.500 žirafa koje žive na slobodnom prostoru. Uskoro će ovo biti slika samo u knjigama istorije.
(izvor:bild)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)
02.01.2017.

Mostar 31.12.2016. u ponoć

Slike same sve govore.

(prilog sa fotografijama je objavljen na portalu klix.ba)

(spagos)

02.01.2017.

Reli Dakar 2017.Reli Dakar će u svom 39. izdanju biti teži nego ikad do sada. Na startu trke u glavnom gradu Paragvaja Asuncionu, 2. januara će se naći 491 učesnik. Predviđeno je da se tokom 12 etapa preveze 8823 kilometara zemljama Južne Amerike, od uslova nesnošljive vrućine u Paragvaju i Argentini, do zimske hladnoće u visokim planinskim područjima Anda.
Cilj trke 14 januara je u Buenos Airesu u Argentini.
Dakar je u svakom slučaju najteža reli trka na svijetu. Sedam provjera će se obaviće na dionicama dugim 400 kilometara, a dvije čak na 500 kilometara, na ukupno 4093 kilometra. Šest dana učesnici će provesti na visinama većim od 3000 metara. To je veliki izazov kako za mašine tako i za čovjeka, a vrlo lako se može desiti da u takvim uslovima nestane zraka baš potencijalnim favoritima. Na startu će se naći automobili, motori, quadsi, buggyji i kamioni.
Reli Dakar se od 2009. godine vozi na području Južne Amerike, pošto godinu prije nije održan na području , zbog opasnosti od terora. Pored Argentine i Bolivije, kroz koje se reli vozio prethodnih osam godina, po prvi put se reli Dakar vozi u Paragvaju
Od samog početka reli Dakar se nalazi pod udarom kritike, zbog debate o sigurnosti, a i zbog činjenice da je na dosadašnjim relijima život izgubilo 67 vozača, novinara i gledalaca.

(izvor:focus)

(spagos)
02.01.2017.

Čine li nas mobiteli ovisnicima?


Generacija od 14 do 16 godina već se smatra online ovisnom.
Postavlja se opravdano pitanje, kada jedno ponašanje postaje bolest, a to je i medicini teško odgovoriti. Bilo kako bilo, mlađem naraštaju se iz dana u dan, iz godine u godinu, poklanja sve veći broj mobitela. U vezi s tim, pitanje o ovisnosti, dobija još više na aktuelnosti. Od kada korištenje mobitela postaje ovisnost? Šta je još normalno? Kada odrasli moraju reagovati kod djece? A kada kod samog sebe?
Šta je normalno, nije pitanje za statistiku, čak ni onda kada statistika šokira. Jedna aktuelna studija (JIM, Jugend, Information, Multimedia) u Njemačkoj je detaljno analizirala ponašanje omladine. Oni u prosjeku provode i do tri i po sata na mobitelu. Glavna zanimacija pri tome je komunikacija, prije svega chat. Kod djevojčica na to otpada skoro pola od toga vremena, a kod dječaka jedna trećina. Ali zato dječaci više vremena provode uz igrice na mobitelu. Muziku slušaju podjednako obje kategorije, a to je četvrtina ovog vremena. Vrijeme potrošeno za traganjem za informacijama je beznačajno. Da li je sve ovo bolest ili ovisnost?
Kod jednog psihijatrijske rasprave, prije mnogo godina, postavljeno je pitanje, kada jedna perverzija postaje bolest i kada se treba liječiti. Odgovor u diskusiji je bio: Ako dotični, ili njegova okolina pate od toga. Slično je sada i sa smartfonima. Samo korištenje i trajanje nije problem, jer inače bi se svi gledaoci televizije mogli svrstati u grupu ovisnika. Odlučujuće je, da li mobitel mjenja kompletno ponašanje. Da li omladina kortisti mobitele da se dogovaraju i razgovaraju, ili chat zamjenjuje stvarne razgovore. Da li socijalni kontakti u školi, na poslu, ili u slobodnom vremenu pate zbog mobitela. Da li omladina uopšte „funkcionira“, jer beskorisno trati svoje vrijeme?
Oprezne procjene polaze od toga da je u Njemačkoj već oko 4 procenta populacije od 14 do 16 godina online ovisno. Čak djevojčice više nego dječaci. Iako su ovi brojevi samo grube procjene, ukazuju na jedan problem, koje je tek u fazi porasta.
Obrnuto gledano kazuju da jedna velika većina mladih nije ovisna.
A onaj ko stalno psuje na sve ovo, trebao bi malo kritičnije pogledati na svoj lični TV konzum.
(izvor:kstamag)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)
01.01.2017.

Zašto vjerujemo da vrijeme leti brže što smo stariji


Interesantno kazivanje jednog psihologa.

„Osjećaj vremena zavisi od količine naših sjećanja“ kaže istraživač vremena dr. Marc Wittmann. Kako postajemo stariji mi memorišemo manje doživljaja, jer se događaji ponavljaju. Kod djece i omladine je to drugačije, jer oni sve doživljavaju po prvi put: prvi dan u školi, prvi poljubac, prvi posao. Ovi upečatljivi događaji ostaju duboko u sjećanju, dok u međuvremenu dveeseta godina na poslu, deseti odmor u istom mjestu na moru ne ostaju memorisani. Gledajući unazad, imamo osjećaj da jedva nešto još doživljavamo. A kroz to nam se čini da vrijeme veoma brzo prolazi.

(bild)

(spagos)
01.01.2017.

To je bila godina 2016.Napraviti pregled događanja u jednoj godini na malo prostora, težak je zadatak, obzirom da su događaji preticali jedni druge. Kakva je bila protekla godina, po nekim događajima znaće se tek kasnije, jer će se događaji u njoj očitovati tek u narednom periodu. Godinu ćemo od njenog početka do kraja pamtiti po bezbroj terorističkih napada na civilno stanovništvo, počevši od Istambula početkom godine, preko Nice polovinom godine, te Berlina krajem protekle godine. Protekla godina je bila godina izbjeglica. Oči svijeta su tokom čitave godine bile uprte u Siriju, a gradovi Aleppo, Mosul i drugi, postali su sinonim petogodišnjeg rata, u drugoj dekadi Dvadeset i prvog vijeka.

Januar
Jedan samoubica je u istorijskim centru Istambula, zajedno sa sobom u smrt odveo 13 nedužnih ljudi, turista, od kojih su 12 bili Nijemci. Odgovornost za atentat preuzela je Islamska država.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO proglasila je vanredno stanje zbog bolesti Zika, koj se širila pretežno na području Južne Amerike, putem uboda komarca. Zika je posebno opasna bila za trudnice i novorođenčad. Tokom godine vanredno stanje je ukinuto.

Od 15. do 31. januara održano Evropsko prvenstvo u rukometu u Poljskoj. Evropski prvak postala je Njemačka, pobjedom nad Španijom.

Februar
U Iranu su održani parlamentarni izbori na kojima su reformatori oko Hassan Ruhanija postigli uspjeh. Nakon izbora krajem aprila oni su dobili oko 41 posto mjesta u parlamentu.

Ovogodišnji pobjednik Super Bowl 50 postali su Denver Broncosi pobjedom na Carolina Panthersima.

Na ovogodišnjoj dodjeli filmske nagrade Oscar pobjednici su svakako bili film Spotlight, Leonardo di Caprio za ulogu u filmu The Revenant, Brie Larson za ulogu u filmu Room i režiser Alejandro González Inarritu za film Povratnik.

Mart

Mjesecima su izbjegnilce sa Bliskog istoka, pretećno iz Sirije pristizale u Evropu putem takozvane Balkanske rute. U martu je Makedonija zatvorila svoje ranice, a samim tim i rutu. Računa se da je u Evropu od ljeta prethodne godine do marta pristiglo preko ilion izbjeglica.

Turska se jednim ugovorom sa EU obavezala da će prihvatati nazad izbjeglice iz Sirije koje su u Evropu prispjele ilegalno. U tu svrhu EU je obećala finansijsku pomoć reda milijardi eura.

Fudbalska ikona Johan Cruyff preminuo je 68. godini života.

April

„Panama papiri“: Mediji iz čitavog svijeta objavili su dokumente jedne finansiske afere iz Paname. Uz pomoć banaka u poreskoj oazi tokom 2015. godine bilo je osnovano 215.000 takozvanih „poštansko sanduče“ firmi. Profiteri su bili kako raniji, kao i aktuelni vodeći političari iz čitavog svijeta.

U poslijednjoj utakmici karijere, košarkaš Kobe Bryant se kod pobjede njegovih Lakersa oprostio sa 60 ubačenih koševa.

Maj

Evropsko prvenstvo u plivanju u Londonu. Nakon dugo vremena na jednom velikom takmičenju nalazi se i jedno ime iz Mostara, plivačica Amina Kajtaz.

Finale Champions league odigrano je 28. maja na stadionu Giuseppe Meaza u Milanu. Sastali su se dva tima iz Madrida, Real Madrid protiv Atletico Madrid. Nakon regularnog toka i produžetaka rezultat je bio 1:1, a u izvođenju penala bolji je bio Real Madrid i tako po 11. put postao pobjednik ovog takmičenja.

Prvak Engleske u fudbalu, nakon senzacionalne igre tokom čitave sezone, postaje Leicesret City. PredsjednikUEFA Michel platini odstupa sa njegove dužnosti.

Juni
Nakon deset godina igrnja u Premijer ligi BiH, FK Velež nije uspio zdržati taj status. Preselio se u niži rang takmičenja, sa nadom da će se vrlo brzo vratiti u staro jato.

Bokserska legenda Muhamed Ali preminuo u 74. godini života, nakon posljedica Parkinsonove bolesti

Cleveland Cavaliersi zu po prvi put u svojoj istoriji postali NBA šampioni. Tim super stara LeBron Jamesa pobjedio je u odlučujućem sedmom meču Golden State Warriorese, ukupnim rezutatom 4:3. Osim toga klub iz Clevelanda je prvi klub koji je uspio okrenuti rezultat u svoju korist, nakon što su protivnici vodili sa 1:3.

Evrpsko prvenstvo u fudbalu u Francuskoj. Pobjednik finala Francuska-Portugal bili su gosti iz Portugala sa Christiano Ronaldom na čelu. Pravo fudbalsko otkorovenje i osvježenje bila je reprezentacija Islanda. Nažalost, naši Zmajevi se nisu plasirali, pošto su u baražu za plasman izgubili od Irske.

U Velikoj Britaniji održan referendum o istupanju iz EU (Brexit), pri čemu je 51,9 procenata Britanaca glasalo za. Premijer Cameron je odstupio sa dužnosti 13. jula. Njegova nasljednica je Theresa May.

Juli

Na francuski nacionalni praznik jedan terorista je ubio 86 ljudi u Nici. Atentator, 31. godišnji Tunežanin je ubijen. Odgovornost za djelo preuzela je Islamska država.

U Turskoj pokušan vojni puč protiv predsjednika Erdogana. Pobuna je ugušena.

Svijet je osvojila jedna kompjuterska igrica Pokemon Go. Igra u kojoj igrači pomoću kamere i GPS-a pronalaze, hvataju i bore se s Pokemonima koji oživljavaju preko njihovih pametnih uređaja.

Pobjednik Tour de France, održanog od 2. do 24. jula. biciklističke trke duge 3519 kilometara podjeljene u 21 etapu bio je Chris Froome.

Pobjednik teniskog turnira u Wimbledonu bio je Britanac Andy Murray.

U Mostaru održani 450. po redu skokovi sa Starog mosta. Pobjednik skokova na glavu bio je Lorens Listo, a na noge Edi Fink.

August

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff je smjenjena sa dužnosti. Socijaldemokrati su bili optuženi da su vršili manipuacije kod vođenja budžeta. Rousseff je u službi bila od januara 2011. godine. Njen nasljednik je postao njen dotadađnji zamjenik Michel Temer.

Od 5. do 21. augusta održane su 31. ljetne Olimpijske igre u Brazilu, gdje su se sastali sportisti u 28 sportskih kategorija u 306 takmičenja, prema starom Olimpijskom Credu „Citisu, altius, fortius“ Brže, više, jače. Nakon dugo godina na jednoj Olimpijadi i jedno lice iz Mostara: Kajtaz, koja je sve očarala svojom ljepotom, ali i solidnim nastupom. Bio je to 7. nastup naših sportista na jednoj Olimpijadi.Usain Bolt je kompletirao njegov istorijski triple od po tri olimpijske medalje. Junak igara je svakako bio i američki plivač Michael Phelps, koji se nakon Olimpijade povukao iz aktivnog sporta sa 23 osvojene olimpijske medalje


Krajem augusta snažan zemljotres do temelja srušio gradić Amatrice u Italiji. Preko 200 ljudi izgubilo život pod ruševinama ovog grada sa srednjevjekovnim jezgrom.

Septembar

Po običaju, nakon Olimpijade, na istim terenima u Brazilu je održana i Paraolimpijada, U 22 sportske discipline takmičili su se sportisti iz čitavog svijeta. Vrhunac našeg sporta, srebrena medalja u sjedećoj odbojci. Naši odbojkaši su u finalu izgubili od nadmoćnije ekipe Irana. Nakon dvije zlatne olimpijske medalje sa OI u Ateni i Londonu, te srebrenih medalja sa OI u Sydneyu i Pekingu, ovo je bila peta medalja sa pet dosadašnjih učešća naših odbojkaša na Olimpijskim igrama. Svaka čast momcima!

Pobjednica teniskog US Open postala je Njemica Angelique Kerber.

U Mostaru održano drugi put za redom Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo skokovima sa Starog mosta. Pobjednici su bili Čeh Michal Navratil u muškoj i Kanađanka Lysanne Richard u ženskoj konkurenciji.

Oktobar

Nakon skoro sedam godina pregovaranja potpisan je Ceta, trgovinski ugovor između EU i Kanade.Ugovor sada moraju odobriti evropski i kanadski političari.

Mostar je bio jedini grad u BiH u kome ove godine nisu održani lokalni izbori.Lokalni izbori u Mostaru nisu održani od 2008. godine, a svi dosadašnji pregovori oko održavanja izbora nažalost nisu urodili plodom.

Kolumbijanski predsjednik Juan Manuel santos dobio je Nobelovu nagradu za mir. On se poduzeo velike napore na okončanju dugotrajnog građanskog rata u njegovoj zemlji

Dobitnika Nobelove nagrade za književnost, ekstravagantnog muzičara Boba Dyalana, koji se nije pojavio na dodjeli nagrada.

Bokserski svjetski šampion u teškoj kategoriji Tyson Fury prizaje uzimanje kokaina i vraća sve njegove titule nazad.

Novembar

Republikanski kandidat Donald Trump je izabran za 45. predsjednika SAD: On je dobio glasove 306 od ukupno 538 elektora. Demokratska kandidatkinja Hilary Clinton je dobila 232 glasa. Zakletvu za predsjednika Trump će položiti 21. januara 2017. godine.

Lider CDU stranke u Njemačkoj, dosadašnja kancelarka Angela Merkel najavila ke da će se ponovo kandidovati prilikom opštih izbora u septebmru 2017. godine. Angela Merkel obavlja funkciju kancelarke od novembra 2005. godine.

U Marakešu u Maroku okupilo se 15.000 ljudi iz 200 zemalja na svjetskom summitu o klimi. Ministri, diplomati, znanstvenici, lobisti, ekološki aktivisti i gospodarstvenici okupili su se kako bi konkretizirali prvi globalni ugovor o klimi potpisan u Parizu i koji je stupio na snagu početkom ovog mjeseca.

Nakon 21. utrke pobjednik Formule 1 za ovu godinu bio je Nijemac Nico Rosberg, te na taj način ponoviti uspjeh svoga oca, Keke Rosberga, od prije 34 godine. Nico Rosberg je postao 33. pobjednik Formule 1, i na opšte iznenađenje, odmah nakon osvojene titule najavio povlačenje iz Formule 1.

Decembar

Norvežanin Magnus Carlsen postraje svjetski prvak u šahu, nakon pobjede nad izazivačem Rusom Sergejom Karajakinom.

U promet pušten tunel Gotthard u Švajcarskoj. Tunel GBT (Gotthard Base Tunel) dug je 57 kilometara, gradio se 17 godina, a koštao je 11 milijardi eura. Omogućuje bolju povezanost sjevera i juga Evrope.

Tokm čitave godine zasipale su nas vijesti sa ratišta u Siriji. Kuliminacija sukoba desila se krajem godine, dodagajima u Alepu. Prije rata Alep je bio živahna metropola, omiljena među turistima i privredno srce Sirije. Istočni dio grada danas je u ruševinama. Grad su tokom nekoliko dana decembra, nakon žestokih ofanziva, napustile desetine hiljada njegovih stanovnika. Istočni Alep, zapadni Alep, desetine hiljada izbjeglica, sve to nas je bez sumnje istog trenutka podsjetilo na rat u BiH, čije slike još ne blijede.