spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.01.2017.

Mostar u objektivim fotokamera – František Topič
Sliku zgrade mostarske gimnazije, sagrađenu 1898. godine, na mjestu gdje se i danas nalazi, imali smo priliku vidjeti bezbroj puta, počevši od one najstarije slike, samo s desnim krilom, pa dograđenu, onda iz skoro svake godine od izgradnje do danas, kroz sve ratove kojima je svjedočila. Međutim, zahvaljujući slikama Františeka Topiča iz 1907. godine, po prvi put možemo zaviriti unutar zgrade i vidjeti kako su izgledale učionice.
František Topič (1858. – 1941.) bio je praški izdavač i knjižar jedan od značajnijih predstavnika moderne češke književne kulture, umjetnosti i rukotvorina svoga vremena. Oženio je kćeku pozantog češkog izdavača Františeka Šimačka, a nakon njegove smrti preuzeo je koncesiju za štampanje, objavljivanje i skladištenje knjiga. U narednim godinama je proširio djelatnost, nadmašujući ostale izdavačke kuće, okupljajući značajan tim autora, prevodilaca i umjetnika. Objavljivao je knjige na više jezika, a otvorio je i izložbeni prostor, takozvani Topičev salon, u kome je izlagao kako svoje, tako i djela drugih autora. U Bosni i Hercegovini i Mostaru boravio je u više navrata, kad je napravio veoma značajne fotografije toga vremena.
Prva slika interijera jedne učionice nam mnogo toga priča. Profesor u odijelu sjedi na drvenoj stolici, klupe su one starinske iz austrougarskog perioda, povezane kao klupe u crkvi, s nagnutom površinom gornje ploče stola. Učenici su svi u odijelima, a poneki nose fesove na glavama. Osvjetljenje u učionici je na petrolej, a grijanje je na peć na drva i ugljen. Dodajmo ovome i prijevod opisa s poleđine slike koja se čuva u Zemaljskom muzeju BiH: „Muški razred u Višoj gimnaziji u Mostaru – Dječaci u urbanoj odjeći (neki od njih na glavi nose fes) sjede u školskim klupama. Jedan učenik stoji pored stola nastavnika, držeći knjigu u rukama. Nastavnik sjedi u prednjem dijelu učionice. U pozadini: vješalica za kapute, peć, mapa i slika iz istorije.“
Druga slika iz iste godine je snimljena u zoološkom kabinetu. Profesor učenicima pokazuje nešto vezano uz životinjski svijet. Kabinet je prilično opremljen za ono doba, tu se mogu naći i neke rijetke preparirane životinje kao kengur ili ptica flamingo. Prijevod s druge slike glasi: „Grupa učenika u kabinetu za zoologiju Učenici stoje oko stola i slušaju objašnjenja nastavnika. U pozadini su vitrine u kojima se nalazi preparirane životinje i ljudski kostur.“
Pored fotografija iz mostarske gimnazije, napravio je fotografiju na Bulevaru 1904. g., koje se uz ostale njegove fotografije mogu naći u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)
04.01.2017.

Jedna dobra adresa u Sarajevu: Restaurant “Trattoria Uno”


Ako u Sarajevu krenete u razgovor o talijan­skim restoranima, s bilo kojim poznavaocem sa­rajevske gastro scene, gotovo sigurno će vam preporučiti trattoriu „Uno" i njihove specijalitete. Ova trattoria je jednostavno postala sinonim za dobru talijansku kuhinju i gotovo da nema ljubitelja talijanskih specijaliteta da ovamo nisu svratili barem jedanput. Ja sam redoviti gost „Trattorie Uno" prilikom boravka u Sarajevu i bez­broj sam se puta uvjerio u kvalitetu hrane koja se ovdje nudi. Vlasnik restorana. Senad Špago, je tipični primjer talijanske škole ugostitelj­stva i sve što radi zaslužuje samo pohvale. Maksimalno je uključen u rad restorana, o talijanskoj kuhinji zna go­tovo sve i ništa ne prepušta slučaju, osobito kada je riječ o nabavci namirnica, što smatra najvažnijim dijelom poslovanja restorana. Gotovo uvijek ćete ga pronaći u objektu, gdje pomaže zaposlenicima i prima goste. Sam način posluživanja, gdje se izbjegavaju formalnosti i s gostom se dogovara o njegovim željama i zahthevima, klasičan je tradicionalnim italijanskim trattoriama.
Takav način komunikacije s gostom možete pronaći u ovoj trattoriji. a prednost je što se zaposlenici ovdje gotovo nikako ne mijenjaju, te što imaju posla s gostima koji se mogu nazvati redovi­tim. Senad je veliki pobornik talijanske gastronomije i njegov objekt je jedan od pr­vih ovakve vrste u Sarajevu, ali i cijeloj državi. Postoji još od daleke 1999. godine i kroz njega su prošle goto­vo sve vrste gostiju. Ovdje ćete pronaći mlade parove, ozbiljne poslovne ljude, ali ugledne goste poput političara i diplomata. Atmosfera je izrazito intimna, što je rezul­tat prilično malog prostora u koji se smjestilo samo pet stolova. Međutim, to i jeste jedan od razloga što je svi vole.
Možda bi se sve promijenilo da pričamo o nekom većem prostoru, koji definitivno ne može ponuditi ovu toplinu i prisnost sa gostom koji sada nalazite u trattoriji “Uno”.

Kompletan interijer ima "talijanski štih" i ako bih od svih objekata koje vam preporučujem morao odabrati onaj koji me najviše podsjeća na izvorni tradicionalni tali­janski, trattoria ."Uno" spada u najuži izbor.

Kontakt: Zmaja od Bosne 45, Sarajevo, Bosna i Hercegovina, tel. +387 61 172 230


Malo, ali simpatično mjesto sa dobrom hranom
Sarajevo
Lokacija: Prošetali smo po pizerijama u gradu i za vas izdvijili jednu malu, ali slatku tajnu - Trattoriju Uno, koja već 10 godina za građane Sarajeva priprema specijalitete italijanske kuhinje.
Trattoria Uno se nalazi odmah pored hotela Bristol na Pofalićima. Restoran je veoma uočljiv na glavnoj cesti, a mali je problem nedostatak adekvatnog prostora za parking. Auto možete ostaviti pored hotela Bristol ili se jednostavno prošetajte.
Objekat: Restorančić Uno je prostorno mali s velikim prozorima koji gledaju na glavnu cestu. Unutrašnjost je uređena s nekoliko malih stolova i jednim velikim u sredini tratorije prikladnim za organizaciju večere za desetak ljudi. Bašta nije predviđena, tako da će vas ljeti hladiti postavljeni klima uređaj.
Ponuda: Kao što i samo ime kaže, Trattoria nudi gastronomske specijalitete italijanske kuhinje. Meni je na italijanskom, ali su nazivi jela poznati na našim prostorima tako da od prve možete pogoditi sastojke. Nude se raznovrsne supe, pizze i paste u kombinacijama s povrćem ili mesom u crvenom ili bijelom sosu po cijenama malo nižim nego u sličnoj vrsti restorana u Sarajevu. Od ostalih jela, nipošto ne smijete propustiti biftek s povrćem u sosu od bibera po kojem je Uno i poznat. U ponudi je lista vina iz Hercegovine te raznih bezalkoholnih napitaka.
Ambijent: Ne propustite uživati u sjajnim slikama Halila Tikveša, jednog od najpoznatijih grafičara bivše Jugoslavije, kojima su ukrašeni zidovi restorana. Trattoria odiše mirom i skladom jednog malog restorana u kojem se možete ugodno smjestiti dok uživate u svom ručku. Zeleni kockasti stolnjaci unose duh italijanske nostalgije. Stare drvene bačve od vina poredane po ćoškovima te kuhinja s otvorenom peći sazidana od crvene cigle doprinose cjelokupnom ugođaju simpatičnog talijanskog restorana.
Muzika: Muzika je u skladu s ambijentom te se u pozadini tiho čuju italijanske kancone.
Usluga: Osoblje je vrlo ljubazno i rado će vam pomoći u odabiru jela.
Cjelokupni dojam: Po broju gostiju koji su ulazili dok smo se mi gostili specijalitetima Trattorije, može se zaključiti da su više nego zadovoljni ponudom i uslugom. Solidan, «sladak» restorančić u kojem su cijene, ponuda i usluga u skladu.
(gusto.ba)
Trattoria Uno is located Ulica Zmaja Od Bosne in Sarajevo in the region of Federacija Bosne I Hercegovine (Bosna I Hercegovina). This place is listed in the Restaurant category of the Geodruid Sarajevo 2017 guide.
(geodruid.com)
Ein Italiener zum vernüftigen Preis”

Wenn man einfaches italienisches Ambiente mag eine sehr gute Trattoria mit ausgezeichneten itlienischen Speisen nicht nur Pizza und vor allem ein sehr gutes Preis Leistungsverhältnis“.

Dies ist ein gemütliches, süß Restaurant mit einer guten Lage, direkt neben dem Hotel Bristol. Wenn Sie also hier sollte man auf jeden Fall versuchen Sie es hier. Das Essen ist lecker und die Preise erschwinglich sind. Der Fisch und Fleisch frisch sind. Ich persönlich finde die Lasagne. Die Portionen sind ziemlich groß. Der Eigentümer war nett und hilfsbereit...“.

(tripadvisor.de)
04.01.2017.

Taksi dronovi u bliskoj budućnostiProtiv zastoja u cestovnom saobraćaju? Gužva na nižim visinama!
Vrijeme je nekih novih pronalazača. Prije desetak godina pojavili su se prvi dronovi, a u međuvremenu se od ovih bespilotnih letjelica razvio jedan sasvim novi posao.
Ne radi se ovdje o nekoj dalekoj budućnosti, jer bi za nekoliko godina sve ovo moglo postati stvarnost. Već se pojavio prvi prototip taksi letjelice na principu drona. Od igračke, kojom su prvi zainteresirani pravili fotografije iz visine, razvila se jedna high-tech letjelica na nebu. A prema jednoj studiji Alianz Global Corporate & Spaciality (AGCS) predviđa se da će do 2020. godine globalno nebom letjeti oko 4,7 miliona letjelica, koje su za sada dobile naziv „Multicopter“.
Pri tome kreativnost ne poznaje granica. Alex Zosel, izumitelj iz Karlsruhea Njemačka, već ima osmišljen „Volocopter – putnički dron“ čime daje doprinos „revoluciji povećanja mobilnosti“ čovjeka.
Za svoj izum već je dobio preliminarnu saobraćajnu dozvolu, te je već obavio prvi let, a od 2018. godine želi da njegov Velocopter VC200 bude proizvođen serijski. Letjelica bi trebala koštati između 250 i 300 hijada eura, a trebala bi se pojaviti kao dvosjed, sa 18 rotora. Jedini problem: Do sada je električni volocopter postigao samo 25 minuta leta sa jednim punjenjem baterija?
Konstruktor stoga nudi opciju hibridnog motora, koju već razmatra i proizvođač aviona Airbus, a idejom volocoptera su već zaokupljeni proizvođači u Kini, Izraelu, SAD i Kanadi.
Dok letjelica sazrije za tržišne uslove primjene, sigurno će proteći još izvjesno vrijeme.
Dronovi, kao dostavljači pice, ili za upotrebu u infrastrukturi, poljoprivredi i transportu već su postigli određena rješenja. , u Austriji se dronovima rastjeruju ptice štetočine iznad vinograda, i tako doprinosi smanjenju gubitaka berbe.
Da li kao dostavljači pice, fotografi iz visine, za inspekciju ili kontrolu plaža, šuma ili granica, mogućnosti primjene dronova čine se bezgranične.
Međutim, više dronova u zraku znači i više rizika. Postoji opasnost od sudara, od cyber napada, kao i ponašanje u stilu divljeg zapada, ne manjka već u početku. Zbog toga u Njemačkoj zračnoj kontroli (DFL) traže da se u svaku bezpilotsku letjelicu ugrade mobilfunk čipovi, kako bi se mogli pratiti podaci o njihovom kretanju i poziciji, te iste memorisati u sistemima za konrolu letenja.
DFL inače procjenjuje da u Njemačkoj već leti preko 400 hiljada dronova, od kojih se velika većina nalazi u privatnoj upotrebi.
(izvor:express)
 Smail Špago
(novasloboda.ba)