spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.01.2017.

Velika umjetnost malog iPhonea


Deset godina od pojave iPhonea.
Ni jedan pronalazak nije toliko promjenio svijet kao iPhone.

Prije deset godina predstavljen je prvi iPhone. Od tada je u svijetu prodato više od milijardu tih uređaja. On je promjenio naš život. Htjeli mi to ili ne.
A upravo to je rekao Steve Jobs kad se pojavio na pozornici u San Franciscu, 9. januara 2007. godine i pokazao novi uređaj: Ovo je proizvod koji dolazi i koji će promjeniti sve“. Uređaj je bio mix muzičkog playera, telefona i pristupa internetu, kako ga je opisao tada 51. godišnji osnivač firme Apple.
Velika većina je već tada imala kod sebe jedan mobitel, preklopni, sa muzikom unutra, sa mini tastaturom, komunikator i td, ali ništa nije bilo slično ovom uređaju.
On je imao sve to i uz to još i video kameru i memoriju od 16 GB. Uređaj koji je nudio puno zabave.
A pokazalo se da se desilo slično kao kod velikog broja umjetničkih djela i njihovim stvaraocima, za koje tek godinama kasnije postaje jasno da su promjenili svijet.
Pokazalo se da je i iPhone bio jedna revolucija. Danas se sa njim plaća kupljeno, šalju i primaju vijesti, fotografije, snimaju filmovi, sluša muzika, gledaju filmovi.
A sve to sa mo sa jednim urešajem koji se naziva smartphone, ili pametni telefon. Izračunato je da korisnici u prosjeku uzimaju njihov smartphone 214 puta u toku dana, a prisutan je uz korisnika čak 22 sata dnevno, 7 dana u sedmici.
Danas se postavlja pitanje, Šta smo to samo prije radili toliko vremena, kad ga nije bilo?
Možda pričali sa drugim ljudima, umjesto chatovali, možda slušali ploče u društvu, umjesto svoju muziku u svojim slušalicama. Možda bili u kinu i gledali film sa punom salom posjetilaca, umjesto sami svoj film, na svom mobitelu. U svakom slučaju nije nam se desilo, da se sudarimo sa pješakom na trotoaru, udarimo glavom u stub rasvhjete, ili krenemo na prelazu na crveno, a sve to zagledani u ekran mobitela.
Naravno, iPhone danas nije sam. I drugi proizvođači su na tržište izbacili svoje slične proizvode.
A kao i u sportu, pobjeđuju oni koji su trenutno u boljoj formi.

U prilogu, nekoliko svjetskih umjetničkih djela, dopunjeno iPhoneom.

„Djevojčica sa bisernom minđušom“ Johanes Vermeer (1565)

„San“ Pablo Picasso (1932)

„Krik“ Munch

„Pješak u magli“ Caspar David Friedrich (1818)

„Portret Marie-Therese Walter“ Picasso (1937)

„Čovjek na balkonu“ Gustave Caillebotte (1880)

"Hotelska soba“ Edward Hopper (1931)

„Djevojka u vrtu“ Mary Cassatt (1880-82)

„Mary Cassatt“ (1884)

(izvor:bild)


(spagos)