spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.01.2017.

Mostar u objektivima fotokamera - Franz Thiard De Laforest
Franz Thiard De Laforest rođen je u Beču. Potomak je burgundijske porodice Thiard de Bissy, ogranak koje se početkom 19. stoljeća doselio iz Francuske u Beč. Godine 1856. uspješno je završio trgovačku školu i započeo fotografirati. Nakon kraćeg boravka u Trstu, početkom 1860-ih godina pojavljuje se u Bakru te Zadru, gdje radi do približno 1866. godine. Nakon Zadra odlazi u Šibenik gdje nastavlja raditi kao portretni fotograf, ali započinje i sa snimanjima izvan atelijera.
Poduzima prva putovanja duž dalmatinske obale i dolazi 1866. do Omiša, a 1873. sve do Boke Kotorske. Od sredine 1870-ih godina radi neko vrijeme u Splitu u kojem 1878. godine objavljuje svoju prvu knjigu pod naslovom “Spalato und seine Alterthümer” (Split i njegove starine) ilustriranu s 10 vlastitih fotografija. Iste godine u Livnu snima 28 najuglednijih tamošnjih prvaka. Kraće vrijeme nakon Splita boravio je u Beču gdje se oženio Gabriellom von Lachmann, a zatim 1883. godine seli u Mostar.
Kao mostarski fotograf snimio je vrijednu kolekciju zadarskih veduta te izdao mapu s 28 fotografija s gradilišta pruge Metković – Mostar. Nakon Mostara put ga odvodi u Dubrovnik u kojem snima panorame grada i razne gradske motive, da bi se tijekom 1890-ih konačno nastanio u Kotoru. Tamo 1898. godine objavljuje drugu knjigu naslovljenu “Die Bocche di Cattaro” ilustriranu vlastitim fotografijama otisnutim u tehnici svjetlotiska, a iste godine dovršava i svoj veliki “Album von Dalmatien” u kojem je okupio sve snimke nastale na području Dalmacije kroz proteklih tridesetak godina rada. Umro je od srčanog udara u Kotoru u 74. godini života, a atelje je pod njegovim imenom djelovao sve do 1926. godine, kada je sudjelovao na jugoslavenskoj fotografskoj izložbi u Splitu.
Donosimo nekoliko fotogrfija Franza Thiarda De Laforesta, a ostale fotografije se mogu pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara/ Tibor Vrančić/ Smail Špago
(novasloboda.ba)
11.01.2017.

Pokloni za 60. rođendan


Na ovom mjestu smo se često bavili okruglim rođendanima mnogih poznatih, ili prominentnih, kako ih nazivaju u svijetu showbiza.
Raspakovani paketi nalaze se oko jedne gorila dame, po imenu Colo, koja živi u zoološkom vrtu Columbus u Ohiu, SAD. Ta dama je upravo proslavila njen 60. rođendan, a kako se sa slike vidi, očigledno je to bila „Dinner for one“, večera za jedno, iako je torta bila dovojna za četiri osobe.. Ukrašena komadima tikve, repe, sa prelivom od peršuna, sve ono što ova gorila dama tako voli.
Colo je najstarije biće u nekom američkom zoološkom vrtu.
Gorile u pravilu ne doživljavaju tako duboku starost. Colo ima troje djece, 16 unučadi i tri praunuka, a ona, ovako kako izgleda, čini se još mladom. Doduše, pod redovnom je liječničkom kontrolom. Nedavno joj je odstranjen jedan opasni tumor, a nakon operacije se osjeća top-fit.
Pa nazdravlje.
(izvor:stern)
Smail Špago
(novasloboda.ba)
11.01.2017.

Umjetnost varanjaDok čovjek laže, dotle je i živ. Prema ovoj devizi ponašaju se glavni likovi u filmu reditelja Park Chan-Wooka „Džeparoši“ (internacionalno „The Handmaiden“). Radnja filma se dešava u tridesetim godinama prošlog vijeka, u tada od Japana okupiranoj Koreji, a govori o jednom paru prevaranata, koji pokušavaju doći do bogatstva jednog imućnog čovjeka, koji je sam je u tome nešto mutio i smutio.
Ko za čim žudi, ko koga vara, to se u ovoj krimi i erotoskoj intrigi jedva može raspoznati. Ili, kako bi to kod nas rekli ne zna se ko koga…
Rijetko koji film u kinu pruža toliko zadovoljstva, a prema svim pravilima umjetnosti dopušta da i  gledaoci budu prevareni. Tri puta se mjenja perspektiva pripovjedanja radnje, tri puta se događaji u filmu pojavljuju u sasvim drugom svijetlu. Film je nježan, koliko i zao, jedna osjećajna, ali i krvava lekcija o moći, sexu, nasilju i manipulaciji osjećajima. Traje skoro dva i po sata, a iznad svega je  veoma zabavan.
(izvor:spiegel)
(novasloboda.ba)