spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.01.2017.

U sjećanju: Miki Jevremović naše mladosti

Legendarni jugoslovenski pjevač zabavne muzike Miodrag Miki Jevremović preminuo je u 76. godini od posljedica moždanog udara, na Kliničkom centru u Beogradu. Miki Jevremović doživio je moždani udar prije više od dvije sedmice, prenose beogradski mediji.
Bio veoma popularan širom Jugoslavije šezdesetih i sedamdesetih godina, a publika ga pamti po nastupima na najprestižnijim domaćim festivalima tog vremena. U dugogodišnjoj karijeri nastupao je, između ostalog, na Beogradskom proljeću, festivalu Vaš šlager sezone u Sarajevu, Splitskom, Zagrebačkom i Opatijskom festivalu.
Rođen je u Beogradu 27. marta 1941. godine. Početak njegove blistave karijere obilježile su pjesme “Mama”, “Pijem” i “Osmnanaest žutih ruža”. Kasnije je osvajao publiku pjesmama “Ako jednom vidiš Mariju”, “S kim si sada kad je tužno vreme” i “Pesnikova gitara.”
Neki od najpoznatijih Mikijevih albuma su “Ja želim samo malo mira”, “Gubim te”, “Crni kofer i gitara”, “Grkinja”, “Ti si kao dragi kamen, Romanela” , “Neka toče crno vino” i “Jovana.”
(Novasloboda.ba)

muzička ilustracija: Miki Jevremović "Neka toče staro vino"


(spagos)

14.01.2017.

Chuck Norris na TV ekranima
Dok je Chuck Norris harao sa njegovom kult serijom „Walker, Texas Ranger“, koja je u SAD prikazivana od 1993. do 2000. godine, u nekim zemljama ga u to vrijeme nije bilo na TV ekranima. Začudo, u te zemlje spada i jedna Njemačka.
Texas Ranger Cordell Walker će na TV ekranima u Njemačkoj tek sad doživjeti svoju premijeru. Iako je Chuck Norris ostao poznat po svojim ulogama u filmovima, još više je u sjećanju ostao po izjavama, koje mu se prišivaju i vrte, kako u svakodnevnom govoru, tako i kao pisane izreke u medijima. Ponovni dolazak na TV ekrane je sasvim dovoljan razlog da se podsjetimo nekih njegovih izreka:
 Chuck Norris spava sa jastukom ispod njegovog pištolja.
Chuck Norris je jednom isčupao jednu dlaku iz svojih brkova i na nju nabio trojicu bandita.
Chuck Norris može od govneta napraviti zlato.
Chuck Norris je izdegenečio Bud Spencera i Terence Hilla zajedno.
Chuck Norris može i led pripremiti na roštilju.
Chuck Norris može na svakom bankomatu izvući lovu, bez pin broja, ali i bez kartice.
Chuck Norris je navodno umro prije 10 godina, ali smrt još nema hrabrosti da to javno kaže.
Chuck Norris je izbrojao do beskonačnosti. I to dva puta.
Chuck Norris može skočiti preko svoje sjene.
Chuck Norris je uspio morsku sirenu uhvatiti između nogu.
Chuck Norris ne traži ništa na Google, Google pita Chucka Norrisa.
Chuck Norris je jedini koji je stvarno ubio vrijeme.
Chuck Norris ne zaboravlja. On se može čak sjetiti šta će biti sutra.
Chuck Norris može oživjeti i mrtvi ugao.
(izvor:bild)
 Smail Špago
(Novasloboda.ba)
14.01.2017.

Ples u smrt - Mata Hari

Prije 100 godina je uhapšena Mata Hari, kao dvostruki tajni agent. Čitav njen život je bio drama sama za sebe, koja je ponudila dosta materijala za romane, filmove i bezbrojne špekulacije.
Na prvoj slici je Mata Hari 1905. godine na vrhuncu njene karijere. Na drugoj slici je glumica Greta Garbo na plakatu za film „Mata Hari“ iz 1931. godine, u ulozi koja je švedsku glumicu, ljepoticu učinila besmrtnom.
Margareta Gertruda Zele, poznatija kao Mata Hari, bila je holandska egzotična igračica i kurtizana.
Rođena je 7. avgusta 1876. godine u jednoj bogatoj porodici. Udala se 1895. za oficira škotskog porijekla koji je služio u holandskoj vojsci. Od 1897. do 1902. njih dvoje su živjeli na Javi i Sumatri, u Indoneziji. Kasnije su se vratili u Evropu i razveli. Imali su dvoje djece koja su umrla u djetinjstvu i ranoj mladosti.
Margareta odlazi u Pariz gdje 1905. godine postaje egzotična plesačica. Ubrzo uzima umjetničko ime Mata Hari, što na malajskom znači “sunce”. Bila je visoka i atraktivna, a na sceni se pojavljivala gotovo gola. Postala je ljubavnica milionera i industrijalca Emila Gimea, a imala je i niz veza s bogatašima i plemstvom.
Za vrijeme Prvog svjetskog rata, Mata Hari je putovala između Engleske, Francuske, Holandije i Španije. Svojim nastupima privukla je pažnju njemačke i francuske vlade. Nastupala u Njemačkoj kada je počeo Prvi svjetski rat.
Iako je Holanđanka po rođenju, smatrana je Francuskinjom, a sva njena imovina bila je konfiskovana. Njemački konzulat joj nije htio nadoknaditi gubitak, ali su joj ponudili novac u zamjenu za špijuniranje Francuske. Postupajući po dojavi talijanske vlade, Francuska je započela postupak njene deportacije. Umjesto toga, lukava plesačica nagovorila ih je da to ne rade u zamjenu za informacije o Njemačkoj. Nastavila je špijunirati za obje zemlje. U januaru 1917. godine, jedna njemačka tajna poruka spominjala je usluge špijuna H-21. Francuska tajna služba identifikovala je špijuna kao Matu Hari. Uhapšena je 13. februara 1917. u hotelskoj sobi u Parizu. Osuđena je kao njemački špijun i strijeljana 15. oktobra 1917. godine.
(izvor:sdz) 
Smail Špago
(novasloboda.ba)