spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.01.2017.

Bosnom i Hercegovinom: Djevojke iz Srebrenice

Ponekad se čovjek ne može oteti jakom utisku koje na njega ostavi neka informacija, film, ili fotografija. Upravo tako se dešava dan nakon što su skoro svi medije u Bosni i Hercegovini objavili fotografije mladih djevojaka, sestara iz Srebrenice. Ljepota prizora, prirode, i djevojaka koje tako slobodno i elegantno jašu na konjima, u prirodi punoj snijega, ostavlja dubok utisak.
O sestrama, njihovom hobiju, njihovim ocu, koji je sve ovo omogućio, bilo je dosta informacija na drugim mjestima.

Ovdje još jednom, podsjećanje na ljepotu prizora.

nekoliko linkova za tekstove i ostale fotografije:
(spagos)


16.01.2017.

Sniježna sova iz Montreala


U rano jutro 3. januara 2016. godine osvanuo je oblačan dan u Montrealu. Milionska metrpola u kanadskoj provonciji Quebecs zabijelila je od snijega. Samo na ulicama za brzi saobraćaj bili su vidljivi tragovi saobraćaja. I upravo tada jednaoj kameri video nadzora, koja je snimala jedva prolazeći saobraćaj, u kadru se iznenada našla jedna Sniježna sova (Bubo scandiacus).
Ptica je pred objektivom kamere napravila jedan veličanstveni zamah krilima, gledajući pri tome direktno u kameru.
Video se pojavio u medijima, postavljen od strane ministra saobraćaja ove provincije lično. Ništa neobično, da od snimka nije proteklo tačno godinu dana. Jedan od mogućih razloga zašto se čekalo toliko dugo, može biti što je Sniježna sova zaštićena ptica u Kanadi, a nalazi se na grbu Quebecsa.
Ptica je, inače, poznata ljubiteljima filmova o Harry Potteru, u kojima je sova po imenu “Hedwig” njegova stalna pratilja.
(izvor:express)
Smail Špago
(novasloboda.ba)