spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.01.2017.

Nova knjiga u biblioteci CIDOM: Tibor Vrančić - Stambol u Mostaru.


Tekstove, koje ćete pronaći u ovoj novoj knjizi, autor je pronalazio u raznim izvorima, prvenstveno starim knjigama napisanim prije stoljeća i više, u starim publikacijama, časopisima, jednom riječju, gdje god je uspio naći neku zanimljivu, ali manje poznatu priču, koja se odnosi na Mostar. Pronaći ćete mnoge poznate događaje, ali ima i nepoznatih. U knjigu je uvrstio sam i neke običaje, način života ondašnjih ljudi, njihova vjerovanja, pa i pokoju legendu.
Stil, gramatiku i pravopis svih tekstova ostaviljen je onakvim kako ih je pronašao, jer bi, mijenjajući ih, narušio samu srž onovremenih događanja, kao i duh onog vremena. Akvareli našeg dragog Miodraga Miodrag Milićević su upotpunili dojam ispričanih priča.

link za knjigu: http://www.cidom.org/wp-content/uploads/2017/01/Stambol-u-Mostaru.pdf


(cidom)
19.01.2017.

Lisica upala u Dunav i zaledila se
U blizini njemačkog malog mjesta Fridingen, jedan lovac je otkrio zeleđenu lisicu u ledom okovanom Dunavu. Fotografije su objavljene kao znak upozorenja od lakomislenih igara po zaleđenim rijekama ili jezerima.
Pretopostavka je da je lisica upala u ledenu vodu Dunava, utopila se, a kasnije je led obavio ostalo. Ledeni blok je zajedno sa lisicom izrezan i izvađen iz Dunava, te kao upozorenje postavljen u dvorištu ispred mjesnog lovačkog društva.
Inače, nije rijetka pojava da se životinje tokom zime nalaze u blizini zaleđenog Dunava, kažu mjesni lovci, a otkrivali su slično zaleđene jelene, ili divlje svinje. Samo je ovog puta čudno da se to desilo jednoj lisici, koja, inače, važi za pametnu i lukavu životinju. Nažalost, nakon odleđivanja, od krzna lisice više nije bilo nikakve koristi.
Uzgred, čitav događaj je mnoge podsjetio na jedan lik iz crtanih filmova, koji je doživio sličnu sudbinu zaleđivanja, ali sa sretnijim završetkom.
(izvor:suedkurier)
Smail Špago
(novasloboda.ba)