spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.01.2017.

Mostar u objektivima fotokamera – Anton Zimolo

Mnogi doseljenici iz tada ogromne Austrougarske monarhije obilježili su istoriju našeg grada.
Jedan od njih svakako je bio i Anton Zimol– fotograf i uvaženi umjetnik, ispočetka foto amater, a kasnije profesionalni fotograf koji je imao atelje odmah pored zgrade pozorišta.
Bilježimo da je samo dva desetljeća nakon izuma fotoaparata (1839.), u Mostar 1860. godine. stigao fotograf Josip Zimolo, koji predano bilježi život i razvitak grada i Hercegovine. Njegov je rad nastavio sin mu Anton. Ali, nije se Anton bavio isključivo fotografiranjem. Važno je napomenuti da je među prvima bio osnivač Prvog velocipedskog (biciklističkog) društva Mostar. Pojavljuje se među prvima (1890.) koji je vozio biciklistička takmičenja i ture po cijeloj Hercegovini, sve do Sarajeva, Crne Gore, Sandžaka i Dubrovnika. Na tim takmičenjima je osvojio i brojne medalje i priznanja.
Ali, najveći doprinos istoriji našeg grada, Anton Zimolo je ostvario izuzetno velikom kolekcijom fotografija, a među prvima je priređivao izložbe. Neke od najznačajnijih fotografija iz istorije Mostara je baš on ovjekovječio. Tu ubrajamo seriju fotografija prilikom posjeta cara Franje Josipa Mostaru, brojne fotografije Starog mosta, koje su pronašle svoje mjesto na razglednicama, poznatu fotografiju svečanog otvaranja Banje s Mujagom Komadinom, brojne sačuvane fotografije likova muškaraca, žena, djece, porodica i mnoge druge.
Treba napomenuti kako je nakon njegove smrti skupljena zbirka Zimolo, s više od hiljadu negativa na staklu.
Ovdje donosimo par njegovih fotografija, a mnoge druge se može pronaći u arhivi fotografija na stranici www.cidom.org
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)
25.01.2017.

Novi sibirski tigar pokazao kandže


Za sibirskog tigra po imenu Sergan, starog 18 mjeseci, od početka decembra, novi dom se nalazi u zoološkom vrtu u Kelnu. Nakon nekoliko dana privikavanja, ovaj 130 kilograma teški momak tokom dana izađe da se provjetri na zubatom suncu i pokaže radoznalim posjetiocima.
Sergan je rođen u zoološkom vrtu Hodonin u Češkoj, a kako se čini novi dom u Kelnu mu se dopao i vrlo brzo se navikao na nove uslove. Prema riječima osoblja iz zoološkog vrta, Sergan bi uskoro mogao dobiti i žensko društvo. Planirano je da mu pridruže tigar-damu po imenu Hanya. Trenutno, Sergan još uvijek ima mnogo respekta prema njoj, a sa strane Hanye, već su pokazane simpatije.
Sibirski tigar spada u životinjsku vrstu koja je bila skoro izumrla. Kroz konsekventne mjere zaštite nadležnih u Rusiji, u prirodi se, u slobodnim životnim uslovima u Sibiru, trenutno nalazi oko 400 primjeraka ove vrste.
(izvor:express)
Smail Špago
(novasloboda.ba)