spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.01.2017.

Mostar očima stranih putopisaca: Marcel Adnet, Brazil (2012.)

U augustu 2012. godina mala ekipa MTV Brazil došla je u Bosnu i Hercegovinu da snimi dvije epizode novog programa o putovanjima pod nazivom „Adnet Viaja“. Zašto Bosna i Hercegovina? Dobro! Maecelo Adnet, brazilski komičar, prezentator i pjevač boravio je već prije jednom u Mostaru, inspirisan muzikom sevdalinke, ljepotama prirode i fascinantnom istorijom ove zemlje.

Naša prva veza sa Sarajevo Funky Toursom napravljena je preko tripadvisor.com, gdje smo pročitali o turama i ekskurzijama koje Skender i negovi ljudi aranžiraju za turiste iz čitavog svijeta.
Prva ideja je bila da odemo samo na jednu od ovih tura, ali...nakon razmišljanja, i ponovnog razmišljanja, mi smo ustvari trebali nekoga, ko će sa nama biti tri dana u Bosni i Hercegovini, pokazati Sarajevo, sa nama otići u Mostar, i nakon toga u Neum, i praktično biti dio našeg tima! I biti sa nama stalno. Postavili smo pitanje, možemo li doći na turu 24/7...Sreća za nas, Skender je bio entuzijasta, i mi smo već bili na letu za Bosnu.
Dva dana smo bili u Sarajevu. Veliki grad! Stari grad je prekrasan, a još ljepšim ga je učinilo što smo tamo bili zadnjih dana Ramazana. Skender nas je vodio na mjesta gdje smo mogli jesti, piti kafu i pušiti nargilu, tako da smo se osjećali kao pravi građeni grada Sarajeva. Posjetili smo Tunel i Jevrejsko groblje, što nam je ukazalo na svu kompleksnost i duboke ožiljke rata. Također smo mogli vidjeti grad sa najviše tačke u Sarajevu, sa prekrasnim pogledom i odličnim mjestom, na kojem je Marcelo Adnet pjevao sevdalinke sa mještanima...

Nakon vožnje pored nevjerovatno plave rijeke i jezera, gdje se jede tradicionalna jagnjetina, u restoranima uz put, bili smo zadivljeni ljepotama grada Mostara. Otišli smo da vidimo čuveni most, pogledali kako je bio devastiran u ratu, vidjeli smo ruševine zgrada, rupe od metaka u fasadi, ali ništa to ne može oduzeti ljepotu ovog grada. On je jednostavno, očaravajući!

Naš put je išao dalje kroz predivne gradove Blagaj i Počitelj, i dalje do Neuma. Prelaskom granice sa Hrvatskom, pošto smo naše putovanje odatle nastavili za Italiju, pozdravili smo se sa Skenderom, uz nekoliko zagrljaja, ali i suzama u očima.

Kakvo sjajno putovanje smo imali!

Ne samo da smo vidjeli najzanimljivija, nego i inspirativna, prekrasna i impresivna mjesta u BiH.
Skender nam je pokazao kako se osjećati bosanski, i kako se od života u prošlosti, sa strahom za vlastiti život, može napraviti motivacija da se Sarajevo i cijela Bosna i Hercegovina napravi boljim mjestom. Skender je sa nama podijelio svoju priču, impresionirao nas svojim znanjem istorije, uz veliku sposobnost da nam pokaže najbolje dijelove njegove zemlje. Postao je član naše elipe vrlo brzo i prirodno, i naravno pružio nam osjećaj da se nalazimo kod kuće, smijao se sa nama, pjevao sa nama, jeo sa nama (u vrijeme kad nije postio) i najvažnije od svega: napravio nas navijačima Bosne zauvijek, FOB's (Fans of Bosnia).

Ekipa MTV Brasil: Marcelo Adnet, Marcelo Botta, Mariano Kweller, Aron den Boer and Maria Hupkespriredio:Smail Špago

28.01.2017.

Kuda u nedelju: 3. Grahijada, Rujište, 29. januara 2017.


Prijave ekipa za učešće na Grahijadi su završene. Izgleda da se iz godine u godinu povećava broj takmičara, što je jako pozitivna stvar. Nadamo se da će ovo postati tradicionalno zimsko okupljanje i druženje na Rujištu.
Ekipe su jako zainteresovane da saznaju ko je konkurencija u nedjelju. U prilogu je spisak prijavljenih ekipa zaključno sa 25/01/2017 do 23:00h.
Hvala svima na angažmanu i prijavama. Želimo vam dobro druženje i još bolji grah u nedjelju !
PSD PRENJ
PS. Više detalja oko suđenja, vremena dolaska i opreme koja je potrebna će biti objavljeno naknadno.
(sa stranice PSD Prenj)


28.01.2017.

Pretpraznička parada zmajeva


Kina se ponovo susreće sa tradicionalnom proslavom Nove godine. Naime, 28. januara će se pojaviti drugi mladi mjesec nakon zimskog solisticija, a nakon godine majmuna, slijedi godina pjevca.
Svake godine, ovaj praznik pokrene skoro čitavu Kinu na putovanje, nešto slično kao kod nas za Novu godinu, u Evropi za Božić, ili u SAD za Dan zahvalnosti.
Kineske željeznice su se pripremile za lavinu putnika, a kako se pretpostavlja, polovina Kine, na putovanje u posjetu rodbini i prijateljima krenuće vozom.
Kao zmajevi sa sjajnim očima, stoje vozovi velikih brzina na stanici u Wuhanu. Prvi novogodišnji putnici krenuli su na put već 27. januara, a onda, do kraja praznika, nema više stajanja.
(izvor:stern)
Smail Špago
(novasloboda.ba)