spagosmail

Dobrodošli na moj blog


31.01.2017.

Novo u kinu: Film „Jackie“

Film „Jackie“ je višestruki portret ikone šezdesetih godina, Jacqueline Jackie Kennedy. Ostala je upamćena kao poznata i misteriozna žena, koja je u istoriju ušla kao inkarnacija stila i „šika“.
Godine 1961. J.F. Kennedy je postao 35. poredsjednik SAD, nosilac nade i karizmatični vođa zapadnog svijeta. S njim zajedno, kao „first Lady“ došla je i Jacqueline Jackie Kennedy.
Posjedovala je eleganciju, sofisticiranost i popularnost, a za njenog života postala je legenda. Kada je njen muž ubijen 22. novembra 1963. godine u Dallasu, ostala je šokirana i dugo vremena bila  traumatizovana. Iako u šoku, i pored mnogo otpora, vrlo brzo je  pokrenula inicijativu da osigura dio nasljedstva iza svoga muža.
Režiser Pablo Larrain (Neruda, El Club) u jednom fascinantnom umjetničkom djelu prepliće prošlost i sadašnjost. U glavnoj ulozi se pojavljuje dobitnica Oscara Natalie Portman (Black Swan), koja je pokazala da je jedna od najistaknutijih glumica ovoga vremena. Za dramatičnu ulogu u ovom filmu i ove godine važi kao jedna od glavnih konkurentkinja za nagradu Oscar.
(izvor:spiegel)
(Novasloboda.ba)
31.01.2017.

Nevjerovatne optičke iluzije
Iluzije na fotografijama u galeriji stvaraju sjenke drvoreda na snježnom terenu u blizini mjesta Sieversdorf u istočoj Njemačkoj, udaljenom oko 100 kilometara od Berlina.
Na fotografijama, koje je napravio fotograf Patrick Pleul, vide se duge plave sjenke na snijegu, koje baca drveće zasađeno pored jedne saobraćajnice.
Zbunjujuće slike stvaraju zapanjujuću optičku iluziju, jer bjelini snijega reflektuje boje sjenki, koje  prelaze u plavu boju. U ovom slučaju, boja neba stvara plavu nijansu sjenki, u danima kada sunce stoji veoma nisko iznad horizonta. Jedan kristalno jasan dan sa snijegom napravio je savršene uslove za čudnu mješavnu boja na snijegom prekrivenom tlu.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)