spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.02.2017.

Mostar u objektivima fotokamera – Albert Kahn


Čudnovato je kad se jedan od najbogatijih osoba Evrope onoga doba, odluči poći na avanturistički put u svijet. Ipak je to 1910.ih učinio jedan Francuz, inače porijeklom Jevrej iz Alsace-a, Albert Kahn (3. 3. 1860. – 14. 11. 1940.), a bio je i jedan od pionira fotografije u boji.
U dobi od dvadeset godina seli se u Pariz, gdje radi kao bankar, a kasnije studira književnost i pravo. Godine 1892. postaje direktor banke i suvlasnik poznate banke Goudchaux. Za života postaje poznati dobrotvor, te upoznaje brojne poznate osobe onoga vremena – Alberta Einsteina, Austen Chamberlain, Puala Valeryja, Auguste Rodina i druge.
Od 1908. do 1930. godine je utemeljio i razvio poznatu filmsku arhivu „Le Archives de la Planete” (Arhiva planete). Ogroman dio svoga imetka trošio je na rad tada najvećeg etnološko-fotografskog projekta. On obuhvata preko 100 sati dokumentarnog filma i preko 72 000 fotografija iz cijelog svijeta. Uz pomoć mnogih drugih fotografa putovao je svijetom i slikao ljude, gradove, krajolike i znamenitosti. Posjetio je preko 50 država, a među inima i našu Bosnu i Hercegovinu.
Nije poznato da je prije njega bilo ko radio fotografije u boji. Doduše, bilo je mnogih fotografa, koji su svoje radove nastale u crno-bijeloj tehnici kasnije retuširali, ali nije poznato da je neko prije njega slikao našu domovinu u boji.
Iz perioda 1912. godine nastaje i poznata serija slika osoba i predjela našega Mostara i njegove okoline. Pa evo ponekih, uz napomenu da nisu retuširane, nego su originali snimljeni u boji. Cijela serija njegovih fotografija Mostara može se pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org
Priredili: Ismail Braco Čampara /Tibor Vrančić / Smail Špago
(novasloboda.ba)
01.02.2017.

Nesvakidašnje spašavanje mačke

Neobična i nesvakidašnja situacija desila se u malom mjestu Cam, kod Gloucestera u Engleskoj.
Crno bijela mačka, po imenu Betty, ispentrala na 10 metara visoki stub sa elekričnim vodovima. U položaju na vrhu stuba, okružena električnim vodovima pod naponom, uz stalno mijaukanje, provela je skoro 24 sata. Susjedi su alarmirali nadležnu službu, a u svrhu spašavanja bilo je potrebno isključiti struju čitavom naselju.
Jedan radnik se popeo na vrh stuba, dok su drugi čekali dole, sa raširenom mrežom, u slučaju ako se mačka odluči na skok s te visine. Srećom, sve je proteklo kako treba.
(izvor:thesun)
 Smail Špago
(Novasloboda.ba)
01.02.2017.

Gospodar prstenovaSuper Bowl broj 51 odigraće se 5. februara 2017. U finalu se sastaju timovi New England Patriots und Atlanta Falcons

Tom Brady, suprug Gisele Bündchen, želi svoju fudbalsku karijeru pozlatiti. Pri tome, sve drži u svojim rukama. Upravo igra svoju 17. sezonu kao “quarterbeck” New England Patriotsa i sa svojih 39 godina zarađuje 44 miliona dolara godišnje.
On je superstar i supermodel National Football League (NFL). On reklamira pidžame, satove, čizme od krzna, koje podsjećaju na noge slona.
Tom Brady je četiri puta osvajao Super Bowl (2002, 2004, 2005, 2015.), što su prije njega uspjeli samo Joe Montana i Terry Bradshaw. Naravno, Brady želi i petu titulu, što bi ostalo za vječnost.
Prošle godine su njegovi Patriotsi eliminisani u polufinalu od Denver Broncosa, sa Bradyjevim konkurentom Peyton Manningom. Manning je kratko nakon toga okončao svoju karijeru u NFL.
Brady se početkom ove sezone našao pred novim problemom, kada mu je izrečena zabrana igranja na četiri utakmice, pošto u “deflategate” aferi nije ispao sasvim nevin. Naime, Patriotsi su, u jednoj utakmici koja se igrala po kiši, iz lopta ispustili malo vazduha kako bi bile mekše za igru.
U braku sa Gisele Bündchen ne ide sve baš kako treba, ali Bündchen je i dalje njegova najljepša cheerleaderin. Ona mu prije utakmice šalje poruku sa srcem i riječima “Go Pats!”.Tako će biti i narednih dana.
Sa svojim Patriotsima obezbijedio je ulazak u ovogodišnje finale. Peti Super Bowl mu je nadohvat ruke.
(izvor:stern)
(Novasloboda.ba)