spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.02.2017.

Uspomene, uspomene (2)...

(02022017)

Niz Neretvu, s pećine na pećinu...

Lijevo su Bunur i Kapak, desno su Petice i Bašćine, nizvodno je Beša, a u sredini rijeka uzbudljiva i fina, smaragdno zelena i nemirna, puna 'pura' (kovitlaca) i brzaka, nepredvidiva i opasna za svakoga, osim za one koji je vole:
Neretva zimi u Mostaru!


(fotos i tekst: OmerMesihovic/facebook)
04.02.2017.

Uspomene, uspomene (1)...


Jedna stara dobra adresa iz Sarajeva

Uspomene...nekad...lijevo Pozorišna...desno Dva ribara...a naprijed most Čobanija...

A preko mosta,pa lijevo,kroz park, Dobrovoljačka i FPN. U Pozorišnoj "učila" studentarija,a u Dva ribara profesori "pripremali predavanja". Među njima,čuveni i meni posebno dragi profesor
filozofije, Dr Franc Cengle. Tu mu je bio "drugi dom". Uspomene na najljepši dio života. (Ibro)

Sjedimo ja i Eso pred dva ribara...dolazi Safa...kupio Tempo, a na prvoj strani naslov...Bjeković bolji od Bajevića...a Safa samo pogleda i zavitlja Tempo u Miljacku...šta je bola...ma kome će oni pisati...a mi već bili kupili Tempo i isto vidjeli...ali ispod naslova, malim slovima piše...nastavak na zadnjoj strani...a tamo piše: Aprilili...bio prvi april...a sjedili vani...bila je 72. ili 73. (Smajo)

Fine uspomene u Dva ribara sa svojom rajom iz "Hidrogradnje". Blizu nam bilo iz Dobrovoljacke. (Branko)

Dva ribara

Kultna  kafana smještena na jednoj od najatraktivnijih lokacija u gradu, na samoj obali Miljacke, preko puta  Pošte i pozorišta. U objekat se nije uložilo ništa već više od dvije decenije, higijenski uslovi su vrlo diskutabilni, a mrzovoljni konobari kao da su izašli iz socijalističkog vremena, hrana je hm... Bez obzira na sve to, u bašti "Dva ribara" po lijepom vremenu teško je naći slobodan sto. Ukoliko volite posmatrati prolaznike iz debele hladovine i sa hladnom "sarajevskom" u ruci, onda je "Dva ribara" pravo mjesto za vas. Ukoliko ste student ili, ne daj Bože, studentica,  i želite da položite ispit koji niste spremili, onda su "Dva ribara" prava adresa; tamo se to završava.  Uz pivo i girice. I to je bolje od šuplje intelektualne koju  možete čuti za drugim stolom do vas; nigdje drugdje nema više prazne filozofije i malograđanskog trača nego u ovoj kafani. Zbog svega ovoga se tamo godinama i ide. (depo.ba)

(spagos)


04.02.2017.

Preletač talasa


Mogla bi ovo biti nova sportska disciplina za surfere. Nešto kao troskok preko talasa. Položaj tijela surfera podsjeća na držanje tijela lakoatletičara, koji u tri velika skoka leti ka sanduku sa pijeskom.
Momak na slici, po imenu Balaram Stack (25), startovao je na „Backdoor Shootout“, takmičenju koje se svake godine održava pred sjevernom obalom Oahua, na Hawaiima. Talasi su tamo najbolji u ovo vrijeme, prije svega poznata Pipeline, koja se rola kao neka duga cijev, kroz koju momci surfaju.
Naravno, sad je sasvim jasno da na tom testu Balaram nije potrefio baš najbolje.
Ali, u svakom slučaju, zaslužio je visoku ocjenu za držanje.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)