spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.02.2017.

Slike strave i užasa


Jablaničko jezero u Bosni i Hercegovini u cijelosti je nestalo nakon što su maksimalno iskorištene zalihe akumulirane vode. Postupak koji će vjerojatno imati dugoročne i katastrofalne ekološke posljedice. Sa nestankom jezera nestalo je i cjelokupno riblje bogatstvo, a prema procjeni ribarskih udruženja, radi se o oko dva miliona komada ribe. Jezero je nestalo za oko 40 dana, a pribljavanje je trajalo decenijama.

Mogu se vidjeti i nekada potopljeni nadgrobni spomenici

U dolini Neretve, između mjesta Konjic i Jablanica u Hercegovini, koju obično prekriva jezerska voda duboka do 80 metara, od kraja januara vidljivo je samo muljevito tlo, a na nekim lokacijama ponovo se mogu opaziti nadgrobni spomenici potopljeni 50-ih godina prošlog stoljeća, kada je nastalo akumulacijsko jezero kao dio projekta gradnje brana i hidroelektrana na Neretvi.

Jablaničko jezero je vještačko akumulaciono jezero, nastalo 1953. godine nakon izgradnje brane na rijeci Neretvi i prostiralo se od Konjica do Jablanice, uz magistralni put M-17, dužine oko 30 kilometara, a najveća dubina bila je oko 80 metara. Nalazi se pet kilometara uzvodno od Jablanice.
(izvor:portali)

Jablaničko jezero donedavno:


(spagos)
06.02.2017.

I bješe Super Bowl LINew England Patriotsi osvojili Super Bowl

Ekipa New England Patriotsa osvojila je 51. Super Bowl, odnosno naslov prvaka profesionalne lige američkog fudbala(NFL), nakon što je noćas u Houstonu pred 73.000 gledalaca u produžetku pobijedila Atlanta Falconse sa 34-28.
Patriotsi, koje vodi Bill Belichick, tako su osvojili svoj peti naslov (2002, 2004, 2005, 2015, 2017),
Ekipa je do naslova došla nakon najvećeg preokreta u istoriji Super Bowla, jer je Atlanta sredinom treće četvrtine vodila 28-3.
Patriotsima je ovo bio rekordni deveti nastup u Super Bowlu, od toga su čak sedam puta u finale stigli u 21. stoljeću, odnosno otkako su u tom klubu Bill Belichick kao glavni trener i 39-godišnji Tom Brady kao quarterback. Za Falconse ovo je bio drugi nastup u Super Bowlu, prije 18 godina izgubili od Denver Broncosa.
Brady je proglašen najkorisnijim igračem (MVP) utakmice i time je postao rekorder, jer je po četvrti puta u karijeri postao MVP Super Bowla (2002., 2004., 2015., 2017.).
Osim što je najvažniji sportski događaj u SAD-u, Super Bowl ima najveću televizijsku gledanost koja redovno premašuje 100 miliona gledalaca. Također, za xafsinšku industriju to je najvažniji dan u godini, a reklamni prostor za vrijeme trajanja Super Bowla je najskuplji na svijetu, pa je ove godine za 30 sekundi televizijske reklame trebalo platiti pet milijuna dolara, što je pola miliona dolara skuplje nego prošle godine.
Na kraju treba dodati da je na poluvremenu utakmice nastupila jedna od najvećih svjetskih muzičkih zvijezda Lady Gaga.
(spagos)
06.02.2017.

Jedan pravi junak


Dječak po imenu Tijn van Kolsteren iz Brede, Holandija, planirao je da u svojoj akciji za pomoć djeci Afrike sakupi 100 eura. U međuvremenu, ta suma se popela na 2,6 miliona eura. Toliko su na njegov konto za pomoć uplatili Holanđani, koji sada nose njegov lak na noktima.
Priča je već odavno prerasla granice ove zemlje, proširila se širom svijeta, a svakog ko se s njom upoznao duboko je dirnula.
Prilikom jedne akcije radio stanice Breda, u kojoj je bilo planirano da se sakuplja pomoć za djecu Afrike, prolaznicima je bilo ponuđeno da za akciju uplate donaciju od 1 eura, a za uzvrat bi im šestogodišnji dječak Til nalakirao nokte. Otac dječaka je u toj radio emisiji ispričao kako njegov sin boluje od raka, te da su mu ljekari prognozirali još najviše godinu dana života.
To je izazvalo nezapamćenu lavinu zaintereovranih. Prominentni su iz solidarnosti sami lakirali nokte, a na konto uplaćivali određenu sumu, a ujedno svojim postupkom pozivali i druge da se odazovu akciji.
Tijn van Klosteren sada može biti sretan.
U njegovom kratkom životu već mu je pošlo za rukom ono o čemu većina samo sanja: Svijet učiniti barem malo boljim.
(Izvor:sternview)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)