spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.02.2017.

Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju

Svjetsko prvenstvo u skijanju počinje 7. februara 2017, godine u St. Moritzu u Švajcarskoj.
Ovo će biti 44. po redu Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, a peto koje se održava u ovom gradu, nakon prvenstva 1934., 1948., 1974. i 2003. godine.
U malom turističkom gradiću, koji broji oko 5.500 stanovnika, te 3.000 sezonskih radnika, okupiće se najbolji svjetski skijaši, koji će se takmičiti u pet disciplina od 7. do 19. februara.
Prve će na stazu skijašice, koje će voziti superveleslalom, a dan kasnije isto takmičenje očekuje muškarce.
Kombinacija je na programu 10. februara (žene), odnosno 13. (muškarci). Muškarci će spust voziti 11. februara, a žene dan kasnije. Zatim slijedi veleslalom 16. (žene) i 17. februara (muškarci), dok će svjetska skijaška smotra biti okončana slalomom za skijašice 18. februara, odnosno dan kasnije nastupom skijaša
Među 589 takmičara iz 77 zemalja svijeta naći će se i šest naših predstavnika, četiri skijaša i dvije skijašice: Igor Laikert, Marko Šljivić, Eman Emrić, Emir Lokmić, Elvedina Muzaferija i Žana Novaković.

(spagos)
07.02.2017.

Oproštajni perfomans u čast akademika Predraga Matvejevića


U čast preminulog akademika Predraga Matvejevića, večeras je na Starom mostu, u njegovom rodnom Mostaru, održan oproštajni performans u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju.

Tom prilikom Ivan Bevanda izveo je instrumental Šantićeve "Emine" na trubi, za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić, upravo za Matvejevića. Njegovom slikom ukrašena je i kula Helebija na Starom mostu. Matvejević je bio jedan od najvažnijih intelektualaca Balkana, ali i Evrope.
Kao rođeni Mostarac, Matvejević je cijeli svoj život posvetio zalaganju i odbrani univerzalnih civilizacijskih vrijednosti svijeta, često za sebe govoreći kako pripada intelektualnom krugu hrvatskog, italijanskog i bh. porijekla.
Matvejević je autor desetina knjiga i jedan je od najprevođenijih autora sa prostora jugoistočne Evrope. Samo je njegov "Mediteranski brevijar" preveden na 23 jezika, od Tokija do Los Angelesa. Nosilac je počasnih doktorata na univerzitetima u Francuskoj, te u italijanskoj Genovi i Trstu, dok mu je 2002. godine dodijeljen i počasni doktorat na Univerzitetu "Džemal Bijedić" u rodnom Mostaru.
Također, U organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara, 7. februara, s početkom u 20 sati, u Kongresnoj dvorani hotela "Bristol" bit će održana večer sjećanja na ovog velikog intelektualca.
“Oprostit ćemo se od Matvejevića uz prigodni video projekciju njegovih sjećanja i književnih djela“ navodi organizator.

(izvor:faktor.ba)
07.02.2017.

Fijaker stari ulicama Beča
Ko je već jednom bio u centru Beča, mogao je vidjeti ili se voziti čuvenim fijakerom.
Od prije izvjesnog vremena, jedan saobraćajni znak u centru Beča, tačnije u Herrengasse (Gospodskoj ulici) izazvao je dosta uzbuđenja. Uz zabranu vožnje fijakera ovom ulicom, na saobraćajnom znaku je nacrtano sasvim pogrešno prevozno sredstvo, umjesto fijakera, obična konjska kola. A u stvari znak je trebao zabraniti vožnju fijakera ovom ulicom, iako samo naznačava sličnost znaka sa fijakerom.
Herengasse je u decembru sanirana, a na tlo postavljena je nova podloga. Nakon toga je primijećeno da konjske potkovice izazivaju oštećenje novopostavljenih ploča, a neko je odmah proračunao da bi visina štete mogla biti oko 700 hiljada eura na godišnjem nivou. Oštećenja su otkrivena iako je dio ulice između Freyunga i Bankgasse već bio tabu za fijakere. Kočije bi smjele saobraćati samo na tačno određenim, zakonom predviđenim rutama. A kako vozači fijakera ne bi previdili egzotične table, uvedena je kontrola, a u tu svrhu su angažovani policajci.
Ovdje se, prije svega, ne radi o oštećenju, koliko o razjašnjenju. Uprkos toga važi: Ukoliko se fijaker nađe na zabranjenom dijelu ulice kazna je 30 eura.
U svakom slučaju, prilikom naredne posjete Beču, obratiti pažnju i na ovo.
(izvor:swp)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)