spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.02.2017.

Kad vatrena stihija sve proguta


Čovjek je kroz istoriju, od svog postanka, učio kako da se koristi vatrom. Ali, on nikada nije u potpunosti njom zavladao.
U blizini grada Santa Olga u sredini države Čile, ljudi razgledavaju nešto što je nekada bio njihov dom. Najjednostavnije zaštitne maske trebale bi im pružiti barem malo zaštitite od ujedajućeg dima, koji se još uvijek širi zgarištem. Vatra je preživjelima sve oduzela. Od stola je ostao samo pepeo, kreveti su pretvoreni u prah, a od kuhinje su preostali samo deformisani metalni dijelovi.
Najteži šumski požari u Čileu napali su površinu od 3.600 hiljada kvadratnih kilometara ove zemlje.
Ako bi se pitali, kako izgleda apokalipsa, odgovor bi bio, upravo ovako.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
12.02.2017.

U Mostaru februarski behar

Kao i prethodnih godina, skoro u isto vrijeme, probeharale japanske trešnje u parku kod Rondoa, što je siguran dokaz da proljeće uskoro dolazi...

fotos: mostarskibeher

fotos: Perica Grujić

(spagos)

12.02.2017.

Na Partizanskom 11. februara 2017.

ike preuzete sa portala 11. februara 2017...Svečanom akademijom u Narodnom pozorišu Mostar, u organizaciji Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata, u subotu je započelo obilježavanje 72. godišnjice oslobođenja Mostara u Drugom svjetskom ratu.
Nakon 25 godina pauze, dodijeljene su nagrada “14. februar”, a dobitnici su Radmilo Braca Andrić, Izudin Pintul i posthumno Predrag Matvejević.
“Poruka koju danas šaljemo je da je antifašizam trajna civilizacijska tekovina kojom se, bez obzira na sve razlike među nama, moramo ponositi. Mostar je bio bastion antifašizma i grijeh je da tu europsku tekovinu i ovaj dan ne baštinimo”, kazao je tom prilikom predsjednik Udruženja antifašista i boraca Narodno-oslobodilačkog rata Sead Đulić.
Takođe su dodijeljene “Februarske plakete” Muji Salčinu, Seadu Mulahasanoviću, Štefici Galić, Aliji Hadžialiću, Ramizu Panduru i posthumno Marseli Šunjić.
Na obilježavanju Dana oslobođenja Mostara došla su brojna izaslanstva iz zemlje i susjednih zemalja, a nakon svečane akademije, protokolom je predviđeno polaganje cvijeća na mostarskim Šehitlucima, na spomen obilježje obješenim ilegalcima Mostara Dragi Palavestra i Alici Rizikalo, na biste narodnih heroja Hasana Zahirovića Lace i Mladena Balorde, te na Partizanskom groblju.
(novasloboda.ba)

Završna epizoda u obilježavanju Dana oslobođenja Mostara bila je kao što tradicija nalaže na Partizanskom groblju.

Grupa huligana napala je verbalno povorku udruženja antifašista i boraca NOR-a napadnuta koji su uzvikivali prijeteće poruke, ali je brzom intervencijom policijskih snaga spriječen teži incident.

(klix.ba)