spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.02.2017.

Otkrivamo: Otok Galešnjak u obliku srca


Otok Galešnjak u blizini Zadra pažnju je privukao prije nekoliko godina kada ga je Google Earth "otkrio" svijetu. Takozvani Otok ljubavi dokaz je da ljubav vlada i na najneočekivanijim mjestima, samo ako obratimo pažnju.

Galešnjak je, kako kažu, najsavršeniji otok u obliku srca na svijetu. Prekriven je šumom i pokojom maslinom, a tišina koja vlada na ovom nenaseljenom dragulju pravi je raj.

Detalje jednog veselog leta iznad Jadrana, kao i to kako izgleda let iz perspektive skakača pogledajte na: www.redbull.ba

(izvor:klix.ba)
14.02.2017.

Valentinovo: Svijet ljubavi


Dan zaljubljenih – Valentinovo je 14. februara. Slaviće se od New Yorka do Kabula. Ceremonije se različite, ali im je jedno zajedničko: komercijala.

U New Yorku je to „Love is in the air“. Ako ne na Empire State Buildingu, gdje bi drugo moglo biti bolje mjesto za vjenčanje. A da bi se to i učinilo, potrebno je mnogo prjie Valentinova prijaviti se.  Termine za vjenčanje dobiju oni koji PR odjelu nebodera ponude naljepšu ljubavnu priču.

U Kini je običaj da se zajedničko „Da“ kaže na jednoj masovnoj svečanosti, koja se u održava u augustu, kao na slici iz Shaghaia. To je tradicija duga 2600 godina. A na današnje Valentinovo očekuju cvijeće i novčane poklone.

U Berlinu, u Friedrichshaimu, jastuci lete u vazduh. Potrebno je da jastuci budu što bolje napunjeni vatom. Slavlje koje se tamo provodi, sve je više nego konvencionalno. Pri tome, crvene ruže moraju ostati vani!

U Rio de Janeiru se proslavlja sa poljupcem pred kulisama. Doduše, tamo se dan zalubljenih slavi 12. juna. Dvoje sa slike slave na plaži  Ipanema. Muškarci ženama poklanjaju cvijeće i praline, a žene njima košulje i cipele. A nakon toga? Mnogi  će dan završiti u nekom ljubavnom gnijezdu. U nekom motelu pored obale.

U Los Angelesu se na Valentinovo slavljenicima nudi jedan preuređeni „Speed Dating Car“, a dvoje sa slike preobučeni u ljubavne glasnike žure u noć, kako bi što prije pronašli pratnju za zabavu ove noći. Ludo, zar ne?

U Limi, glavnom gradu Perua, za Valentinovo se nudi poziranje za zajednički foto iza jenog rama uokvirenog ružama. Inače, u Inka mitologiji ruža nije simbol ljubavi, nego sunce.

U Kabulu u Afganistanu prodavač cvijeća sjedi pred njegovom ponudom za Valentinovo. Iako u njegovoj vjeri ovaj dan nije praznik, među tamnošnjim mladim ljudima ovaj praznik postaje sve popularniji. Oni međusobno razmjenjuju slatke poruke i želje, putem SMS ili socijalnih medija.

U Rusiju se Valentinovo uvuklo nakon 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza. I postaje sve popularnije iz godine u godinu. Njoj se daruju ruže, praline i prstenovi. Plaća on. A vrlo rado se mladi sastanu i puštaju balone u vazduh, kao ovdje u centru Moskve.

Za mnoge je Valentinovo prilika da negdje otputuju i obave ceremonije uz ovaj dan. Jedan par je potegao čak do Garrison crkve na Robben ostrvu u Južnoj Africi, kako bi na ovaj dan izrekli svoje „I do“. Za mnoge Južnoafrikance ostrvo Robben, nakon što je na njemu držan uhvaćeni Nelson Mandela, postalo je jedno posebno mjesto.
Kako gdje u svijetu, a za one koji nisu baš najbolje stali s finansijama, a u posjedu su najnovijih digitalnih uređaja i tehnologija, na raspolaganju im stoje prekrasni Emoji, koji na Valentinovo imaju visoku konjukturu.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
14.02.2017.

Neobično preseljenje


Preseljenje kao majstorsko djelo: Pošto je led oko istraživačke stanice na Antartiku počeo pucati, britanski istraživači su odlučili da njihovu istraživačku stanicu „Halley VI“ jednostavno presele.
Osam plavih i crvenih, radnih i stambenih, modula sada se nalaze na novoj lokaciji udaljenoj 23 kilometra prema istoku od stare lokacije na Brunt-Shelseisu.
Preseljenje u uslovima žestoke hladnoće u regionu južnog pola trajalo je 13 sedmica, pri čemu su kontejneri, jedan po jedan sasvim lagano i oprezno prevlačeni preko leda uz pomoć gusjeničara.
(izvr:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)