spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.02.2017.

Jedan fudbalski...

ž
(fotos: ilustracija)

Nakon izgubljene utakmice trener kaže igračima da još malo ostanu na terenu:

- Znate već gdje stoje fotoreporteri, novinari i kamere, a sada da vas odvedem pa da vam pokažem gdje stoje golovi na terenu...

(express)
17.02.2017.

Danski „Hygge“ osvaja svijet


Za mnogu našu raju, koja je prije malo manje od četvrt vijeka svoje još uvijek privremeno mjesto boravka našla u Danskoj, „Hygge“ je postalo nešto uobičajeno, a za većinu, iz ostalog dijela svijeta, poznato odnedavno.
Sjediti uz toplu peć i gledati u vatru kako plamsa, i zaboga, samo ne spominjati neke teške teme. Nezaobilazno za jedan zajednički „hygge“ je sto pokriven stolnjakom, i na njemu upaljene svijeće, čak i po danu.
Danci su najsretniji narod na svijetu, tako pokazuje jedan izvještaj Ujedinjenih nacija o sreći. Sasvim dovoljno da malo zavirimo kod naših sjevernih susjeda, a i prilika je za to povoljna.
Misterija sretnih Danaca je već postala popularna i van Skandinavije, a to je „Hygge“, čarobna riječ koja se sve više pojavljuje i u turističkim vodičima. Izvorno riječ vuče korijen iz riječi zbrinjavanje, njega, ali ona obuhvata mnogo više aspekata danskog načina života, a to je zadovoljstvo u kući, uz ručno pletene vunene čarape na nogama, opuštena prijeteljska  međuljudska atmosfera sa prijeteljima ispred kamina, a u ljetno vrijeme, piknik sa prijteljima na morskoj obali.
Danska je bogata zemlja, sa jednom homogenom strukturom stanovništva i sveobuhvatnim sistemom socijalne zaštite. Sve to je pefektno za jedan savršeni „Hygge“.
Pri tome, „najhygge“ grad je svakako Kopenhagen. I turisti će se ovdje, u lokalima kao što su „Bang&Jansen“, ili „Wulff&Konstali“, uz minimalne troškove, zahvaljujući „Hygge“ boomu, osjećati kao domaći. Ili u „Mikkeller Baru“, gdje se pije samo „bio“ vino, kao i domaće vareno pivo.
Zahvaljujući danskom receptu, ljudi iz mnogih zemalja se već ponašaju na sličan način. Nijemci su, uz to, dodali jedan mali dodatak: zajedno sa prijateljima peku pletenice sa cimetom, uz obaveznu kafu, a slično kao i u Danskoj, sve ružne stvari izbacuju iz vidokruga. i izbjegavaju loše teme (unhyggelige) dok traje zajedničko druženje.
A uz sve to i svijeće. Nije čudo što u svjetskim statistikama Danci vode u potrošnji voska po glavi stanovnika sa nevjerovatnih 6 kilograma godišnje.
I mi imamo dosta sličnih običaja. Za početak, potrebno je pozvati drage prijatelje, i uz to zakuhati pitu, ili nešto slično. Ne mora biti burek. Može i krompirača. Nešto kao „hygge“ na naš način. A ostalo nam je poznato. Treba to samo izvući iz sjećanja i primijeniti.
(izvor:PMmag)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)