spagosmail

Dobrodošli na moj blog


18.02.2017.

Bellarabi postigao 50 hiljaditi gol Bundeslige

Prema preciznoj statistici Buneslige, igrač Bayera iz Leverkusena, njemački reprezentativac Karim Bellarabi, postigao je pedeset hiljaditi gol!
Gol je postignut u 23.  minuti utakmice FC Augsburg – Bayer 04 Leverkusen 1:3 (0:2), za vođstvo Bayera od 0:1.
Prvi gol u Bundesligi postigao Timo Konetzka igrač Borussie iz Dortmunda u utakmici Bremen – Borussia 2:3. odigranoj 24 avgusta 1963. godine.
Iz istorije Bundeslige
Zajednička Bundesliga se igra od 1963. godine. Njemački fudbalski savez je formiran 1900. godine. Nakon Drugog svjetskog rata, pa sve do sezone 1962/63  takmičenje se odvijalo u okviru pet Oberliga, a na kraju sezone, pet regionalnih prvaka je igralo za prvaka Njemačke.
Od sezone 1991/92, nakon ujedinjenja Njemačke, u Bundesligu su se priključili i timovi iz DDRa.
(izvor:DFL/Bundesliga)
Smail Špago


(Novasloboda.ba)
18.02.2017.

Čas istorije: “Velež - ideja, pokret, klub”


Mostar, 18. februara 2017. u 18:30h, sala Narodnog pozorišta

Sve nas ista ljubav spaja

Prof. Roko Markovina, iako vuče porodično porijeklo iz stare korčulanske porodice, čovjek je koji je prije svega Mostarac i Veležovac. U toku života isprepleten između Splita i Mostara, ipak ostaje vjeran najviše mostarskim mahalama gdje se odgojio od svog 9. mjeseca. Mostarac od glave od pete, nikada nije izdao ona uvjerenja koja naučiš na našim ulicama, i nikada nije prestajao pričati o Mostaru i Veležu. Danas radi kao profesor na Sveučilištu u Splitu, te piše publikacije za mnogobrojne časopise i portale u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.
Čast nam je najaviti prof. Roka Markovinu kao našeg prvog gosta u subotnjem “času istorije” pod nazivom “Velež - ideja, pokret, klub”.
Vidimo se u subotu, 18.2. sa početkom u 18:30h u sali Narodnog pozorišta Mostar.


UG Mostarski Rođeni
18.02.2017.

Kokoš to go?


Jedna slika sa snijegom pokrivenog mjesta za hranu u kineskoj provonciji Heilongjiang već se pobrinula za žestoke proteste aktivista ua zaštitu životinja.
Pri gledanju ovih slika, i vegetarijanci moraju biti jaki sa živcima. Na mjestu gdje se svakodnevno hrane sibirski tigrovi, kao obrok im se bacaju žive kokoške. Grabljive mačke čekaju i hvataju bespomoćnu perad.
Jedan okrutna i frapantna igra prirode, koju omogućuje čovjek.
(izvor:diepresse)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)