spagosmail

Dobrodošli na moj blog


22.02.2017.

Mostar: Upoznati i poštovati druge

Vjera nas uči kako da poštujemo druge


Posjetom bogomoljama učenici upoznaju religijsku šarolikost Mostara

Učenici Šeste osnovne škole u Mostaru na inicijativu nastavnice islamskog vjeronauka Elvedine Kazazić u suradnji sa mostarskim parohom Radivojem Kruljem, koji u toj školi predaje pravoslavni vjeronauk, danas su obišli mostarske bogomolje, kako bi upoznali bogatstvo religijske šarolikosti u gradu na Neretvi, javlja Anadolu Agency (AA).
Učenici trećeg i petog razreda, koji pohađaju islamski i pravoslavni vjeronauk u navedenoj školi, posjetili su Staru pravoslavnu i Sabornu crkvu u Mostaru, Franjevačku crkvu i džamiju u Cernici. Uz obilaske mostarskih bogomolja učenici su imali priliku poslušati i poučna obraćanja imama Envera Husnića ispred džamije u Cernici, svećenika fra. Ike Skoke u Franjevačkoj crkvi i đakona Branislava Rajkovića, koji ih je dočekao ispred Stare pravoslavne crkve u Mostaru.
„Cilj ovoga posjeta jeste promoviranje zajedništva i slanja jedne pozitivne poruke iz našeg sunčanog grada na Neretvi koji je još od davnina bio simbol harmonične religijske šarolikosti“, kazala je nastavnica islamskog vjeronauka navedene mostarske škole Elvedina Kazazić.
Izučavanje predmeta vjeronauk u osnovnim školama, kako je naglasila, ne smije biti svedeno samo na izučavanje propisa jedne vjere.
„Kroz cjelokupan plan i program u svim razredima se provlače lekcije u kojima učimo o solidarnosti, a i drugim religijama, a što može biti bolje od riječi pretvorenih u djela“, kazala je nastavnica Kazazić.
Mostarski paroh Radivoje Krulj, koji u ovoj školi predaje pravoslavni vjeronauk, ističe da je vedrina dječjih lica osnov i smisao međureligijskog dijaloga. Istog stava su i učitelji: Maja Kajtaz, Denis Hakalović, Minela Gološ i Edina Pehilj, koji su danas bili u pratnji učenika.
„Mostar je oduvijek bio multietnički i multukulturalni grad. Mi u Šestoj osnovnoj školi se trudimo njegovati pozitivne odnose i ljepote našeg grada, učimo djecu da vole svoje, a poštuju drugog i drugačijeg. Na ovaj način, posjetom vjerskih ustanova želimo pokazati ljepotu različitosti našeg grada“, kazala je učiteljica Edina Pehilj.
Ona je naglasila da u njihovoj školi djeca i njihovi roditelji od samog početka obrazovanja već nekoliko godina imaju mogućnost izabrati vjeronauk koji će izučavati. Osim islamskog, u ovoj školi se već nekoliko godina izučava i pravoslavni vjeronauk.
(e-vijesti)
22.02.2017.

Mostar u objektivima fotokamera - Kurt Hielscher
Sredinom dvadesetih godina dvadesetog vijeka, prominentni njemački fotograf Kurt Hielscher bio je pozvan od ondašnje vlade u Beogradu da proputuje Jugoslavijom i napravi knjigu fotografija iz ove države, koja je stvorena samo nekoliko godina ranije. Slične knjige o Španiji, Italiji i Njemačkoj, Kurt Hielscher je bio već objavio, pa je ovaj poziv prihvatio s puno entuzijazma.
U Beogradu je dobio prevodioca, pisma lokalnim vlastima i automobil na raspolaganje. Hielscher se velikodušno zahvalio na ovoj pomoći, koja mu je itekako dobrodošla tokom njegovog obilaska, u poslu koga je, inače, obožavao raditi.
Na putovanju od Alpa, Novog mesta, do Bugarske, napravio je ukupno 1200 fotografija, od kojih je izabrao 191, a prema njegovim riječima, to je bilo malo kako bi se prikazala atraktivnost i raznovrsnost pejsaža, arhitekture i načina života Jugoslovena.
”Nisam želio da to bude kolekcija razglednica”, napisao je.
Rezultat je bio zapanjujuća pokretna kolekcija, objavljena u knjizi izdatoj 1926. godine u Berlinu, od izdavača Ernst Wassmuth AG.
Kako stoji u podacima, objavljenim na stranici My Century, slike su rađene na Agfa Chromo Isorapid pločama.
Među fotografijama u knjizi nalaze se dvije fotografije Mostara, jedna sa starim mostom i Pravoslavnom crkvom u pozadini i druga sa Starog mosta, te dvije fotografije iz Počitelja.
Priredili: Ismail Braco Čampara, Tibor Vrančić, Smail Špago
(Novasloboda.ba)
22.02.2017.

Photoshooting sa istorijom
Rihanna se ovih dana pojavila na stranicima časopisa Bazaar u pozama kojima odaje počast pionirki letenja i borcu za prava žana Ameliji Earthart. Pri tome je njen outfit, haljina, kapu i vintage naočale podsjećao na vremena u kojima je živjela i djelovala Amelia Earthart.
Snimanje se zasnivalo na eseju, koga je Earthart napisala za Bazar 1929. godine. Rihana je, u intervjuu za Bazaar, odala priznanje poznatoj letačici, rekavši „kako joj je posebna čast da na ovakav način oda priznanje jednoj tako dinamičnoj ženi“.
Iz istorije:
Amelia Earthart je rođena 1897. godine. Bila je pionirka američke avijacije i veliki borac za prava žena. Prva je žena koja je u tromotornom avionu preletjela Atlantik 1932. godine, samo godinu dana iza legendarnog Charlesa Lindberga, a 1935. godine sama je preletila od Kalifornije do Hawaja. Dvije godine kasnije, krenula je na put oko svijeta linijom ekvatora. Nakon što je preletjela skoro tri četvrtina kruga oko zemlje, tokom preleta od Nove Gvineje, u pravcu ostrva Howland, izgubio joj se svaki trag. Organizovana je potraga, najveća do tada, u kojoj su učestvovala 64 aviona i 8 ratnih brodova. Nakon uzaludne , Amelia Earthart je proglašena kao „nestala, vjerovatno mrtva“.
Njeno tijelo i ostaci aviona nikada nisu pronađeni.
U njenu čast, 1938. godine, na ostrvu Howland je izgrađen svjetionik.
(izvor:HuffPost)
(Novasloboda.ba)
22.02.2017.

Svijet i u svijetu svašta: Sauna to go!


Zamislite, na minus temperaturi šetate gradom i iznenada se pred vama pojavi neki tip, bez igdje ičega na sebi, omotan samo peškirom oko pojasa. Pri tome, pozdravi prijateljski i napravi jedan selfie?
Upravo to se može doživjeti ovih dana u Budimpešti. Već treću zimu zaredom, na obali Dunava parkira se vozilo pod imenom „Mobil Szauna“. Šest osoba se mogu za 45 eura znojiti u jednom za tu priliku  preuređenom autobusu, a uz uzimanje svježeg vazduha mogu uživati u pogledu na rijeku i panoramu grada. Od zarađenog novca će se finansirati dalji zajednički projekti.
Prijedlog: Jedan pokretni bazen za kupanje! Zašto ne?
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)