spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.04.2017.

Prvoaprilske podvale i odakle sve dolaze


Prvi april je dan lagane šale u svijetu. Milioni ljudi smišljaju neke šale koju će izvesti ili ispričati ujutro 1. aprila, koje će druge ljude dovesti do smijeha, i o kojima će kasnije , pa čak i godinama pričati. Poneke šale se baš ne mogu uvrstiti u definiciju laganih šala.
Mediji se također uključuju u ovu igru i smišljaju naslove i priloge, koje će objaviti 1. aprila, kako bi svoje čitaoce, prvo doveli u zabunu, a kasnije u smijeh.

Pet najpoznatijih aprilskih šala u svijetu

Berba špageta
1957. godine BBC je emitovao film u kojem prikazuje jednog poljoprivrednika u Švajcarskoj kako bere špagete, nazivajući ga Švajcarski Harvest. Samo nekoliko sekundi iza emitovanja, televizija je bila preplavljena zahtjevima gdje se može nabaviti sjeme ove biljke

Prvoaprilska parada
Od 1986. u New York Cityju se objavljuje oglas o održavanju prvoaprilske parade, koja niti postoji niti se ikada održala u ovom gradu.

Burger za ljevoruke
Firma Burger King je 1998. objavla oglas u časopisu USA today sa njihovim Whooper - burgerom za ljevoruke i svim mogućim začinima koji su obrnuti za 180 stepeni, kako bi bili podobni samo za ljevoruke. Iza toga je slijedilo objašnjenje. „Svima je poznato da su potrebne obje ruke kako bi se držao Whooper dok se jede!“

Leteći pingvini
2008. godine, ponovo BBC sa video snimkom nekog gledaoca koji je snimio leteće pingvine, sa objašnjenjem kako oni lete u tropske prašume Južne Amerike, bježeći od oštre zime na Antartiku

Stolica za pse
Ikea je 2011. godine objavila da je proizvela specijalnu stolicu koja se koriste psi dok se hrane. Naravno, takva stolica nikad nije ni napravljena.
(izvor:telegraph)
(spagos)

01.04.2017.

Sentimentalne priče


Fotografije prominentnih u prirodnoj veličini, takozvani mamut posteri, sastavljeni od više dijelova, bio je, prije više od četrdeset godina, osnovni element časopisa Bravo. U gradu Lüneburgu  u Njemačkoj, priređena je izložba svih 118 mamut postera, objavljenih tokom godina u ovom časopisu.
Kada se časopis Bravo pojavio, prvo u Njemačkoj, a onda i kod nas, prije više od 60 godina, kao časopis za film i televiziju, kako je pisalo uz njegovu naslovnicu, bilo je to kao udar meteorita u zemlju. Bilo je to vrijeme rok i omladinske kulture. Nekadašnji poklonici časopisa odlučili su javnosti pokazati svih 118 postera u prirodnoj veličini, koje je časopis objavio tokom godina. Bili su to portreti muzičkih i filmskih zvijezda, čije sakupljanje, do potpunog sklapanja postera, je znalo trajati sedmicama, pa čak i mjesecima. Od Jamesa Deana u pozi iz filma “Div”, pa sve do Britney Spears, 40 godina kasnije.
Prva u seriji je bila fotografija Brigitte Bardot iz 1959. godine.  Slijedili su Elvis, Rex Gildo i Juliane Warding, a kasnije Teens, David Hasselhof i Eminem.
Izložba je šetnja kroz istoriju pop kulture i pomak granica ukusa, a pokazuje kako je jedan časopis u toku četvrt vijeka, svake sedmice imao i zadržao po milion čitalaca.
Ideja za izložbu je nastala, kada je jedan od inicijatora ispričao kako na tavanu stare kuće ima komplet časopisa Bravo iz 1959. godine sa pomenutim posterima. Pregledavanjem prašnjave kolekcije, došli su do fotografija koje je izazivaje  veliko interesovanje, posebno savremenika. Beatlesi, Bay City Rollersi, Suzi Quatro, Abba, Vilage People, samo su par imena koji su obilježili muzičku kulturu u drugoj polovini prošlog vijeka.
Za mnoge posjetioce to je susret sa vlastitim “ja” od juče. Raspoloženje u prostorijama izložbe je ispunjeno lakoćom i radošću, a mnogi su u knjigu utisaka upisali kako je ovo divno putovanje kroz vrijeme. Interesantno je da na izložbu dolaze i mladi, pa čak i djeca sa roditeljima, koji su živjeli i doživljavali objavljivanje i sakupljanje postera.
Posljednji mamut poster u časopisu Bravo se pojavio 2004. godine.
Čekanje sedmicama na upotpunjavanje jednog postera činilo se redakciji neprikladno sa novim vremenima i tehnologijama.
Dok se danas uz “Virtual Reality” konzumentima te vrste kulture omogućuje da imaju osjećaj kao da su sasvim blizu popularne zvijezde, čežnja je nešto što je bilo juče.
(izvor:sdz)
(Novasloboda.ba)
01.04.2017.

Vatreno obožavanje


Svečanost Maha Shivaratri održava se u čast Shive, božanstva Hindusa u Indiji, koji se postavlja kao vatreni stub između borbenih božanstava Brahma i Vishnu.
Kao na slici u prilogu, čovjek u Jalandaru, na sjeveru zemlje, pristalicama Shive čitavu noć prikazuje njihovu posvećenost kroz žrtvovanje, kako se u ovom slučaju može shvatiti vatreni svjetleći mjehur u njegovim ustima.
Shiva je, inače, bog razaranja i ponovne obnove, personificira mudrost, i gospodar je smrti. Kobra oko vrata simbolizuje Shivine uvjek važeće zakone razuma i pravednosti, koji održavaju balans univerzuma.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)