spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.04.2017.

Za arhivu: Velež – Rudar 1:0 (1:0)


(fotosi:portali, facebook)

Velež - Rudar 1:0

Stadion u Vrapčićima.

Gledalaca: Sve se crveni

Sudija: Adnan Kasupović (Bihać)

Žuti kartoni: Memić, Mahinić (Velež), Dizdarević, Hajdaroviž (Rudar)

Strijelci: 1:0 Zvonić (8’)

Velež: Abdihodžić, Petrović, Zvonić, Memić (od 83’ Uzun), Mujezinović, Tatar (od 73’ Ćemalović), Carvalho, Brandao, Garcia (od 48’ Ćosić), Mahinić, Krcić.

Rudar: Nikolić, Sarvan, Zukić, Hrustanović, Hajdarović (od 71’ Delić), Dizdarić, Kulović, Kobilica, Topalović, Spahić, Čizmić.

Pobjeda Veleža je najljepša rođendanska čestitka Klubu navijača Red Army, koji je danas proslavio svoj 36. rođendan i koji su bili i ostali uz svoje Rođene. Najstarija navijačka grupa u BiH cijelo to vrijeme bila je Veležov 12. igrač i u dobru i u zlu, uvijek zajedno.

Fudbaleri Veleža savladali su Rudar iz Kaknja s 1:0 u derbiju 20. kola Prve lige Federacije BiH.
Velež je u jednoj pozitivnoj rezultatskoj seriji, pa je i danas pred svojim navijačima ostvario izuzetno važnu pobjedu protiv gostiju iz Kaknja, koji se nalaze u gornjem dijelu tabele. Rođeni su svojim navijačima, popularnoj Crvenoj armiji, na najbolji način čestitali 36. rođendan, a gol odluke postigao je Denis Zvonić u petoj minuti. Najbolju šansu gosti su imali preko bivšeg igrača Veleža Hajdarovića, kada je pogodio prečku gola Abdihodžića.  U nastavku Rođeni su preko Brandaa i Tatara propustili lijepe prilike, ali to im se nije osvetilo, pošto su uspjeli da zadrže prednost jednog gola do samog kraja i sada su korak bliže cilju, a to je ostanak u ligi.

U narednom kolu Velež gostuje u Banovićima ekipi Budućnosti, dok će Rudar ugostiti ekipu Novog Travnika.
(spagos)
02.04.2017.

Mostar očima stranih umjetnika: Rosemary Grace, olovka i blok za skiciranjeKoristeći samo olovku, ona je nacrtala skicu iz fotografije Mostara. Korak po korak, njen rad je sklopljen u video u kojem možete vidjeti kako se njezina ruka kreće dok ona crta svaku liniju na slici iz Mostara. Slika predstavlja jednu od slikovitih kamenih i uskih ulica na podrčju čarsije u Staroom gradu.
Kreativnost se može izraziti na brojne načine, a svima im je zajedničko da svaki od njih se razvija ljudska osjetila te istražuje pojmove ljepote i umjetnosti.
Mnogi umjetnici znaju važnost pokretanja vizualnog dnevnika kao način njegovanja vlastite kreativnosti.
Jedna od tih umjetnika je Rosemary Grace koja vodi svoj virtualni dnevnik na njezinu instagram računu (@ r.g_art). Ova talentirana žena stvara svoju virtualni blok za crtanje na Instagramu i dijeli ga sa svijetom.
Za vrijeme njenog nedavnog putovanja, povijesne ulice Starog grada u Mostaru su joj poslužile kao inspiracija za stvaranje crteža Mostara.
Koristeći samo olovku, ona je nacrtala skicu iz fotografije Mostara. Korak po korak, njen rad je sklopljen u video u kojem možete vidjeti kako se njezina ruka kreće dok ona crta svaku liniju na slici iz Mostara. Slika predstavlja jednu od slikovitih kamenih i uskih ulica na području čaršije u Starom gradu.
Oživljavajući duh prošlog Osmanskog doba i kulture, ovo područje je puno trgovina u kojim možete naći rukotvorine, umjetnine, suvenire i šarene turske tepihe.
Mnogi obrti su bili razvijeni tijekom 16. stoljeća u Mostaru. Tada je čaršija (carshiva) imala više od 30 različitih vrsta obrta.
Danas smo sretni kada vidimo da čak i nakon što je prošlo mnogo godina, uske ulice čaršije u Mostaru i dalje inspiriraju ljude iz cijelog svijeta kako bi stvorili još više umjetnosti.

(sa stranice: tourguidemostar.com)(spagos)
02.04.2017.

Kultura i umjetnost: Aura nejasnoća

„Svoje poslove u principu radim sam“ objašnjava umjetnik Martin Strei, učenik majstora Gottharda Graubnera. Tako svaka njegova izložba ima koncept, sama za sebe. Rezultat takve kreativne konskvence može se doživjeti i na njegovoj najnovojoj izložbi, na kojoj je instalirao nove slike i fotografije pod naslovom „Jutarnja rosa“.
Optimalni uslovi vode k tome da se u njegovim radovima krije svjetlo, kao jedna aura, kako kod radova u pigment štampi velikih formata na aluminijskim pločama, tako i na radovima napravljenim portabl Camerom obscura. Tu se prepoznaju ljudske figure, često u pogledu s leđa, uzete iz urbanog konteksta, čije konture su nejasne. Streit sam dolazi u odnos svjetla i boja, kao i u odnos figura sa okolnim prostorom.
Uzrok nejasnoća je matirano staklo unutar kamere. Metodu je razvio sam Streit unutar tri godine. Razlog za to je bio poziv muzeja sa ostrva Hombroich 2010. godine, gdje je umjetnik jedno „ekstremno mjesto“ trebao prikazati njegovim slikama u ulju.  U tu svrhu, Streit je prostor dužine 48 metara pretvorio u pokretnu Cameru obscura, slično kao i četiri godine kasnije, na Roncalliplatzu, gdje je otvorio slikarski pogled na arhitekturu katedrale u Kelnu. Njegove nejasne fotografije podsjećaju na slike Gerharda Richtersa. „Dok je Richter to ostvarivao jednom drugačijom vrstom nejasnoće i prostranosti“, kako je to objašnjava Streit, „njemu to polazi za rukom bojama na slici“.
Po riječima Streita, Richter je bio taj koji je utro put ka temi nejasnoća u vizuelnoj umjetnosti.
Slike u ulju, malog formata, donose boje u prostor, u vezi sa različitim predmetima – šoljicama kockama, loptama.
„Posmatrač sliku mora sam sastaviti u svom oku“. Upravo to i čini šarm ovih slika, „Pogled na kuću sa crvenim krovom“, ili „Zelena posuda sa kuglama“, boje vijugaju preko površine slike, slijede linije, površine, pruge, prikazuje odnos i izazivaju intenzivnu imaginaciju. Streit je majstor dizajna svjetlosti i iskustava prostora, što su mu priznale i etablirane institucije.
(izvor:ksta)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)