spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.04.2017.

Stari most u plavoj boji


Stari most je u nedelju veče bio osvjetljen plavom bojom, čime se grad na Neretvi priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.
Događaj je dio akcije “Light It Up Blue”, a kako je najavljeno, pored mostarskog Starog mosta, plavom bojom večeras su bili osvujetljeni i Plivski vodopad u Jajcu, tvrđava Kastel u Banja Luci, te Vijećnica i Narodno pozorište u Sarajevu.
Predsjednica Udruženja roditelja i djece s posebnim potrebama ”Vedri osmijeh” Mostar Danijela Kegelj istakla je važnost podizanja svijesti o autizmu, te izrazila zadovoljstvo što se Mostar i ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana svjesnosti o autizmu.
“Prevažno je da podignemo glas i skrenemo pažnju da je taj spektar plave boje nešto što je i nama lijepo i dragocjeno i što treba živjeti svaki, a ne samo ovaj jedan dan u godini “, kazala je Kegelj.
Svakog 2. aprila u svijetu se obilježava Svjetski dan svjesnosti o autizmu, kojim se skreće pažnja na djecu s poremećajem autizma, kojima je neophodna podrška kako u oblasti odgoja, obrazovanja, zdravstva i socijalne zaš
03.04.2017.

Mostar moj grad - Knjiga 3 izišla iz štampe


Izdavači Art Rabic i IC štamparija vas pozivaju da prošetate nekadašnjim Mostarom čitajući trecu knjigu iz edicije MOSTAR MOJ GRAD koja je danas izašla iz naše radionice.


(facebook: Hamica Ramić)

(spagos)
03.04.2017.

Iz starog Mostara - Riječi podrške


Riječi koje slijede napisao je Denijal Behram na facebooku. U ime ekipe zahvaljujem mu na riječima podrške za ovo što radimo. Hvala tebi Deni!

Federico Patellani, Boris Engelgardt, Leo Wehrly, Blanche Payne ... licnosti koje su bile odusevljene Mostarom, stanovnistvom, okolinom, mahalama ...
 Neki su zivjeli u Mostaru neki dolazili poslom, neki bili na proputovanju kroz Mostar, i, svi oni su ostavili neki trag zabiljezen fotokamerom.
Trag o jednom vremenu, trag o nasem Mostaru (nekad davno) i hvala im.
Hvala i Smail Spago i Tibor Vrančić i Ismail Braco Campara sto sve njezno i pazljivo prikupljaju i ostavljaju u sehari Mostara nazvanoj CIDOM.
Ko zeli i hoce pogledati, procitati, prosetati svojim gradom, ufatiti pogled svoga komsije, zapitati se i upitati kako je to nekad bilo, moze ovdje, na stranicama portala novasloboda.ba, glavni i odgovorni urednik Fazlija Hebibović ili posjetite www.cidom.org
03.04.2017.

Red u haosu


Šta bi bilo da nije bilo? Da nije bilo zemljotresa ne bi došlo do cunamija. Atomska centrala Fukushima ostala bi neoštećena. Prošlo je šest godina od katastrofe. Još uvjek se hiljade radnika bore protiv posljedica katastrofe.
Jedan očigledno veliki problem: Kuda sa radioaktivno kontaminiranim otpadom? Nedaleko od mjesta nesreće (u gornjem uglu slike) desetine tona otpada su uredno složene ispod vodootpornih prekrivača.
Šta s tim treba da se desi? Niko ne zna tačno. Kako kažu u firmi Tepco, koja vodi poslove zaštite, treba čekati približno do 2057. godine. Tada bi elektrana mogla konačno biti osigurana.
„Mogla“!
(izvor: Stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)