spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.04.2017.

Kad se govori istina


Kad bi svi ljudi govorili samo istinu, kakav bi to bio pakao na Zemlji. (Jean Gabin, francuski glumac (1904-1976)

(spagos)
06.04.2017.

Tamo gdje živimo: Na istom mjestu 105 godina kasnije


Jedan fotos iz 1912. godine, iz arhive autora, pokazuje prodavnicu Kolonijalne robe, kako su se nekada zvale kasnije popularne radnje “Kod tetke Emme”. Radnju je tada vodila familija Linnartz, na adresi Mauenheimer strasse broj 28 u Nippesu u Kelnu. Na slici su vlasnik radnje Martin Linnartz sa ženom i njihovo četvoro djece. Za vrijeme Drugog scjetskog rata objekat je doživio samo lakša oštećenja, a kasnije je kao spomenik stavljen pod zaštitu. Nalazi se tačno na uglu, preko puta Schillplatza, omiljenog mjesta gdje se u tišini, u sred gradske vreve, može na miru popiti kafa ili hladno pivo. Danas se na ovom mjestu nalazi frizerski salon “Theos Hairshop”. Fotos: arhiva Reinhold Kruse/Martina Goyert.
(izvor:KStA)

(spagos)
06.04.2017.

Stanica, koji sprat više, ili nižeKod građevinskih projekata u Kini sve je moguće, pa čak i stanica metroa u sred jedne stambene zgrade.
Chongqing je jedan od najvećih gradova na svijetu. Gradu oficijelno pripada 80 hiljada kvadratnih kilometara površine, na kojoj živi 49 miliona stanovnika. Gradska jezgra se prostire na 5400 kvadratnih kilometara i na njoj živi 18 miliona stanovnika. Računa se da će gradsko stanovništvo vrlo brzo dostići 30 miliona stanovnika. Obzirom da se grad prostire po brijegovima, nosi ime „grad brijegova“.
To je razlog zbog koga gradski planeri često stoje pred ozbiljnim izazovima, kako stambene prostore saobraćajno povezati. U tom pogledu, bili su posebno kreativni kod izgradnje jedne stanice gradskog metroa pod nazivom „Liziba Station“, na liniji metroa broj 2, koju su smjestili u sred jedne 19 spratova visoke zgrade, između šestog i osmog sprata.
I ako bi se pomislilo da je problem stanara ove zgrade prevelika buka, pošto svakog sata ovuda protutnji 17 vozova, prema novinskim izvještajima, zgrada je zaštićena posebno vrstom tahnologije protiv buke, tako da buka voza ni u jednom stanu nije viša od buke obične mašine za pranje suđa?
Vozovi, inače, ovuda voze od pola sedam ujutro, do jedanaest sati uveče.
Grad Chongqing ležu na ušću rijeka Yangtse i Jianling, koji je polazna tačka za riječno krstarenje do poznatog izletišta „Tri kanjona“.
Grad spada među deset najzagađenijih gradova na svijetu, sa najgorim zagađenjem vazduha.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)