spagosmail

Dobrodošli na moj blog


09.04.2017.

Uživanje ne zna za godine


Najpouzdaniji način da ostanete „zauvjek mladi“ jeste da lažete o svojim godinama. Međutim kada je riječ o vašem unutrašnjim osjećaju, recept za mladost jeste da nikad ne prestanete da budete dijete. Sva sreća pa postoje male stvari koje ekspres linijom vraćaju u djetinjstvo.

Biti veliko dijete jedna je od najljepših osobina koje čovjek može imati. Zadržati dijete u sebi, sa druge strane nije nimalo lak zadatak. Zato možemo da radimo ono što rade djeca, da uživamo u igri, da budemo dobronamjerni, da mislimo da je sve moguće i da volimo stvari koje djeca vole. Kad smo kod ukusa detinjstva, da li postoji ljepša kombinacija od čokolade i mlijeka? Djeca su joj generacijama vjerna, čokoladno mlijeko jedan je od omiljenih napitaka djetinjstva, napitak koji djeca rado biraju, a mame kupuju jer znaju da su napravile dobar i zdrav izbor. Ako se ugledamo na djecu, vidićemo da i nas odrasle čaša hladnog čokoladnog mlijeka može osvježiti, povratiti nam energiju, popraviti raspoloženje i podsjetiti nas da negujemo dijete u sebi.
Danas je život brz i komplikovan, to će vam reći svaki odrastao čovjek, ali ne i dijete. Djeca znaju da uživaju u sadašnjem trenutku, u malim stvarima, pa zašto odrasli ne nauče od djece ove važne
lekcije. Možda ne možemo uvek da se ponašamo bezbrižno, ali svakako možemo da sebi priuštimo takve trenutke. Možda je tajna baš u čokoladi i mlijeku.
Zašto da ne – uživanje ne zna za godine.

(izvor:citymag)
09.04.2017.

Pola vijeka džepnog kalkulatora

Prvo su mu se smijali, a onda su ga počeli prodavati po skupe pare. Džepni kalulator se na tržištu pojavio prije tačno 50 godina, a predstavljao je korak od sedam milja u daljem razvoju kompjutera. Tako je to bilo dok se za proizvod nije zainteresovao jedan mladi čovjek po imenu Bill Gates.
Prvi kalkulator je prezentirao inžinjer Jack Kilby, koji je zaslužan za pronalazak tranzistora, a za svoj pronalaske je 2000. godine nagrađen Nobelovom nagradom. Prvi kalkulator se zvao Cal Tech, a na tržištu se pojavio 1967. godine. Rezultate računanja je izbacivao na papirnu termo traku, bio je još velik i nije mogao stati baš u džep, ali je bio osnova za dalji razvoj kalkulatora. U svakom slučaju, mehaničke računske stolne mašine, sa rolama papira, kojima se najčešće samo sabiralo i oduzimalo, otišle su u prošlost.
Nakon prvog kalkulatora, pojavile su se japanske forme Canon, Sanyo i Sharp, koje su se počele baviti ovom tehnologijom, a ubrzo su se pojavili kalkulatori pogodni za ručnu upotrebu, sa ugrađenom baterijom. Cijena im se kretala oko 2.000 tadašnjih maraka. Vrlo brzo su rezultati računanja počeli pokazivati na led displeju na kalkulatoru, a pored četiri osnovne matematičke operacija pojavile su se i logaritamske, trigonometrijske i eksponencijalne funkcije. Slijedili su uređaji sa integrisanim kolima, sa memorijom, što je već bila osnova za dalju izgradnju kompjutera. Uz sve to, slijedio je i razvoj mikroprocesora, pogotovu u Intel sistemu. Vremenom je cijena kalkulatora opadala, tako da je jedno vrijeme kalkulator bio dostupan za svaki džep.
Vremenom je ideja dopunjena software programom Microsoft Basic, što je naravno bila zasluga Bila Gatesa i njegovog prijatelja Paula Allena.
Ostatak priče je poznat.
Kalkulatori koji su proizvođeni tokom zadnjih pola vijeka, danas su muzejski eksponati, a za divno čudo, i danas funkcionišu besprijekorno. Od čitave priče, ostaje datum 29. marta 1967. godine, kao datum pojavljivanja prvog kalkulatora na tržištu.
Kod nas su džepni kalkulatori bili poznati pod imenom „digitron“ po imenu istimene tvornice u Bujama u Istri.
Stariji tehničari i inžinjeri će se kod ove priča sjetiti jedne davno zaboravljene računsku sprave, koju smo zvali „šiber“. Tokom školovanja u tehničkoj školi, bilo je obavezno savladati računanje šiberom, a na faklutettima je bilo obaveza položiti kolokvijum računanja šiberom. Zajedno sa džepnim kalkulatorim, i šiber je odavno otišao u istoriju.
Danas svaki mobitel i svaki kompjuter imaju već instaliran kalkulator.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

09.04.2017.

One For Arthur pobjednik galopske trke u Antreeu
Grlo One For Arthur pobjednik je čuvene trke konja u Antreeu kod Liverpoola. To je tek drugi konj iz Škotske koji je pobijedio u 170 godina dugoj tradiciji ove utrke.
Osmogodišnje grlo sa džokejem Derek Foxom, pobijedilo je u jednoj sjajnoj trci, koja nije razočarala poklonike ovakvih trka.
U trci dugoj 4 i po milje, sa ukupno 30 prepreka, One fFor Arthur je osvojio prvo mesto ispred grla Cause Of Causes sa džokejem J.J. Coddom na drugom i grla Saint Area sa džokejem Davy Russelom na trećem mjestu.
Grand national je jedna od najnapetijih, ali i najspornijih galopskih trka konja na svijetu. I pored dosta glasova protiv, doživjela je svoje 170. izdanje. Ovogodišnju trku, od 40 grla na startu, završilo je njih 19.
Nagradni fond trke je iznosio milion funti, a pobjednik je osvojio nagradu od 661.300 funti.
(izvor:rponline)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)