spagosmail

Dobrodošli na moj blog


10.04.2017.

Sve je bilo duplo bolje...


...čak je i autobus bio dupli...
(facebook)
10.04.2017.

Zemlja kao krompir


Zemlja gledana iz svemira izgleda okrugla.
Ali, ona osjeća da nije tako. Sila teže odavno nije perfektna, kao kod jedne rotirajuće kugle. Negdje je jača, a negdje slabija, jer je masa koju stvara sila teže nepravilno raspoređena. To se da izmjeriti.
Ako jedan satelit leti iznad planine, kao što su Himalaji, sila teže ga minimalno ubrzava, a kad prođe dalje, biva lagano usporen. Takođe, i na drugim mjestima polje gravitacije je jače, kao na primjer u Oceaniji, gdje je gustoća podmorja veća.
Polovinom marta ove godine, dva njemačka satelita blizanca iz Grace programa, krenuli su tragom ovakvih odstupanja. To je već 15 put da kreću u sličnu misiju. Prethodno su njihove misije bile ograničene na pet godina.
Na osnovu Grace mjerenja, naučnici iz Centra za Geoistraživanja iz Potsdama, predstavili su „Potsdamski krompir gravitacije“ (na slici u prilogu), koji ocrtava velike razlike u polju gravitacije kao ispupčenja i udubljenja. Sateliti pri tom mogu prikazati kako se raspoređuje voda na zemlji, kao i to, da se velika količina vode odlijeva u podzemne rezervoare, koja će, zahvaljujući ovim istraživanjima biti iskorištena. Krajem ljeta, zalihe energije na satelitima će biti pri kraju, a onda će misija biti nastavljena sa novim satelitima, u programu pod nazivom Grace-FO.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)