spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.04.2017.

Sitnice koje nije loše znati...


U slovenskim narodima korišteno je mnogo sufiksa prilikom nastajanja prezimena. Najčešći nastavak -ić znači malo i mlado, a nastavak -ović upućuje da je "potomak od...".
Objavljeno u magazinu Lola, uz još neke vrlo zanimljive činjenice koje većina nas do sada sigurno nije znala. Uživajte:
• Žene u diplomatiji postižu izvanredne rezultate. A znate li da je prva žena ambasador bila Ruskinja Aleksandra Kolontaj? Za sovjetskog ambasadora u Norveškoj izabrana je 1923. godine.
• Prva kontaktna sočiva napravio je Leonardo da Vinči. Trebalo je da budu izrađena od tankog stakla ispunjenog vodom.
• Za koliko pređete kilometar puta? Znate li koliko je potrebno pužu? Da bi prevalio toliki put trebalo bi da se kreće dan i noć, i to 14 dana.
• Mirisne biljke imaju ogroman utjecaj na Čovjekovu psihu. To je pokazalo istraživanje encefalograma osoba podvrgnutih ispitivanju. Miris ruže nadražuje nervni sistem i izaziva nervozu. Mirisi limuna i mente podstiču na rad i doprinose boljem pamćenju, dok lavanda opušta.
• Čovječiji nokat u toku dana poraste u prosjeku 0,1 milimetar. Da bi izrastao potpuno novi potrebna su. otprilike, tri mjeseca.
 Kompozitor Ludwig van Bethoveen umro je zbog oboljenja jetre. To su utvrdili naučnici ispitivanjem DNK jedne vlasi njegove kose.
 Znate li da je prva šivaća mašina osmišljena 1790. godine? izum je Britanca Thomasa Sainta i u to vrijeme služila je za šivanje kože.
 Bacate smeće gdje god stignete? E, pa onda biste trebali znati da je potrebno čak 50.000 godina da bi se razložila i raspala plastična posuda. Razmislite prije nego bacite!
(lolamagazin.com)

(spagos)
15.04.2017.

Konačno offline!


Konačno offline!
Van iz cyber svijeta, van u stvarni život. Očigledno, ponovo otkrivamo blokove za skiciranje i bojanke, društvene igre: šah, tavlu, čovječe ne ljuti se, igre karata: žandara, table ili remija. A uz sve to otkrivamo, kako je lijepo biti vani, na zraku, u bašči...
(skica:diezeit)

(spagos)
15.04.2017.

Najstarija žena fotograf na svijetu


Za generaciju smartfona jedan pogled u istoriju. Prije su se fotografije pravile tako što se u fotoaparat stavljao film, koji je nakon što je bio ispucan, razvijan u fotolaboratoriju.
Li Yuzhen, na slici desno, skoro pola svog života provela je u tamnim komorama. Ona dolazi iz Lihuana, sa juga Kine, a fotografijom se bavi od 1953. godine. Njen muž je nekada davno imao foto studio i svoju suprugu je naučio zanatu fotografije.
U međuvremenu je ona dostigla impozantnih 105 godina života, te je zasigurno najstarija živa žena fotograf na svijetu. Danas često ide u fotolaboratoriju njene kćerke kao ispomoć.
Iako trenutno nema mušterija, kojima slika portrete u foto studiju, veoma rado uđe u laboratorij, gdje njenu praunuku obučava starinskom zanatu fotografije,
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)