spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.04.2017.

Mostar u objektivima fotokamera – Ćiril Ćiro Raič
Ako se iko od fotografa pomenutih u ovom serijalu može identifikovati s Mostarom, onda je to svakako Ćiro Raič. Nije bilo manifestacije ili bilo kakvog događaja od značaja u Mostaru, gdje se nije pojavio sa svojom kamerom. Tiho bi obavio svoj posao, a nakon toga su ostajali dokumenti – fotografije, koje su ostali živi svjedoci prohujalih vremena. Svakako, na ovom mjestu treba progovoriti koju riječ o njemu lično, kako bi mlađe generacije znale o kakvom se čovjeku i umjetniku radi. Na njegovim fotografijama ostala su svjedočanstva iz perioda, odmah iza Drugog svjetskog rata, pa sve do rata devedesetih, kao i iz postratnog vremena u našem gradu.
Ćiril Ćiro Raič rođen je 1936. godine u selu Strgonice, opština Konjic. U Mostar dolazi 1952. godine i u njemu završava fotografski zanat 1955. godine. Dobija posao fotografa u Zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode u Mostaru, u kome provodi cjelokupnu aktivnu karijeru. Zvanje majstora umjetničke fotografije stekao je 1975. godine, kada je primljen u članstvo Udruženja primijenjenih umjetnika BiH i Jugoslavije. Za života je ostvario 67 samostalnih i učestvovao na stotinama kolektivnih i tematskih izložbi u zemlji i inostranstvu, a dobitnik je niza nagrada i priznanja. Kruna njegova rada jest fotomonografija iz 1998. godine. Preminuo je 2011. godine, a njegovi sinovi Vladimir i Davor nastavljaju očevo djelo, predano radeći na očuvanju Ćirine ostavštine i na daljem dokumentovanju kulturno-istorijskih dobara i prirodnih ljepota Hercegovine.
Ovdje ćemo prikazati samo neke od njegovih brojnih fotografija, koje se, uz ostale fotografije, mogu pogledati u arhivi fotografija na stranici: www.cidom.org .
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
19.04.2017.

Aprilski snijeg
Aprilski snijeg, zabijelio je planine i brda oko Mostara. U srijedu ujutro, 19. aprila, iz Mostara su se mogli vidjeti obronci Prenja, Veleža, kao i Rujišta, potpuno u bijelom, kao u sred zime, a oko Sniježne kuće ukazao se pravi zimski ambijent i ugođaj. U isto vrijeme u gradu su vidljivi znaci proljeća, uz malo niže temperature.
Fotografije: portali i facebook.
(spagos)
19.04.2017.

Rupe za zmajeve u Hong Kongu?Dovoljno je u Hong Kongu boraviti samo 10 minuta, pa shvatiti koliko je dragocjen svaki milimetar prostora. I onda, kad dignete glavu na više, primijetite nešto, za što u prvom momenti nemate objašnjenja.
Naime, veliki neboderi, koliko god spratova imali, negdje u sredini, imaju barem po jednu ogromnu rupu, koja ponekad zauzima i po nekoliko spratova visine. Ovi misteriozni otvori imaju veoma jednostavno i pomalo sumanuto objašnjenje. Prema feng shui vještini, koja propisuje način življenja u stalnoj harmoniji sa okruženjem i tehniku uređenja životnog prostora, ove rupe predstavljaju otvore za zmajeve.
Prema kineskom vjerovanju, zmajevi su nosioci sreće i otvori im omogućavaju da slobodno lete od planina ka vodama. Blokiranje njihovog energetskog puta može da donese nesreću.
Prema podacima iz lokalne štampe, loš feng shui je proglašen za glavnog krivca u poslovanju jedne kineske banke, jer njihove zgrade nisu imale otvore za zmajeve. Danas je ova kompanija izdvojila pozamašne svote novca, koje koriste isključivo za feng shui konsultacije.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)