21. Mostar Blues & Rock Festival

Na otvorenoj sceni OKC „Abrašević“, 14. i 15. jula, održaće se 21. izdanje Mostar Blues & Rock Festivala.

Ovaj festival, koji već godinama dovodi najveća imena regionalne, evropske i svjetske blues/rock scene, smješten na kartu najuticajnijih blues festivala u Evropi, ponovo priprema izuzetno kvalitetan program.

U petak,festivalsku zavjesu diže Blues Caravan, grupa iskusnih mostarskih poklonika bluesa, koji su živim muziciranjem prikupili dovoljno snimljenog materijala za dupli album.

Nakon njih, na pozornicu idu ponovo Mostarci. Britanski The Guardian ih je davno nazvao “balkanskim odgovorom na blues”, što, zbog originalnog pristupa i znalački urađenih aranžmana, Mostar Sevdah Reunion zaista i jeste. Na festivalskom nastupu izvešće najpoznatije numere, ali i kompozicije sa novih albuma.

Philip Sayce je američko-kanadski gitarista, pjevač, tekstopisac, izvođač i producent koji je više puta obarao rekorde Billboardove top liste. Dijelio je binu sa ZZ Top-om i Deep Purple-om, svirao u Jeff Healey Bandu, jedan je od najboljih gitarista svijeta i zadovoljstvo ga je najaviti kao jednog od headliner-a.

Program u subotu počinje nastupom Sunnysidersa, koji su započeli karijeru 2010. godine kao duo pjevača, gitariste, ukuleliste, harmonikaša i tekstopisca Borisa Hrepića Hrepe, dugogodišnjeg hrvatskog profesionalnog muzičara, koji je tokom 80.ih i 90.ih bio član jednog od najpoznatijih hrvatskih bendova Daleka Obala, te pjevačice, udaraljkašice i gitaristice Antonije Vrgoč Rola. Oni su 2010. godine pobijedili su na 2. Croatian Blues Challengeu, a 2011. godine nastupali su u polufinalu 27. International Blues Challengea u Memphisu, SAD. Od tada izdaju 4 albuma, nekoliko singlica, te nastupaju na zapaženim blues festivalima.

Na ovogodišnji Mostar Blues & Rock Festival dolazi još jedan američki bend.

Dudley Taft je bio tekstopisac benda Sweet Water, te član i glavni tekstopisac rock benda Second Coming iz Seattlea (Washington), a 2007. godine je osnovao blues/rock bend pod imenom Dudley Taft Band, sa Scottom Vogelom na bubnjevima i Evanom Sheeleyjem na basu. Njihov prvi CD pod nazivom “Left For Dead” objavljen je u martu 2010. godine s mješavinom originalnih i tradicionalnih blues obrada. John Vermilyea iz Blues Underground Networka albumu je dao pet zvjezdica. U jesen 2017. godine, Taft je nominovan za “Najboljeg gitaristu” od strane European Blues Awards.

Nakon Dudley Taft Banda, dolazi Suzan Santos, koja je proglašena najboljom performerkom 2018. godine od European Blues Awards-a, sa najboljim ženskim albumom u 2019. godini po izboru LA-Critics awards-a, muzičarka koju Blues Blast Magazin naziva “guitar hero”. Nastupala je na mnogim kultnim mjestima sa legendama, između ostalih i sa Billy Gibbonsom. Takav glas, nastup i gitarsko umijeće ne bi trebalo propustiti.

Bez mnogo uvoda i priče, namjerno ostavljeni za kraj 21. Mostar Blues & Rock Festivala, legendarna YU grupa. Vlasnici su bezvremenskih albuma, ostavili muzički pečat mnogim generacijama, svirali na svim velikim pozornicama, bend za koji se već traži karta više.

21. MBRF program

14. juli –  OKC Abrašević (ulaz od 20 sati)

Blues Caravan (BiH)

Mostar Sevdah Reunion (BiH)

Philip Sayce (USA)

15. juli – OKC Abrašević (ulaz od 20 sati)

Sunnysiders (CRO)

Dudley Taft Band (USA)

Susan Santos (ESP)

YU grupa (SRB)

Informacije o ulaznicama

Za ovogodišnje izdanje Mostar Blues & Rock Festivala u prodaji su pojedinačne, dnevne ulaznice.

Cijena dnevne ulaznice je 20KM, a kupiti se mogu u Klubu K 19, u OKC „Abrašević“, od srijede, 5.7. od 10 do 22 sata.

(NovaSloboda.ba)

Komentariši