spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.04.2017.

...jabuka i zdravlje...


-Od sada, svaki put, umjesto čašice rakije, pojedite po jednu jabuku – savjetuje ljekar, pacijenta alkoholičara.
-Doktore, zar dvadeset jabuka na dan nije štetno po zdravlje!
24.04.2017.

Za arhivu: ŽN/FK Emina – Brotnjo 5:1


11 utakmica, 11 pobjeda, 33 boda, gol razlika 100:1
Čestitke djevojkama.

U 11. kolu Druge lige FBiH za fudbalerke, Emina iz Mostara je savladala Brotnjo sa 5:1.
Interesantno za Eminu je ovo bio tek prvi primljeni pogodak ove sezone, a sa novih pet došli su do brojke od 100 postignutih golova u 11 kola.
Dvostruki strijelac za izabranice Zije Tojage bila je Amra Isaković, a golove su još postigle Alma Isaković, Minela Gačanica i Irena Bjelica. Prvi pogodak u mreži Emine ove sezone djelo je Manuele Dedaj u samom finišu meča.

/(izvor:sportske.ba)

(spagos)
24.04.2017.

Rat protiv bodljikavih morskih zvijezda


Bodljikave morske zvijezde su u novijoj prošlosti postale ozbiljna prijetnja mnogim koraljnim grebenima u svjetskim morima, kao u australijskom velikom koraljnom grebenu, Great Barier Reef.
Životinje se hrane kamenim koraljima. Poseban problem je što hiljade bodljikavih morskih zvijezda zajedno potpuno preklapaju koraljne grebene. Grebenima zbog toga trebaju godine i godine da se oporave od te napasti. Proteklih decenija,a razmaci između masovnih napada bodljikavih zvijezda postali su sve kraći
Naučnici pokušavaju morskim zvijezdama postaviti zamku sa jednim posebnim materijalom. To je supsatnca s kojom ove životinje već međusobno komuniciraju. Imitacija materijala se postavlja tako da se upravlja kretanje ovih životinja, kako piše u stručnom časopisu „Nature“. Takve supstance mogu privući životinje na tačno određena mjesta, odakle bi ih bilo lakše odstraniti. Snažna ekspanzija morskih zvijezda je nastala zbog oštećenja eko sistema. Primjer za to je materijal, vještačko đubrivo, koje pospješuje rast algi, a one su glavna hrana larvi Bodljikavih kruna.
Ako se na ovaj način uspije proždrljivce odstraniti iz mora, neće doći ni do širenja područja pokrivenim od njih . Zbog svega ovoga, u mnogim regionima se već vodi intenzivna borba protiv bodljikavih morskih zvijezda.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)