spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.04.2017.

Dileme i trileme...


Dvije druge na kafi, gledaju u šolju, a onda se jedna jada:
-Znam da me muž vara, znam i sa kim, ali ne znam s čim!!! 
25.04.2017.

Fudbaler s druge planete: Mister 500Lionel Messi je u 266. susretu El Classico, postigao 500. gol u dresu Barcelone.
Argentinski velemajstor je s dva gola vodio Katalonce do pobjede u El Clasicu protiv Real Madrida (3:2), a gol u sudijskoj nadoknadi za pobjedu mu je bio ukupno 500. za Barcu.
Messi (29), postigao je ukupno 343 gola u prvenstvu Španije, 94 je postigao u Ligi prvaka, 43 u Kupu Kralja, 12 u španskom Superkupu, pet na Svjetskom klupskom prvenstvu i tri u evropskom Superkupu.
Nije ovo jedini rekord kojeg je Messi večeras ostvario. Sa dva gola, postao je najbolji strijelac u povijesti El Clasica u La Ligi.
Postigao je ukupno 16 golova, te je prošao Alfreda Di Stefana koji je ostao na 14.
Pobjedom nad Realom Barca je ponovo preuzela vrh tabele sa istim brojem bodova kao i veliki rival, koji ima utakmicu manje.


(spagos)
25.04.2017.

Kad lova pada s neba

Julian Zanker i Simon Blaser stoje samo centimetar od ivice odskočišta. Pod njima je 600 metara duboka okomita stijena. Obojica su opremljeni šljemomovim sa kamerom i letećim odijelima u boji, napravljenim od najlona. Tri, dva, jedan i letimo!Kao ptice raširenih krila, njih dvojica su raširili ruke i kao strijele odfijukali brzinom od 180 km/h u prazninu doline Lauterbrunnen u Švajcarskoj. Let traje 30 sekundi. Šta su tom prilikom doživjeli, jedva da se može riječima opisati. Ukratko: najveća sreća, radost života, savršena sloboda. Ili, kako kažu u žargonu: „Ponekad je let bolji od seksa“!
Još kao dječaci su sanjali da lete poput orlova. Oni žive u blizini Lauterbrunnen doline, internacionalnog svetišta „Base Jumper“ skakača. Ni jedno drugo mjesto na svijetu ne nudi toliko povoljnih odskočišta, a zahvaljujući žičari, uspon do vrha ne traje duže od 30 minuta, tako da je u toku jednog dana moguće ponoviti i i više skokova. Godišnje ovdje dođe oko 500 skakača iz čitavog svijeta. Mnogi skoče i po nekoliko puta na dan, a neki ostanu čitavo ljeto.
Domaći ljudi sada kažu: „Vremenom se naviknete da vam neko proleti iznad glave. Sve su to fini momci“.
Uprkos dobrim uslovima, ovo je veoma opasan sport. Prošle godine je širom svijeta na ovakvim skokovima život izgubio 31 skakač. Od toga, tri u Lauternbrunnenu. I pored toga, gradske vlasti nemaju namjeru zabraniti skokove.
„Ovi skokovi su nas učinili poznatim u svijetu“.
Mještani se posebno raduju sezoni skokova. Jedan od njih, raduje se više od ostalih. Skakači se spuštaju na njegovu ledinu, a on po skoku kasira 25 franaka.
Ko kaže da nekome lova ne pada s neba!
(izvor:bild)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)