spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.04.2017.

Boks meč godine: Klitschko vs. Joshua na Wembley areni


U subotu uveče, na stadionu Wembley u Londonu, odboksovaće se meč godine: Wladimir Klitshhko (41, Ukrajina) protiv Antony Joshue (27, Velika Britanija).
Rasprodato je svih 90 hiljada ulaznica. Mnogi ovaj meč prije, prvog gonga, vide kao: Ring slobodan za zadnju rundu? Ili, Zadnji gong?
Klitschko uoči meča tvrdi da u ovom meču nema šta izgubiti, a dobiti može veoma mnogo. Za ostvarenje svog cilja, spreman je proći kroz vatru i oganj.. On u ovom meču želi vratiti sve  izgubljene pojaseve.
Joshua, svjetski prvak po verziji IBF, sličnog je mišljenja. I on je spreman proći kroz pakao, samo da pobijedi Klitschka. Britanac je do sada odboksovao 18 mečeva i sve ih riješio nokautom.
Ukrajinac želi nazad pojaseve po verzijama IBF, IBO i WBA.
Vitali Klitschko, brat Wladimira, tvrdi da za njegovog brata ne postoji druga šansa. Njegova budućnost ovisi o ovom meču. Zadnji meč, Wladimir je imao prije skoro 17 mjeseci (28.11.2015) protiv Tysona Furija (28), koji je izgubio jednoglasno na poene. Ako se to sada ponovi, za njega je stvar završena.
Međutim, Wladimir ni ne razmišlja o porazu i kaže: „Ja sam ubijeđen da ću ring napustiti kao pobjednik“.
Klitschko protiv Joshue: Meč superlativa. Obojica će za ovaj meč inkasirati rekordne sume od po 20 miliona eura. Na vaganju uoči meča, pojaviće se 7.000 navijača.
Meč počinje u subotu 29. aprila u 22 sata, pred 90 hiljada gledalaca u fudbalskom hramu, na Wembley areni.
Organizator tvrdi kako je mogao prodati i 250 hiljada ulaznica, da je bilo toliko mjesta u areni.
Na e-bayu se ulaznice nude po cijeni od 10 do 20 hiljada eura (plaćene 2000 eura).
O samom meč, stručnjaci kažu:
Lenox Lewis (51), bivši šampion u teškoj kategoriji, kaže kako će se u ovom meču sudariti  iskustvo  i mladost.
Don King (85), promotor, tvrdi da mlađi Joshua za pobjedu nad Klitschkom mora pokazati mega spremnost, i očekuje da će to biti jedna veličanstvena borba.
Marko Huk (32), bivši svjetski šampion u cruiser kategoriji, očekuje da će Klitschko u meču života, izvojevati pobjedu nokautom, u drugoj polovini meča.
Pregled boks mečeva sa, do sada, najviše gledalaca u istoriji boksa:
– 136.000 gledalaca u gradu Mexico, na meču Chavez – Haugen, 20. februara 1995. godine,
– 102.000 gledalaca u Hamburgu, na meču Schmeling – Neusel, 26. augusta 1934. godine,
– 91.000 gledalaca u New Yerseyu na meču Dempsey -Carpenter, 2. jula 1921. godine,
– 90.000 gledalaca u Londonu, na meču Harvey – McAvoy ,10. jula 1939. godine,
– 85.000 gledalaca u New Yorku, na meču Dempsey – Firpo, 14. septembra 1923. godine.
U ovim mečevima, pobjednici su bili bokseri čije je ime prvo napisano.
(izvor:bild)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
28.04.2017.

Kenjac u Rim

Kod nas je odavno poznata uzrečica „Kenjac u Rim, dva iz Rima“.
Nešto slično tome je preduzeo Armin Arbeiter (24), student iz Tirola u Austriji, kada se sa svojim magarcem, po imenu Horst, iz rodnog Insbrucka uputio pješke u Rim. Zamišljeno, ostvareno. O svojim dogodovštinama tokom puta, dugog 1.200 kilometara, redovno je izvještavao zainteresovane na svom blogu pod nazivom „Dva kenjca idu u Rim“.
Sa svojim saputnikom, Armin nije smio ući na trg ispred Petersberga, te tako prisustvovati generalnoj audijenciji. Ali, njih dvojica su sve to pratili iza ograde.
„Dva kenjca“ je pojam koji je Tirolac sam smislio, a putovanje je trajalo ukupno 56 dana i, kako je rekao, proteklo je bez bilo kakvih problema
Italijani su bili oduševljeni i ponijeli si se super domaćinski. Tokom polaska, do pola puta su ih pratili rodbina i prijatelji, a drugu polovinu su prešli sami. Povratak je bio organizovan od strane Arminove majke, koje je došla u Rim i dvojicu kenjaca autom vratila kući.
O dogodovštinama tokom puta više se može pročitati na blogu: „Zwei Esel gehen nach Rom“ na TT Online, uz napomenu da je putovanje preduzeto prije dvije godine.
(izvor:ttcom)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)