spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.04.2017.

Mostarom, ovih dana i mjeseci: Kolektori i kanalizacija


Šta se radi, šta se kopa, riječ stručnjaka: Oko kanalizacije i kolektora

Fotografija napravljena 29. aprila 2017.

Iskop ispusta oborinske kanalizacije. EU finansira izgradnju kolektora kombinacijom kredita i bespovratno. Sistem je separatni, fekalna kanalizacija je odvojena od oborinske. Oborinske vode se ispuštaju direktno u Neretvu bez nekog tretmana. Fekalna kanalizacija se vodi glavnim kolektorima, lijevom i desnom stranom. Na lijevoj strani treba da se završi najteža dionica, od željezničke stanice do Lučkog mosta. Dio od Narodnog pozorišta do Lučkog mosta raditi će se tunelom (mašinom "krticom"). Na desnoj strani ostala je nezavršena dionica od Doma penzionera (Ero) do Žitoprometovih silosa. Dijelovi grada koji su niži od kote kolektora (svi sokaci prema Neretvi, Luka, Cernica, itd) imaju gravitacioni i tlačni fekalni sistem i to je uglavnom sve završeno. Gravitacioni vodovi dovode kanalizaciju do sabirnih šahtova, a odatle fekalne vode muljne pumpe tlačnim vodom pumpaju nazad u glavni kolektor. Kolektor sa lijeve obale, malo prije Avijatičarskog mosta, prelazi Neretvu i spaja se sa desnim kolektorom. Tako objedinjeni cjevovod ide dalje do prečistača koji je već izgrađen južno od pomenutog mosta.

(Ahmet Kurt/facebook)
30.04.2017.

Joshua pobjedio Klitschka i ostao svjetski šampion
U jednom prvoklasnom boks meč pred 90 hiljada gledalaca na Wemblay areni u Londonu, i milionskim televizijskim auditorijumom, britanski bokser Antony Joshua je odbranio titulu svjetskog prvaka protiv ukrajinca Wladimira Klitschka. Tokom meča bilo je više dramatičnih rundi u kojima su se oba boksera nalazila na podu.
Antony Joshua je odbranio njegovu titulu svjetskog šampiona po verziji IBF, a uz to je postao svjetski šampion po verzijama WBA i IBO. Britanac je meč dobio tehničkim nokautom u 11. rundi. Na taj način je propao comeback Wladiira Klitschka. Prije ovog meča Klitschko nije bio u ringu od novembra 2015. godine, kada je sve njegove titule izgubio u meču protiv Tysona Furyja.
Meč Joshua vs. Klitschko je bio prvoklasna borba. U početku je Joshua prepustio sredinu ringa starijem Wladimiru i uzvraćao kontrama. To je funkcionisalo dobro. Prve runde bile su izjednačene, a Joshua je imao laganu prednost. U četvroj rundi meč je postao intenzivniji. Na samom početku ove runde Klitschko je uputio jedan dobar udarac, nakon čega je uzvratio Joshua.
Peta runda je bila spektakularna. Joshua je počeo sa više jakih udaraca, a Klitschko je dobio jedan usarac, od čega je zaradio pukotinu iznad lijevog oka, i otišao kratko na pod. Usprkos tome, nakon toga pogodio je Joshuu sa nekoliko kombinovanih udaraca i Jpshua se počeo ljuljati. Oba boksera su već tada izgledali dobro načeti.
U šestoj rundi branilac titule Joshua je otišao na pod, prvi put u njegovoj karijeri, kada ga je Klitschko pogodio jakim udarcem desnice.
Joshua se nakon toga vratio u meč. Tempo je u nastavku bio mirniji, a napadi rijeđi.
U jedanaestoj rundi Joshua je krenuo u odlučujući napad, sa uspjehom. Dva puta je bacao Klitschka na pod, oba puta odlučujući udarci su bili ljevicom. Kada je kod slijedećeg napada Joshue, Klitschko počeo da se ljulja, sudija u ringu je prekinuo meč.
Joshua je meč dobio tehničkim nokautom u 2:25 minutu jedanaeste runde.
Na taj način je olimpijski pobjednik iz Atlante poražen od olimpijskog pobjednika iz Londona. U njegovom 69. meču Klitschko je doživio 5. poraz, i tako propustio šansu da se po treći put domogne titule svjetkog šampiona u kraljevskoj klasi
Antony Joshua, tjelesno također model atleta kao i Wladimir Klitschko slavio je njegovi 19. pobjedu u njegovom 19. profi meču.
Oba boksera su za mač kasirali po 20 miliona eura.
(izvor: Agencije)


(spagos)
30.04.2017.

Otonamaki, antistres terapija iz Japana
Šta činiti kada je u vratu napregnuto. Vjerovatno ustanene i napravite par vježbi istezanja. Barem tako preporučuju psihoterapeuti. Istegnuti se, rastegnuti, saviti noge, ili barem otresti rukama, tako nekako podrazumijevamo izvođenje vježbi opuštanja i relaksacije.
U Japanu postoji sasvim drugačija metoda, koja opušta mišiće i poboljšava držanje. Na japanskom se ta metoda naziva “otonamaki”, što u prevodu znači “umotavanje odraslih”. Metodu je pronašla jedna babica, a na ideju je došla tokom povijanja i smirivanja malih beba.
Kad se bebe poviju kako bi se smirile, samo im još glava viri iz pelena. Kod odraslih se čitavo tijelo umotava u plahte koje propopuštaju vazduh, poveže čvorovima i tako ostane 20 minuta.
Mnoge japanske firme nude ovu metodu, posebno za žene nakon poroda. Nakon dvadeset minuta, tijelo je smireno, dovedeno skoro do faze spavanja, a napetost u vratu i leđima popušta.
Metoda ima i kritičare, koji tvrde kako vježba može proizvesti i suprotan efekat, povećanje napetosti i probleme sa leđima, kako je navedeno i izvještaju jednog terapeuta.
U svakom slučaju, za izvođenje vježbe tokom pauze u birou, metoda nije baš najpogodnija, a izgleda i prilično komično, za posmatrače sa strane.
(izvor:apotheke)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)