spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.05.2017.

Svijet i u svijetu svašta: Zečiji skok u vis


Ranije! Da, ranije je bilo sve jednostavnije. Ni zečevi nisu morali biti u top formi. Danas se od njih očekuje mnogo više. Čak i bukvalno više.
U mjesti Kromeriž, oko 60 kilometara istočno od grada Brna u Češkoj, odvije se pravo takmičenje u skoku u vis za zečeve. Primjerak sa slike preskočio je letvicu postavljenu na dobrih 75 centimetara. A da bi sve bilo regularno, tu su i trojica sudija, koji budnim okom prate svaki pojedini skok.
Naravno, nema podataka, koliko je skočio pobjednik, i kakva ga je nagrada očekivala, njega, ili njegovog ponosnog vlasnika. A nećemo biti daleko od istine da se radilo o nekom takmičenju, u kome je glavnu riječ vodilo klađenje.
U svakom slučaju, jedna nesvakidašnja i kod nas nepoznata „sportska“ zabava.
(izvor:stern)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
01.05.2017.

Za 1. maj, gdje?


-Gdje ćete ove godine za 1. maj?
-Mislilim smo ići negdje na more, ali nećemo!
-A gdje ste lani bili?
-I lani smo mislili ići na more, ali nismo?


(oni samo mislili, išli bi na more, ali se ne more)
01.05.2017.

Na Bunu za Prvi maj(tekst je objavljen na blogu memorylimit.blogger.ba 1. maja 2013.)

Na Bunu za Prvi maj

Autobusom, u prvo vrijeme, sa stare stanice, a kasnije sa nove stanice. Usputno sjedanje, bolje reći, ugurivanje u autobus, pa stajanje, na jednoj nozi, od gimnazije, ili sa Lučkog. Pravac Buna. Nikom nije bilo ni tijesno, ni neugodno. Do Bune, u tih pola sata, pljuštale su provale, vicevi, smijeh, a često i pjesma. Nakon izlaska iz autobusa, kod hotela na Buni, pješke, pravac Bunica. Kasnijeg vremena išlo se autima, po petero čak i više. Od mosta na Buni pa sve do Ada na Bunici bilo je puno je ko šipak. Mjesta za parking ni za lijeka. Ali koga je to još brinulo. Ako nema na parkingu, ima u Hodnini. Ima negdje. U bašči ispred hotela drma muzika, okreće se ražanj, dimi roštilj. Mjesto se čeka. Nije bio problem, ako za jednim stolom već neko sjedi, a jedno ili dva mjesta su prazna, Sjedalo se zajedno. Sve je bilo puno od ujutro do uvečer.
Čitav Mostar bio je na Buni i Bunici.
Po pravilu, bivalo sunčano, lijepo vrijeme. Mnogi su za Prvi maj otvarali sezonu kupanja na Bunici. A predvečer, ista kolona, ista gužva, nazad za Mostar. Buna i Prvi maj bili su i ostali, sinonimi jedno za drugo.

I ostali u sjećanju. Ma gdje sada bili.

(autor Smail Špago)(spagos)
01.05.2017.

Fudbalerke Emine izborile plasman u Prvu ligu FBiH


Fudbalerke Emine iz Mostara trijumfom 6:0 protiv ŽNK Tomislav na stadionu “Rođeni” u Vrapčićima, tri kola prije kraja i matematički su osigurale plasman u Prvu ligu FBiH.
Dvostruki strijelci za Mostarke u današnjem meču bile su Minela Gačanica i Amra Isaković, a golove su još postigle Ana Bojanić i mlada Elma Husić.
Ovim trijumfom, Emina je došla 36 boda u ligi, sa gol razlikom 106:1, i ovo je jedan od najljepših mogućih poklona za prvi rođendan tima, koji je osnovan 9.5.2016. godine.
Podsjetimo, Emina je i u finalu Kupa BiH, gdje će snage odmjeriti sa SFK 2000.
(izvor:sportske.ba)