spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.05.2017.

Da igla pane...

...ne bi imala gdje pasti. Stari most i Stari grad, 1. maja 2017. godine.










(fotosi: Emir M. Krpo, portali, facebook)

(pravac, Stari grad, fotos Gugo)

(u isto vrijeme na Buni, Dnevni list)



(spagos)
02.05.2017.

Izlazak ili zalazak?


-Je li mu ovo izlazak ili zalazak sunca – pita jedan, dok gledaju sliku

-Zalazak, sto posto! Poznajem autora. Nikad ne ustaje prije podne – odgovara drugi.

(spagos)
02.05.2017.

Blejanje


(iz teksta Kad jaganjci utihnu, autorice Eme Maslo, objavljenog 2. maja 2017. na avaz.ba)

...u glavi mi bljesnu slika Ivanke Pavljašević, radnice tekstilne konfekcije "Borac" Banovići, koja isto tako pošteno, nakon 40 godina rada, prvomajske praznike provodi pod otvorenim nebom, na hladnom sarajevskom betonu.
Umjesto uz porodicu i raznoliki izbor mesnih delicija, Ivanka sa koleginicima, pod policijskom prismotrom, protestuje ispred zgrade Vlade FbiH.

U zemlji gdje je više od 500.000 nezaposlenih i 650.000 penzionera, šest žena pokazalo je zašto je BiH svjetlosnim godinama daleko od svijeta. Oni tamo, u na primjer, miljama dalekom Chicagu traže svoja osnovna radnička i ljudska prava. Traže da pošteno rade, zarade, ali i da vrijeme provedu sa porodicom, prijateljima. Traže vrijeme kada jednostavno neće raditi ništa. Traže da imaju život.
Naš radnik daleko je od toga. Bez želje da traži neka svoja, a kamoli tuđa prava. Naš radnik, presretan što se nakon godina tavorenja po biroima za nezaposlene, uz pregršt moljakanja, nerijetko i uz mito, našao u situaciji da odnekud prima nekakvu plaću, ne smije ni pomisliti da postoje neka radnička prava. Jer šta bi onda bilo? Morao bi voditi neke borbe za ista protiv nečega što više nije kapitalizam nego robovlasništvo, izlaziti na ulice, dići svoj glas...
Ovako će svoju radnu snagu prodati za siću sretan što uopće ima posao. I onda, tradicionalno, umrtvljenog instinkta za borbu protiv nepravde, svakog Prvog maja, na Međunarodni praznik rada, okretat će janjad, uživati u prirodnim ljepotama BiH dok cvrče ćevapi i pileća krilca na "tihoj vatri" i pjevušit će stihove popularnih pjesama.
Tako je i jučer širom BiH utihnulo hiljade janjadi. Ali, blejanje nije..


02.05.2017.

Ajkula zrela za Hollywood


Pred obalama na Floridi plovi jedna dama-ajkula, s jedinim, stvarno jedinstvenim osmijehom.
„Svaki dan u kome se ne nasmiješ, računaj izgubljenim“, rekao je jednom prilikom najveći filmski komičar svih vremena Charlie Chaplin.
Ako je to tačno, onda je ajkula, po imenu „Snooty“, najsretnija riba na svijetu. Za ronioce ispred obalskog grada Jupiter na Floridi, ženka limun-ajkule (Negaprion brevirostris) je omiljeni motiv zbog jedinstvenog osmijeha.
Kad bi „Snooty“ bila mužjak, zasigurno bi dobila ime „Bruce“, jer je skoro do zadnjeg zuba slična istoimenoj ajkuli iz filma „Potraga za Nemom“. Fotografkinji Cassie Jensen je nakon godina pokušaja pošlo za rukom uslikati ovu ženku, tako da se sličnost vidi odmah, na prvi pogled.
Ali, kako kod „Bruce“, tako i kod „Snooty“, čovjeka ne smije prevariti ovaj osmijeha, jer on ništa ne govori o raspoloženju ajkule.
Mnogo više od toga govore dimenzije čeljusti ajkule, i čak 80 veoma oštrih zuba.
(izvor:viewmag)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)