spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.05.2017.

Giro d'Italia: Po stoti put!


Giro se kotrlja i ove godine. Po stoti put!
Ove godine Giro je počeo 5. maja, prvom etapom koja je startala u Algheru na Sardiniji, a nakon 21 etape, završiće se 28. maja, finišom u Milanu. Ova biciklistička trka pripada UCI World tour 2017.
Prva trka je održana 1909. godine, a održavana je svake godine, sa izuzetkom godina Prvog i Drugog svjetskog rata. Inicijatori trke su bili izdavač sportskih novina Gazzetta dello Sport, Eugenio Camillo Costamagna i urednici Armando Cougnet i Tullo Morgagni, po uzoru na već održavanu trku Tour de France, koja se počela voziti od 1903. godine. Finansiranje Gira je uslijedilo uz pomoć Biciklističkog saveza Italije, novina Corriere della Sera, kao i raznih korporativnih sponzora.
Prvi Giro d'Italia je počeo 13. maja 1909. godine, a vožen je u osam etapa, od Milana do Napulja i nazad u Milano, gdje je finiš bio 30. maja Pobjednik prvog Gira je bio Luigi Ganna.
Od pobjednika Gira navešćemo samo neka imena, koja su ostala u sjećanju tokom čitavog stoljeća. To su Alfredo Binda (Italija), Fausto Coppi (Italija), (inače miljenik našeg mostarskog Ace bicikliste) i Eddy Merckx (Belgija), koji su bili pobjednici Gira po pet puta.
Na Giro dItalia 2017. godina starta 18 UCI timova. Uz to je organizator dao dozvolu za učešće UCI Profesional Continantal timu, a među učesnicima se nalaze i četiri italijanska profesionalna tima, sveukupno sa 198 biciklista.
Dok na Tour de Frabnce pobjednik etape nosi žutu majicu, na Giro d'Italia, po boji papira novina Gazzetta dello Sport, pobjednik etape nosi majicu roza boje,a vodeći po bodovima, nosi crvenu majicu.
Rekordi i zanimljivosti sa Giro dItalia:
Najmlađi pobjednik je Fausto Coppi, koji je osvojio Giro 1940. sa 20 godina i 268 dana.
Najstariji pobjednik je Fiorenzo Magni, koji je osvojio Giro 1955. sa 34 godine i 180 dana
Najstariji vozač koji je učestvovao je Giovanni Gerbi, koji je imao 47 godina kada je vozio Giro 1932. godine.
Najduža ikad etapa, vožena je 1914. od Lucce do Rima, u dužini od 430 km. Pobjedio je Costante Girardengo
Najduži hronometar vožen je 1951. od Perugie do Ternija, dužine od 81 km. Pobjedio je Fausto Coppi.
Prvi put je Giro išao van Italije 1920. kada je prolazio kroz Švicarsku.
Giro je 1921. godine sniman i prikazivan u kinu.
Najviše etapnih pobjeda na jednom Giru ostvario je Alfredo Binda, 12 na Giru 1927. godine.
Najviše uzastopnih etapnih pobjeda ostvario je Alfredo Binda, 8 na Giru 1929. godine.
Najveća vremenska razlika između pobjednika i drugoplasiranog ostvarena je na Giru 1914. godine, kada je Alfonso Calcolari osvojio Giro za 1 sat, 57 minuta i 26 sekundi ispred Pierina Albinija.
Najmanja vremenska razlika između pobjednika i drugoplasiranog ostvarena je na Giru 1948. godine, kada je Fiorenzo Magni osvojio Giro sa 11 sekundi ispred Ezija Cechija.
(izvor:express/wiki)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
08.05.2017.

Divlji i slobodni„Planinski duh“ , tako stanovnici kirgiskog masiva Tienschan nazivaju snježnog leoparda.
Jedna foto zamka uhvatila je ovu veliku, opasnu, ali ipak stidljivu veliku mačku, koja je, kako se očigledno vidi, tek izišla iz vode, nakon što je preplivala rijeku.
Ljepota njihovog krzna postala sudbina ovih životinja: Ilegalni lovci su ih zadnjih godina desetkovali, isključivo zbog krzna.
Tek nekoliko hiljada snježnih leoparda još živi na slobodi.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
08.05.2017.

Premijerove čarape


Žuto i plavo zajedno. Ove dvije boje nekada su bile znak raspoznavanja stanovnika nekih krajeva iz okoline Mostara. Uz to pitanje: Koji bi se to političar danas usudio obući ovakav par čarapa, i uz to se pojaviti javno, pred kamerama?
To je mogao napraviti samo jedan: Kamadski premijer Justin Trudeau (45). On se ovih dana susreo sa irskim kolegom Enda Kennyjem, i pri tome pokazao da je ljubitelj naučno fantastične sage „Star Wars“. Zbog toga su njegove čarape bile plavo-bijele i žuto-zlatne, i prikazivale su robote „R2-D2“ i „C-3PO“, koji su omiljeni likovi iz ove sage. Zbog toga je premijer dobio niz pohvala na internetu. Inače, Trudeau je poznat po svojim neuobičajenim potezima.
Kao ljubitelj yoge, jednom je poslije sjednice balansirao na dvije ruke, na rubu jednog stola.
Uz sve to, ipak, čarape su mu cool...
(izvor:express)


(spagos)