spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.05.2017.

Knjiga Enesa Vukotića “Legendarni FK Velež Mostar, 1952.-1992.” izašla iz štampe


Upravo je iz štampe izišla knjiga Enesa Vukotića “Legendarni FK Velež Mostar, 1952. – 1992.” Knjiga je svojevrsni pregled velikog broja utakmica koje je Velež odigrao u spomenutom periodu, istorija kluba i grada Mostara, s kojim je Velež rastao i stasao u tih četrdeset godina.
Knjiga je nešto jedinstveno u svijetu, što se sa sigurnošću može ustvrditi, jer na više od 1100 stranica sadrži ogroman broj novinskih izvještaja koja je Enes Vukotić marljivo godinama sakupljao i sačuvao i u najtežim vremenima. Knjiga sadrži preko 1000 fotografija različitih generacija Rođenih. oko 600 izvještaja sa Veležovih utakmica i sve tabele prvenstava odigranih u pomenutom periodu. Pored originalnih novinskih izvještaja iz ondašnje dnevne i sportske štampe, knjiga, za koju su mnogi još tokom njenog nastajanja s pravom ustvrdili da je knjiga novi almanah, sadrži ogroman broj fotografija kluba, fudbalera, ljudi u klubu i oko kluba, kao i vjerne publike, bez kojih se fudbalski klub Velež u periodu kojeg knjiga obrađuje, ne bi mogao ni zamisliti.
U knjizi se nalaze tablice iz svih prvenstava odigranih u tom periodu, izvještaji s velikih, pa čak i istorijskih pobjeda Veleža, kao što su pobjede protiv zagrebačkog Dinama od 6:0 i 6:1, protiv beogradske Crvene zvezde od 5:0 i 6:2, protiv Partizana 6:2, protiv Hajduka 5:0.
Knjiga donosi izvještaje s utakmica zlatnih godina FK Veleža, kada je hodio Evropom, u tadašnjim kupovima UEFA i Kupu kupova, te pobjeda protiv engleskog Derby Countija, moskovskog Spartaka te Borusije iz Dortmunda. U knjizi se može pročitati kako je i kada Velež dva puta osvajao Kup maršala Tita, i kako mu je titula prvaka Jugoslavije izmakla za dlaku.
Knjiga je jedno antologijsko djelo, čija će se prava vrijednost odrediti tek u godinama i decenijama koja slijede, za svakog istinskog navijača Rođenih, ali i mlađe generacije, predstavlja štivo koje preporučujemo, kako bi se podsjetili istorije kluba, da vide kako se volio i kako se voli klub, bez obzira kako i gdje igra.
Jedna impozantna knjiga od preko 1100 stranica zaslužuje krasiti biblioteku svakog zaljubljenika i prijatelja Veleža.
Knjiga se može nabaviti kod autora. Cijena 60 KM.


(spagos)
13.05.2017.

Fotos napravljen trenutak prije smrti


Kada je Hilda Clayton (23) pritisnula okidač na njenoj kameri, ostali su joj još samo djelići jedne sekunde života.
Američka fotografkinja je u sljedećem trenutku bila pogođena stotinama gelera, koji su se raspršili nakon eksplozije granate u neposrednoj blizini. Momenat njene pogibije je ujedno i momenat nastanka njene posljednje fotografije u životu. Uz nju su poginule još četiri osobe, a jedanaest ih je bilo ranjeno.
Hilda Clayton radila je kao fotograf kod američke vojske u Afganistanu, i prilikom jedne vježbe  htjela je napraviti slike ispaljivanja minobacačke granate. Ali, desila se nesreća, mina je eksplodirala na mjestu i prisutne odvela u smrt.
Tom prilikom, i jedan afganistanski reporter je pravio snimke eksplozije, a na sljedećoj slici se vidi objektiv kamere Hilde Clayton, u donjem lijevom uglu.
Snimci su napravljeni prije četiri godine, a tek sada su roditelji od Hilde dali dozvolu da se oni javno objave u časopisu “Army's Military Review”.
„Hilda je poginula radeći ono što je naviše voljela“, napisao je njen muž uz slike objavljene na facebooku.
(izvor:express)
 Smail Špago
(Novasloboda.ba)