spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.05.2017.

Pobjeda muzike


"Živimo u svijetu u kojem se prave jednokratna muzika, brza muzika. Ovo je pobjeda onih koji misle da muzika treba da značiti. Muzika je osjećaj. Zato je treba mijenjati i vratiti muzici ono što zaslužuje", kazao je Portugalac Salvador Sobral, koji je pjesmom "Amar Pelos Dois" pobjedio na Eurosong 2017.

link za pjesmu:https://www.youtube.com/watch?v=Qotooj7ODCM

(spagos)
14.05.2017.

Sezona je mladog luka


Nekada nam nisu bila potrebna bilo kakva uputstva ni objašnjenja. Kada je nečeg bilo, jelo se, kada toga nije bilo, bilo je nešto drugo. Uglavnom, organizam je sezonski namirivao svoje potrebe. U svakom slučaju, nije loše obnoviti, šta to sadrži mladi luk, i zašto ga u proljeće organizam odjednom traži, pogotovo kad se naleti na kvalitetan tekst, koji slijedi u prilogu.

Mladi luk, za razliku od zrelog, ima zelena perca koja su prepuna hlorofila i nešto drugačiji, bogatiji nutritivni sastav. Sad je pravo vreme da ga uvedemo u ishranu.
Zelena perca mladog luka su zapravo bogatija hranljivim materijama od same glavice, pre svega karotinom (veoma važan flavonoid višestruko koristan po zdravlje), pa ih zato obavezno treba iskoristiti.
Što se tiče nutritivnih kvaliteta, pre svega, mladi luk sadrži dosta biljnih vlakana, koja su veoma važna za rad organa za varenje; u 100 g ima 2,6 grama vlakana.
Od hranljivih materija, mladi luk sadrži značajne količine vitamina A i C. Takođe sadrži dosta vitamina K, koji je veoma važan za metabolizam kalcijuma u telu i zgrušavanje krvi. Pored ovoga, mladi luk sadrži još i vitamin E, kao i nekoliko vitamina iz B grupe (B1, B2, B3, B6 i B9).
Bogat je kalijumom, kalcijumom, gvožđem, fosforom, sumporom, magnezijumom i hromom, kao i nekim mineralima koji su ređe prisutni u ostalim namirnicama – selen, mangan, fluor i kobalt.
Kao i zreli luk, i mladi luk je bogat kvercetinom. Ovaj flavonoid ima snažno antioksidansno, protivupalno i antihistaminičko delovanje, tako da je preporučljivo konzumiranje mladog luka u pravo u ovo vreme, kada se najčešće aktiviraju alergijske reakcije.
Mladi luk je apsolutno najbolje jesti svež. Na primer, možete napraviti jednostavnu salatu koja se sastoji samo od mladog luka: iseckajte nekoliko vezica na kolutove, prelijte maslinovim uljem i iscedite pola limuna – eto sjajne salate uz svaki prolećni obrok.
Zahvaljujući svom nutritivnom sastavu, mladi luk je dobar za zdravlje očiju, kostiju, zuba, kao i srca i krvnih sudova (materije koje sadrži poboljšavaju cirkulaciju). Potpomaže regulaciju nivoa šećera u krvi, a kao što smo već pomenuli, deluje antiupalno i antialergijski, pa je zato posebno dobar za ovo doba godine.

(izvor:tinkturedrsulca)
14.05.2017.

Mjesto zabave za avanturiste


Rudnici i teška industrija su isčezli iz Rurske oblasti u Njemačkoj i skoro ništa više ne podsjeća na ta nekadašnja vremena.
Da li je tako?
Tamo gdje su nekada bile visoke peći žaljezara i čeličana, sada se nalaze parkovi zabave, u koje se isplati otići i zabaviti se, zbog njihove kulturno-istorijske pozadine. Ta mjesta su negdje sačuvana kao spomenici, hale su dobile novu upotrebu, a skoro čitavo područje je ponovo izgrađeno.
Željezničke linije su pretvorene u biciklistike staze, rezervoari i postrojenja za tretman otpadnih voda preuređeni u moderne ribnjake. Vodeni tornjevi u muzeje. Za nepovjerovati?
O tome govori jedan primjer.
Betonski ostaci željezare u Duisburgu, postali su jedinstveni park u prirodi za ljubitelje penjanja i pentranja po zidovima. Park privlači mnogobrojne posjetioce. Nekada, tu su bila postolja visokih peći. Danas, preplavljena ljubiteljima pentranja po visokim zidovima. Ništa ne mora biti izgubljeno.
I od ruševina se može napraviti nešto sasvim korisno. Naravno, ono što donosi i lovu.
(izvor:viewmag)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)