spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.07.2017.

Izložba akvarela „Nekadašnji Mostar“ Miodraga Milićevića 13. jula u Mostaru


U okviru manifestacije Mostarsko ljeto 2017., u Centru za kulturu grada Mostara, 13. jula u 20 sati, biće otvorena izložba akvarela pod nazivom „Nekadašnji Mostar“, autora Miodraga Milićevića.
Na izložbi će biti predstavljeno preko 65 radova autora na temu nekadašnjeg Mostara.
Bojama i kistom, autor nas vraća u Mostar, u kakvom se nekad živjelo, kakvog mnogi sanjaju i kakvog bi mnogi željeli ponovo vidjeti.
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
07.07.2017.

Alarm zbog ajkule na Mallorci

Čak i pivom omamljeni gosti iznenada su počeli iskakati iz vode. Prethodnog vikenda, na plažu sa kupačima na jugoistoku Mallorce (Španija) uplovila je jedna metar i po duga plava ajkula i pri tome izazvala strah i užas.
Viđena je na čak tri različita mjesta. Prvo na zapadu od Palma de Mallorce, zatim na plažama Illates i Calla Major i na kraju, istočno od obale pred Can Patilla. Tamo je obalska straža uhvatila ajkulu i iznijela je na obalu. Nakon što su je pogledali veterinari, uz pomoć injekcije su je uspavali. Za ajkulu nije bilo spasa, zbog teških oštećenja na tijelu. Bila je teško povrijeđena na čeljusti, obrazložili su veterinari njihovu odluku da ajkuli oduzmu život injekcijom.
Normalno, plave ajkule plove dubokim morima i rijedak su gost na plažama, jer pripadaju ribama  iz dubokih mora.
Velike ajkule u Sredozemnom moru nisu rijetkost. Tu plivaju bijele ajkule i makosi. Razloga za paniku od ajkula nema, jer se zadnji napad ajkule desio 2006. godine ispred obala Italije.
Prema preciznim podacima, poslijednji napad ajkule pred obalama Šanije desio se veoma daleke 1912. godine.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)