spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.07.2017.

Promocija knjige Džemala Raljevića „Mostarski bez muke-za sve uzraste“


U srijedu 19. jula, u 20 sati, u Centru za kulturu biće upriličena promocija knjige „Mostarski bez muke- za sve uzraste“, autora Džemala Raljevića. Ovo je jedan od naknadno uvrštenih programa u  sklopu ovogodišnjeg „Mostarskog ljeta“.
Osim autora, o knjizi će govoriti Nada Dalipagić, prof.,dr. Amir Pašić, Zlatan Buljko, Hamica Ramić i Smail Vilić, a u muzičkom djelu programa učestvuje duo „Evergreen“.
Džemal Raljević, novinar i publicist, rođen je u Mostaru 1939. godine. U ovom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a Ekonomski fakultet u Zagrebu. U novinarstvu je profesionalno od 1966. godine, najprije kao urednik privredne rubrike u regionalnom listu Sloboda, a od 1972. u Privrednim/Poslovnim novinama Sarajevo, kao odg. urednik.  Sarađivao je i u brojim izdanjima kuće Osobođenje, Areni, Politici Ekspres, Privredniku, Italijanskom Il Gazzetinu i drugim.
U posljednjih dvadesetak godina, opredijelio se za istraživanje fenomena bh. humora, posebno mostarskog liskaluka, uključujući i autorski angažman. Do sada je objavio 15 knjiga: Mostarski bez muke I, II, III-oriđinali, za početnike, napredne…”, zatim je slijedila Greta – Povratak u budućnost, Stari Superstar, Burek Forever-Humoristički kuhar, Klonirani Bingo, Evergreem liskaluci, Mostar show- Humoristička razglednica, Sa Gretom u Europu, Neka nama nas-Dnevnik umirovljenog penzionera, Naš Jola, Salom šipaka i Kućna dostava.
(NovaSloboda.ba)
17.07.2017.

Bez hendikepa: Igrač golfa sa jednom nogom


Uprkos njegovom invaliditetu, Juan Postigo (21) spada među najbolje igrače golfa na svijetu.
Njegov udarac mu je dugo vremena bio najveći problem. Za perfektni okret, jednostavno mu je nedostajalo stabilnosti. On je jedan od rijetkih igrača golfa sa jednom nogom, koji golf igra bez proteze. Na Svjetskom prvenstvu za invalide u Kapstadtu, u Južnoj Africi, on je izraziti favorit.
Svako ovdje poznaje njegovu istoriju: Prije tri godine, zbog jedne akutne upale, nije više mogao tako jako opteretiti njegovu protezu. I pored toga nije ostavio golf, nego je trenirao još jače, ali ne na terenu. Devet puta sedmično boravio je u fitnes studiju, što se sada može vidjeti po mišićima na njegovoj, dobro istreniranoj lijevoj nozi. Samo tako je mogao ostati uspravno, nakon snažnog udarca. Sada stoji pred ostvarenjem svog sna. Njegov hendikep, koji do ovog ljeta iznosi 1,5, treba smanjiti za 0,1, i na taj način je steći pravo nastupa na profi turnirima. Tako bi postao prvi profi igrač golfa sa jednom nogom, koji igra bez proteze.
(izvor:sternview)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)