spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.08.2017.

Prvi put u Bundesligi primijenjen video dokaz: Penal za FC Bayern

U prvom kolu 55. Bundeslige, u utakmici Bayern München protiv Bayera iz Leverkusena, po prvi put u istoriji Bundeslige primijenjen je video dokaz. Za vrijeme utakmice, sudija Tobias Steifer je nakon jedne sumnjive situacije zatražio tehničku pomoć od svog video asistenta.
Nakon što je fudbaler Leverkusea Charles Aranguiz potegao za rame Roberta Lewandowskog i oborio ga u šesnaestercu i konsultacije sa video asistentom Jochenom Dressom u studiju, i provjerom scene na ekranu, sudija je rukama u vazduhu nacrtao kvadrat, kao oznaku za ekran, i pokazao na bijelu tačku. Fudbaleru Aranguizu je za učinjeno dodijelio žuti karton.
Penal je izveo sam Lewandowski i povisio rezultat na 3:0.
Kasnije je utakmica završena rezultatom 3:1 u korist Bayerna iz Münchena.
(izvor:kickers)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
19.08.2017.

Ženski vaterpolo: Vrlo snažne, ali i grube djevojkeNajtvrdokorniji ljubitelji vaterpola gledaju na ovaj sport sasvim drugačije. Na prvi pogled, djevojke vaterpolistkinje, sa njihovom kapama sa zaštitom za uši imaju mnogo sličnosti sa Teletabijima. Ipak, među bezazlenim sportistkinjama dešavaju se veoma brutalne stvari.
Kako se sa fotografije snimljene na Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj može razaznati, tu je bilo podvodnog šutanja, guranja, udaranja i tuče. Dvojica sudija van bazena od svega toga ne mogu vidjeti ništa, jer se kreću rubom bazena, u kome igra po sedam vaterpolistkinja sa svake strane.
Vaterpolo je, inače, mješavina rukometa, ragbija, kako vrlo rado kažu ovi sportisti. Stoga je samo za pretpostaviti kako fit i jaki moraju biti akteri ovog sporta, u bilo kojoj kategoriji.
Do sada najnevjerovatniji potez su napravile dvije sestre Holanđanke, 2008. godine, kada njihovuoj protivnici, nakon što je postigla gol nisu dale da izroni iz vode. Protiv njih je podignuta optužba zbog pokušaja ubistva, koje je kasnije preinačena u zlostavjanje, a za kaznu su morale odraditi određeni broj sati u socijalne svrhe.
Na proteklom Svjetskom prvenstvu u Mađarskoj, svjetske prvakinje su postale Amerikanke pobjedom protiv Španije 13:6, dok su treće mjesto zauzele Ruskinje pobjedom protiv Kanađanski 11:9. Vaterpolistkinje SAD su, inače, olimpijske pobjednice sa Olimpijade u Riju 2016.
Utakmice se igraju u bazenu dužine 25 metara, dubina vode mora biti najmanje 1,80 metara, golovi su široki 3 metra, a visoki 90 centimetara. Lopta za ženski vaterpolo je teška iumeđu 400 i 450 grama, napravljena je od gume. Efektivna igra, bez prekida traje 4 puta po 7 minuta. Iznad vode se vide samo glave vaterpolistkinja, i neki dijelovi tijela. Pogled odozdo, ispod vode, pokazuje ono šta se dole stvarno dešava. Gol se, inače, može postići bilo kojim dijelom tijela, osim, što inače nije dozvoljeno u vaterpolu, udaranjem lopte šakom.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
19.08.2017.

Izložba "Hamza Humo u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar"

U Centru za kulturu Mostar otvorena je izložba posvećena mostarskom književniku Hamzi Humi. Na izložbi je predstavljena bogata dokumentacija, lične stvari, rukopisi, štampani materijal, pisma, razglednice, kao i fotografije pjesnika.
Rođen je 30.12.1895.g u Mostaru, gdje je pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Prvi svjetski rat ga je zatekau u Mostaru odakle je interniran u Mađarsku, a 1915.je mobiliziran u austrijsku vojsku gdje je radio kao pisar i bolnički tumač. Po završetku rata dolazi u Mostar, zatim u Zagrebu pohađa studij historije umjetnosti, odakle ide za Beč, da bi potom studije završio u Beogradu. Uređuje časopise "Zabavnik", "Gajret" , "Novo doba". Prema motivima iz njegovog djela "Adem Čabrić" snimljena je domača serija "Kože". Jedno vrijeme je bio urednik Radio Sarajeva i direktor Umjetničke galerije. Iz mnoštva njegovih djela naročito se ističu "Grozdanin kikot", "Nutarnje pjesme", "Zgrada na ruševinama" Izdao je i podosta zbirki pjesama i sabrana djela.
Umro je u Sarajevu 19.1.1970.g.
"Skoro će tmurni dani
Ja idem u tuđe zemlje
gdje cvatu gorke ruže
Jer ovdje kruha nema,
a snovi pokopani.
I zori smokva
(iz pjesme Oproštaj s Mostarom)

tekst:Emina Redžić Muftić
fotografije: mostarski.ba