spagosmail

Dobrodošli na moj blog


21.08.2017.

Mostarske bašče
Mostarom možete danima da lutate, prebirući po njegovim sokacima i buđacima, a da vam ne bude dosadno i da se ni za momenat ne umorite. Samo treba pokušati izbjegavati onu nesnosnu jaru, u podne, kad se sunce visoko propne i prži onim svojim ubojitim zracima. Zavirićete i u avlije kroz poluotvorene kapidžike, put će vas donijeti i do ograde iza koje se ukaže bašća. Odmor za oči i dušu! Zelenilo svuda, cvijeće, voće, povrće, grmovi, šiblje i ljekovite trave. Sve na jednom mjestu. Uz ogradu se propele vitice vinove loze, a žutozlatni grozdovi proviruju ispod guste modrine. Trešnja, višnja i kajsija su već ponudile svoje plodove, ostala je još po koja praska, a džanarike su od silnog roda same popadale, pa se skrivaju među listovima srebrenkaste pazije. Uz krajeve bašće mjesto je našla i raštika, tražeći hlada i bježeći od fatalne crvene baje, u narodu poznate kao vezoguza. Prolazeći pored stabala smokava, po karakterističnom oporom i teškom mirisu lišća prepoznaješ koje su vrste. Tu su petrovača, koja u drugom dijelu godine daje dvoljetke, termenjača, crnica i, kraljica ... tenica. Pokušavate ih pogledom brati, onako ukovijale, s kapcom meda, pa se odupirete želji da ih onako žute, sočne i medne odmah okusite ispijajući čarobnu pulpu. Malo dalje proviruju jabuke, još nedozrele, rosne, a pored nje čuči mandarina, savijenih grana zbog mnoštva zelenih loptica.
Šipak, car mostarskih bašća. U proljeće se zeleni, pa crveni, pa ponovo zeleni, crveni.....sve do kasne jeseni kad "posijedi" svojim uvelim žutim lišćem. Uz pečine se uzdiže mostarski vijesnik proljeća, bajam. Spustite pogled, već je sazrio i počeo opadati. Potrudite se, pokupite, pa se vratite u djetinjstvo. Dovoljna su vam dva kamena, a ima ih napretek i užitak je tu.
Preko kamenog duvara presamitila se zova, a crvenkasti bobičasti plodovi nam kažu da će ove godine biti manje zovinog soka. Ispod lovorike, a tik uz šiblje drenjine prepoznajete sivkastozelene listove masline i po koji plod, U mnoštvu krošnji nailazite na krošnje limuna i narandže . Opojan miris njihovog cvijeta dugo vas prati i nakon napuštanja ovog malog raja.
A, tek pogled prema dolje vas neće ostaviti ravnodušnim. Crveni luk, saransak i krompira su već povađeni, tu su bamija, paprika, patlidžani, kavade, majdonos, mrkva...jagoda, u plotu kupina, po kamenjaru prema pečinama kadulja, vrijesak, pčelinja ljubica, kamilica, hren, gavez i samonikla crna murva, koju svake druge godine sijeku, ali ona u inat ponovo raste. Negdje na početku bašće se od vašeg pogleda sakrila i japanka jabuka, koja je slabijeg ovogodišnjeg roda nakon obilatog prošlogodišnjeg. U samoj čoši se sakrila i dunja, žuti plodovi su popadali po travi, valjda zbog dugotrajne suše.
Zamišljate sebe, planirate ručak, večeru, ne treba vam tepa, sve je tu...osim mesa. Ali, kako dolaze nova vremena, priklonimo se i modernoj ishrani (čuuuj modernoj, a mi sve ovo jeli kao djeca), napravimo sataraš, pirjan od tikvica ili patlidžana, kriška zelene kavade da malo kisi...Prijatno vam istraživanje mostarskih bašći. Ja u ovoj jednoj nađoh sve ovo što nabrojah. Ništa izmišljeno, bojim se da sam nešto i preskočila. Ah, da...šljiva i nezaobilazna mirisna mušmula!
Snimak br 1 ...pogled iz Ajšinog dvorišta preko duvara u komšijsku bašću.
Ostale fotografije su s Ajšinog ranča.
Emina Redžić Muftić
21.08.2017.

Održan „Mostar summer dance fest”
U sali Narodnog pozorišta u Mostaru, u nedelju uveče održan je veliki razigrani plesni festival „Mostar summer dance fest“.
Organizator ovog zanimljivog skupa, koji je  održan u okviru manifestacije Mostarsko ljeto, bio je Plesni studio MO stars.
Pozivu organizatora se odazvalo desetak plesnih grupa, tako  da je tokom večeri na velikoj pozornici nastupilo preko dvije stotine plesača iz cijele Bosne i Hercegovine.
Specijalni gosti programa buli su Rizo Ruža i Adnan Jerlagić, a osim Mo-starsa plesale su grupe: B Dance, Zrinjski, Erigo, Flash, Pro dance, Astorija, Shadowws, Romantik, Flamenco, Let's dance, Tenelija, LDF, Street feet academy i Mostarske mažoretkinje.
Tekst i foto: Ajša Šehić Nametak


21.08.2017.

Atletika u ogledalu


Voda prska na sve strane, mišići gore, a u rupi sa vodom reflektuje se sav napor i koncentracija atletičarki u trci na 3000  metara sa preponama, na tek završenom Svjetskom atletskom prvenstvu u Londonu.
Kod jedne višestruke ekspozicije atletičarke upravo savlađuju prepreku, iza koje se nalazi rupa sa vodom. U vođstvu je njemačka atletičarka Gesa Felicitas Krause, evropska prvakinja u ovoj disciplini. Ona je pobijedila u ovoj kvalifikacionoj trci i plasirala se u finale. Nažalost, u finalnoj trci, imala je enormni peh. Ne svojom krivicom je pala, a druga atletičarka joj je, takođe, nenamjerno, stala na glavu.
I pored toga, Krause je ustala i završila trku kao deveta. Respekt.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)