spagosmail

Dobrodošli na moj blog


23.08.2017.

Kroz mostarsku čaršiju kakve više nema – Kamber-aga / Dva inicijala na vratimaU časopisu „MM Revija“, koji je izlazio tokom 1996. i 1997. godine, u nekoliko nastavaka objavljen je tekst Hilmije Šiširaka pod naslovom „Mostar – čaršija kakve više nema“.
Na ovom mjestu ćemo u više nastavaka čitaocima predstaviti njegov originalni tekst, uz pokušaj da svaki segment teksta što tačnije ilustriramo fotografijama iz bogate arhive sa stranice www.cidom.org. Ovaj dio je, ustvari, dodatak materijalu kojega je g. Šiširak uspio skupiti u periodu nakon izlaska teksta „Mostar – čaršija kakve više nema“. Ovaj pisani materijal je samo dio široke lepeze događaja u prošlosti Mostara, koji proističe iz historiografskih i drugih pisanih dokumanata iz arhivske građe. Imajući u vidu vrijednost tih dokumenata, može se konstatovati da je Mostar bio prava riznica interesantne prošlosti sa mnogo događaja koji su opisali njegovu prošlost.
Važno je napomenuti – veliki dio u rasvjetljavanju prošlosti Mostara se odnosi na usmena kazivanja starijih Mostaraca
Odmah ispod Lučkog mosta, na lijevoj strani Neretve, nalaze se temelji jedne od najstarijih džamija u Mostaru – Kamberagine džamije. Srušena je za vrijeme izgradnje Lučkog mosta. Poslije 1945. godine, na tom lokalitetu je izgrađen manji objekat, u kome su bili stanovi glumaca Narodnog pozorišta u Mostaru.
S Kamberagom nas veže i jedna mala ulica kod same Vučijakovića džamije, a koja se veže s Glavnom ulicom i Bajatovom. U osmansko vrijeme. ulica se zvala Kamberagina, pa je za pretpostaviti da je u toj ulici stanovala i porodica Kamberagina. Odmah na početku ove ulice, s njene desne strane, u samom uglu, i danas se vide ostatci stare kuće iz turskih vremena. U toj kući je nekad stanovala porodica Ačkar – jedna veoma stara mostarska porodica.
U ulici Mala tepa, preko puta Koski Mehmed pašine džamije. nalaze se dva poslovna prostora na kojima su se do današnjih dana zadržala stara željezna vrata. Na jednima od njih nalazimo inicijale ˮH. D.ˮ. To su inicijali bivšeg vlasnika i trgovca Halila Dande, koji je živio u Bjelušinskom sokaku. U drugom poslovnom prostoru, vrata sadrže inicijale ˮB. D.ˮ, odnosno inicijale Derviša Bakije, koji je živio na Carini. On se, inače, bavio prodajom kvalitetnih koža i proizvoda od njih. Oba inicijala su urađena od željeznih slova.
Slika 1 – Džamija Kamberagina na mjestu gdje se počeo graditi Lučki most), 1909.
Slika 2 – Lučki most – izgradnja skele za gradnju mosta, 1912.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
23.08.2017.

Večeras u Mostaru počinje turnir UEFA Futsal Cupa


Večerašnjim utakmicama između ekipa “Narva United” i “Flamurtarija” te Mostar Stari grad “Staklorad”  i “Arnavutkoya”, počinje turnir preliminarne runde UEFA Futsal Cupa, koji se održava u Sportskoj dvorani USRC “Midhat Hujdur Hujka” u Sjevernom logoru u Mostaru.
Utakmice se igraju u terminima od 19 i 21,,15 sati večeras, sutra 24. avgusta i 25. avgusta.
Na današnjoj konferenciji za novinare u Mostaru, predstavnik ekipe Mostar Stari grad Staklorad Alen Đuliman govorio je o pripremama ekipe Staklograda i samih uslova takmičenja. Naveo je da su kompletno renovirali dvoranu, kako bi se zadovoljili UEFA-ini standardi.
“Što se tiče ekipe, pojačali smo se na igračkom planu. Doveli smo 4 pojačanja i imamo ozbiljne namjere. Želja nam je da prođemo ovaj krug i završimo na prvom mjestu”, kazao je Đuliman.
Prema njegovim riječima, najteži protivnik im je albanski Flamurtarij.
Predstavnik estonskog kluba Narva Uniteda Alexandr Dimitriev kazao je kako je ovo njihovo prvo međunarodno natjecanje, te da će se potruditi osvojiti bod u prvim utakmicama. Nadaju se kako će proći dalje.
Predstavnik turskog kluba Arnavutkoy Beledye spor Geokaj Bajkal istakao je kako su zadovoljni organizacijom. Nadaju se što boljim mečevim s ova tri kluba, te da će proći u daljnji krug takmičenja.
Predstavnik albanskog kluba Flamurtarij  Agron Sinanaj istakao je kako im je ovo četvrti put da učestvuju u premilinarnom krugu, te da su jako zadovoljni uslovima i organizacijom.
Turnir preliminarne faze Lige prvaka u futsalu održava se od 23. do 26. avgusta u Sjevernom logoru u Mostaru, a pobjednik će se plasirati u iduću fazu, koja se igra u Rumuniji.
Inače, Mostar Stari grad Staklorad u prošloj je sezoni osvojio duplu krunu.
(Fena)
Foto: Emir Krpo
(NovaSloboda.ba)
23.08.2017.

U – mail kao turistička atrakcija


Od 1927 do 2003. godine jedna bespilotna podzemna željeznica dijelila je pisma i pakete ispod blokiranih ulica Londona.
„Mail Rail“ kako se je zvala, vozila je na dužini od 10 kilometara i imala svoja stajališta sa 6 sortirnih stanica, pa čak i dvije glavne stanice.
Tako je to funkcionisalo dugo vremena, dok nije postalo preskupo.
Sada će u sklopu novog poštanskog muzeja, ova mini željeznica, kao atrakcija biti ponuđena posjetiocima, koji će moći putovati jednim njenim dijelom.
Početak putovanja je najavljen za septembar.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
23.08.2017.

Sunce zađe, pade tama...


Veliki momenat je trajao dvije minute. Hiljade znatiželjnika, naoružanih papirnim zatamnjenim naočalima poglede su usmjeravali ka nebu, kako bi lično, direktnim pogledom, doživjeli totalno pomračenje sunca iznad velikog dijela SAD, u ponedeljak veče.
U 19 sati i 16 minuta po lokalnom vremenu, u ponedeljak 20.8., na Lincoln Beachu, na zapadnoj obali, mjesec je čitavim svojom površinom prekrio sunce. S tog mjesta, pomračenje se povlačilo preko kontinenta ka istočnoj obali, na Atlantiku. Ovo je bila prva totalna eklipsa, nakon 99 godina, koja se iznad SAD kretala sa obale na obalu.
Naravno, kao i svi spektakli, koji se odigravaju na području SAD, i ovaj je bio dobro pripremljen. Mnogi gradovi uzduž linije pomračenja, već odavno su bili formirali odbore za ovaj događaj,  organizovali velike priredbe.  Hoteli su odavno bili bukirani, a restorani uposlili novo osoblje.
Čak 100 app-ova je bilo pripremljeno za korištenje na smartfonima.
Kada se mjesec konačno smjestio između sunca i zemlje, bilo je to do sada najbolje dokumentovano pomračenje mjeseca u istoriji. Pomračenje su pratila naučna istraživanja, a sa zemlje i sa istraživačkih stanica iz svemira, sve je pomno snimljeno u te svrhe.
Prirodna pojava, koja će se ponoviti tek 2045. godine.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)