spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.08.2017.

Tri, dva, jedan: Slobodni pad sa 125 metara

S vrha zgrade hotela „Park Inn“ u Berlinu pruža se nova vrsta zabave.
„Base Flying“ sa vrha hotela na Alexanderplatzu, na kome se svakog trena nalaze hiljade ljudi. Sa zemlje se ide liftom do 37. sprata zgrade hotela, do panorama platforme. Odozgo se pruža pogled na čitav Berlin. Inače, platforma je redovno puna posjetilaca koji, uz hladna pića i iznajmljeni „liegestuhl“, mogu uživati u pogledu.
Uz sve to, u ponudi su i skokovi. Dnevno skoči između 60 i 120 ljudi, sa prosjekom starosti od 30 godina. Najstariji skakač je imao 82. godine. Okolo platforme se nalazi zaštitna mreža, a iza mreže skakaonica sa opremom, koja omogućava bezbjedan skok. Automatika je podešena da mjeri težinu skakača i brzinu pada, te na osnovu toga podešava vrijeme i brzinu pada. Skakač ima na raspolaganju nekoliko sekundi pada, sajla biva lagano zakočena, a onda se skakač lagano i sigurno spustii do tla. Od 125 metara visine leti se 100 metara, a nakon toga slijedi lagano spuštanje. Inače, samo mali procenat, oko 1 posto, otkazuje let u zadnjem trenutku, ostali lete. Skok je najčešće poklon od prijatelja, u različitim prlikamaa.
Skokovi se izvode u periodu od aprila do oktobra, svakodnevno, do 23 sata uveče. Rezervacija nije potrebna. Ako pada kiša, ili puše jak vjetar, nema skokova. Cijena skoka je 79,90 eura, sa mogućnošću popusta za đake i studente, grupe i slično.
Osoba mora biti stara najmanje 16 godina, a do 18 godina mora imati odobrenje roditelja. Takođe su od skokova isključeni oni sa manje od 50 kilograma težine, kako i oni teži od 110 kilograma. I naravno, podrazumjeva se normalono psihičko zdravlje.
(izvor:morgenpost)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
24.08.2017.

Na svim kanalima


Na Youtube kanalima svakodnevno budu postavljeni milioni filmova online.
Bilo da se radi o Yoyce, ConCrafteru ili Lukas Riegeru, svi oni imaju nešto zajedničko: Oni su zvijezde na Youtube. Na njihovim kanalima oni imaju ogroman broj abonenata i svakodnevno sakupljaju stotine hiljada klikova za njihove video snimke. Susresti ih lično, želja je mnogih fanova.
Ko to želi, ipak postoji mogućnost. Na „Videodays“ u Kelnu, od 24 do 25 augusta, održava se susret „youtubera“ iz čitave Evrope. Hiljade fanova će tamo moći slaviti njihove starove i usput uloviti koji autogram. Na kraju, biće održan i jedan live show na pozornici, kao i dodjela nagrada „Videodays PlayAwards“.
Mnogi se pitaju, koliko je i kako je moćan i uspješan Youtube? Od kad postoji ova platforma? Ko ima najviše abonenata?
Nekoliko odgovora:
Youtube širom svijeta ima 1 000 000 000 korisnika. To je skoro trećina svih korisnika interneta danas. Korisnici svakodnevno provedu na Youtube oko milijardu sati.
Najusješniji youtuber na svijetu ima 57 022 896 abonenata. Zove se „PewDiePew“ i on je takozvani „Let's Player“. Snima sam sebe kako igra kompjuterske igrice i pri tome objašnjava njegove doživljaje.
Da bi se otvorio Youtube konto najmanja starost je 13 godina.
Prema analizi Kinder Media studije 2017. godine, 34 posto djece između 6 i 12 godina više puta sedmično koriste Youtube
Vlastitu verziju stranice Youtube ima 88 zemalja, a ista stoji na raspolaganju na 76 jezika.
Najuspješniji Youtube kanal iz Njemačke ima 5 382 000 abonenata. On nosi naziv „freekickerz“. Svake sedmice tamo budu postavljeni video snimci najboljih šuteva na gol, golmanske parade i fudbalski trikovi, iz svijeta fudbala.
Pjesma „Despacito“ imala je 3 000 730 629 klikova i po tome je najuspješniji video na Youtube.
(izvor:ksta)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)