spagosmail

Dobrodošli na moj blog


25.08.2017.

Tri mlade košćele u Mostaru
Zub vremena učini svoje i čovjeku i prirodi..Vrijeme neumitno teče i ne možemo ga zaustaviti..Tako je bilo i sa starom košćelom u Podkujundžiluku / Kujundžiluku /.
Prije nekoliko godina drvo dotrajale košćele je palo i zamjenjeno je novom sadnicom. Snimak mlade košćele pokazuje da se lijepo razvila na radost svih Mostaraca koji prate i pamte promjene.

Druga mlada košćela, posađena kasnije, nalazi se kod Đikica spomenika u Fejićevoj ulici, kod bivšeg objekta, kafica ''Rock košćela''. Još stoji panj, ostatak stabla. I ona fino napreduje. Ali, mnogi i ne znaju za ovu košćelu.

Treća najpoznatija košćela, nalazi se u Fejićevoj ulici, kod Roznamedžijine džamije i poznate česme ''pod košćelom''. U novembru 2013. je posječena, bila je sva natrula i dotrajala. Slijedeće godine 1. aprila 2014. je nova posađena, koja je nedugo zamjenjena novom sadnicom. I ova nova košćela lijepo napreduje, pod budnim okom Mostaraca. Još kad bi se redovno zaljevala...
Na fotografije i tekst Ajše Čehić Nametak reagovao je mostarski maestro Miodrag Milićević i uz njene fotografije dodao i svoj akvarel Košćele kod Roznamedžijine džamije u Fejićevoj.


tekst i fotografije: Ajša Šehić Nametak/ 24082017
25.08.2017.

Na Partizanskom ovih dana
Zahvaljujući Šoletovim slikama, napravljenim 10. augusta ove godine, u prilici smo baciti pogled na trenutno stanje na Partizanskom spomen groblju u Mostaru i ustvrditi, iz godine u godinu stanje je sve gore.
Bez velikih komentara.
Slike govore same za sebe.
Uz napomenu: Godine 2006. Partizansko spomen groblje je proglašeno nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

Fotografije: Sergio Šotrić

(spagos)
25.08.2017.

Kiša pepela

Vulkanski pepeo prekrio je i zamračio nebo iznad ostrva Sumatra u Indoneziji.
Prašina je prekrila kuće, drveće, ograde i ulice. Ljudi s nevjericom gledaju u pravcu vulkana, a motocikl stoji spreman, ukoliko bude trebalo hitno napustiti svoj dom. Uz sve to, opremili su se kišobranima, zaštitnim maskama i plastičnim kesama, kao prvim mjerama zaštite, a pokretnu imovinu sklonili na sigurnije područje.
Vulkan Sinabung, visok 2460 metara skoro 400 godina nije bio aktivan, dok prije sedam godina nije ponovo proradio. Od 2013. godine redovno, svake godine bljuje lavu i pepeo. Zadnje izbijanje bilo je jedno od  najjačih, zadnjih mjeseci. Pepeo i dim su dostigli visinu od četiri kilometra.
Životi, srećom, nisu bili ugroženi zbog činjenice da se sigurnosna zona zadnjih godina pomjerila dalje od podnožja vulkana.
(izvor:stern)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)