spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.09.2017.

Put oko svijeta sa 50 eura u džepuKada je Christopher Schacht (23) prije tačno 1.511 dana krenuo na veliko avanturističko putovanje, imao je u džepu tačno 50 eura. Nije imao pojma ni kuda će, ni dokle će stići. Sada, nakon 4 godine, 1 mjesec i 21 dan, vraća se kući. Živ i zdrav.
Zavirio je u najskrivenije kutke zemljine kugle, susretao dobre ljude, upadao u mračne opasnosti, pronašao boga i susreo ljubav svog života. Kad se osvrne unazad, ostalo mu je više šarenih i lijepih, nego opasnih slika.
Christopher je rođen u malom mjestu Sahms, pedesetak kilometara istočno od Hamburga. Svih 378 stanovnika ovog malog mjesta sa nestrpljenjem očekuje njegov povratak sa puta, koji je započeo 1. jula 2013. godine.
Kako kaže, nakon završene mature, sa 50 eura u džepu prvo se dočepao Amsredama u Holandiji, a onda je slijedilo oko 100 hiljada kilometara, pješke, putevima, brodovima, vojnim konvojima. Vidio je 45 zemalja, preplovio Atlantik, Pacifik i Indijski okean.Tokom puta, radio kao „mali“, na brodovima, jedrenjacima, u najdubljim džunglama Južne Amerike, kao tragač za zlatom…
Iza putovanja su ostale slike sa tragačima za zlatom u Guyani u Južnoj Americi, na Grand Sabani u Venecueli, slika sa grupom učenika iz Južne Koreje, koji su htjeli sliku s njim zbog njegove plave kose. Popeo se na vrhove odakle je uživao u pogledu na Colcha  klisuru u Peruu. Kroz Iran se prevezao u vojnom konvoju, a u Indiji je učestvovao u jednom Holi festivalu, gdje su ga obojili tradicionalnim bojama. Početkom avgusta ove godine došao je u Rim, gdje se susreo sa svojom velikom ljubavi Michael, s kojom se 18 mjeseci dopisivao preko facebooka, a onda su se sreli u Indiji i zaljubili. Iz Rima je krenuo na zadnju etapu svog puta. Pravac rodno mjesto.
Sada su četiri godine putovanja iza njega.
„Radujem se domaćem hljebu, našem pivu i musliju. Sve ovo sam savladao uz pomoć boga, koga sam spoznao usput“.
Posljednja fotografija, nakon četverogodišnjeg putovanja, bio je selfie sa familjom, ocem, majkom, bratom i sestrom.
Nakon povratka sa puta oko svijeta, Christopher sada želi studirati teologoju.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
02.09.2017.

Šta se dešava u teškoj kategoriji u boksu?

Joshua

Pulev

Ortiz

Wilder

Svjetski prvak u teškoj kategoriji Anthony Joshua ima problema pred meč meč u kome mora braniti titulu.


Iako je meč Anthonyja Joshue i Kubrata Puleva već bio najavljen za 28. oktobar u Cardiffu, čini se da ipak do duela ovih boksera neće doći. Bugarski bokser Kubrat Pulev (36) prvi je izazivač Joshui. On je dobio pravo kao IBF-ov mandatorni izazivač da se bori za titule šampiona, ali je od borbe odlučio odustati. Pulev je saopštio kako su mu dva mjeseca premalo da se spremi za borbu i gotovo je sigurno da se on neće naći u ringu s Joshuom 28. oktobra. Tamo bi umjesto njega mogao biti Kubanac Luis Ortiz(38). Ovaj borac ima pravo da izazove britanskog boksera po verziji WBA, a iz njegovog tima su najavili da će Joshui biti oduzet ovaj pojas, ako ne pristane na borbu s Luisom. Rok za dogovor borbe je pet dana, a ako se to ne desi, WBA će oduzeti pojas Britancu i Ortiz će dobiti borbu za pojas.
Ortiz je 4. novembra trebao u ring sa još jednim šampinom Deonteyom Wilderom. Ipak, Kubancu je očigledno mnogo interesantniji duel s Joshuom, pa bismo na kraju 28. oktobra u Cardiffu mogli gledati duel Joshue i Ortiza, što bi bio još jedan veliki izazov za aktuelnog šampiona teške kategorije. Luis Ortiz je jedan u nizu neporaženih teškaša. Ima omjer 27-0 uz dva nevažeća meča. Držao je WBA titulu prvaka svijeta, ali mu je ona zbog dopinga oduzeta 2014. godine. Potom je osvojio naslov privremenog prvaka, što mu je omogućilo da izazove Joshuu kao aktuelnog šampiona u ovoj verziji.
(sportsport.ba)
02.09.2017.

Plave čizme za šetnju


Mladunče jednog flamingosa u zoološkom vrtu Jurong bird u Singapooru dobilo je plave zaštitne čizmica. Tako njegove osjetljive noge bivaju zaštićene od vrućih betonskih površina na stazama u vrtu, što je daleko drugačije od hladnih, vlažnih i muljevitih površina po kakvim se flamingosi kreću u njihovim prirodnim staništima u rodnoj Južnoj Africi. Svakodnevne šetnje, kao i izlaganje dnevnoj svjetlosti, potrebne su mladunčetu kako bi mu ojačale kosti.
Čuvari u vrtu su pronašli jedno odbačeno jaje i držali ga u ikubatoru dok se mlado nije izleglo. Sada su mu dva i po mjeseca, a teži 1,6 kilograma.
Flamingosi su trenutno klasifikovani kao vrsta sa relativno malim rizikom od izumiranja, prema IUCN crvenoj listi.
Potrebno je oko dvije godine da mladi flamingosi izgube sivu i bijelu boju i preuzmu svoju pink boju, po kojoj su i prepoznatljivi. Osim toga, poznati su i po dugotrajnom stajanju na jednoj nozi, a stručnjaci tvrde, da na taj način čuvaju temperaturu tijela, obzirom da veći dio vremena tokom dana stoje u hladnoj vodi.
Kada mladunčetu iz zoološkog vrta u Singapuru noge budu u redu, biće vraćeno u svoju zajednicu, u parku ptica Jurong bird, uz nadu da će tamo biti dobro primljeno, kažu u upravi zoološkog vrta.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)