spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.09.2017.

Film „Prohujalo s vihorom“ skinut sa ljetnog repertoara klasikaKinema u Tenesiju je nakon dugogodišnjeg prikazivanja filma „Prohujalo s vihorom“ tokom ljetnog perioda, isti skinula sa repertoara klasika za ljeto iduće godine, zbog navoda o rasnoj neosjetljivosti u ovom filmskom klasiku iz 1939. godine. Film je u okviru serijala klasika prikazivan 34 godine uzastopno, poslijednji put 11. augusta ove godine..
Zvaničnici iz Memphis Orpheum Theatre su nedavno objavili da se film neće prikazivati tokom ljetne sezone iduće godine.
„Prikazivanje filma „Prohujalo s vihorom“ je izazvalo brojne komentara, koje je Orpheum pažljivo razmotrio. Kao organizacija čija je misija zabaviti, edukovati i prosvjetiti zajednicu u kojoj djeluje, Orpheum ne može prikazivati film koji je neosjetljiv prema velikom djelu lokalnog stanovništva“ rečeno je u obrazloženju skidanja filma sa repertoara. Nakon prikazivanja filma pristigle su brojne pritužbe.
Program prikazivanja filmova za narednu ljetnu sezonu obično se objavljuje u proljeće tekuće godine, a odluka o skidanju filma sa repertoara za ljeto iduće godine donešena je znatno ranije, u skladu sa specifičnim zahtjevima pokrovitelja.
„Prohujalo s vihorom“ je priča o Scarlett O'Hara, kćerki vlasnika plantaže tokom i nakon građanskog rata u Americi, snimljen na osnovu romana Margaret Mitchell. Režiser je bio Victor Fleming, a glavne uloge su igrali Vivien Leigh i Clark Gable. Film je ostvario najveću zaradu svih vremena, a poslijednjih godina se često stavljao u centar rasne debate, posebno oko tretmana crnih karaktera u filmu. „Prohujalo s vihorom“ je dobitnik 10 Oscara, a Hattie McDaniel bila prva Afroamerikanka koja je za njen performans osvojila Oscara.
Ukidanje projekcije je naišlo i na osudu jednog dijela korisnika interneta, a neki smatraju da je ova odluka „uvreda za sve glumce i članove ekipe koji su radili na filmu“
(izvor:telegraph)

(spagos)
03.09.2017.

Kina, i u Kini svašta: Instant jogging


Kabina sa trakom za trčanje, klima uređajem i televizorom stoji na ulici u Pekingu. Ko želi usput, nakratko da se pozabavi sportom u prostoru bez smoga, može, po cijeni od 3 euro-centa po minuti bukirati ovu kabinu i platiti putem smartfona.
Slični kontejneri su postavljeni sa uslugom slušanja i pjevanja uz karaoke, ali i za podnevni kratki san. U međuvremenu postoje kontejneri u kojima možete iznajmiti kišobran, loptu za košarku, također za sitan novac.
Ovakve ponude su trenutno hit u Kini i doživljavaju svoj boom.
Prema nekim procjenama u ovakvim kontejnerima bi se za nekoliko godina moglo vrtiti oko deset procenata bruto domaćeg proizvoda.
(izvor:spiegel)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)