spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.09.2017.

Najveći dvorac od pjeska na svijetu
Najveći dvorac od pjeska, visok je 16,68 metara, napravljen je u nemačkom gradu Duisburgu.
Za ovo čudo od pjeska bilo je potrebno 3.500 tona sitnog pjeska i tri nedjelje rada 19 umjetnika iz deset zemalja. Dvorac stoji na području Nordparka, u nekada industrijskoj zoni ovoga grada.
U protekli petak dvorac je upisan u Guiennesovu knjigu rekorda, jer je od dosadašnjeg rekordera viši za dva metra.
Pješčani dvorac je ukrašen poznatim turističkim atrakcijama kao što su atinski Akropolj, Krivi toranj u Pizi i slično. Dvorac će se moći da se vidjeti samo do 24. septembra.
Tokom rada na dvorcu, i nakon njegovog završetka, do sada ga je vidjelo preko 180 hiljada posjetilaca.

Pravljenje kula od pjeska odavno više nije dječija igra, tvrde naučnici, koji su ovoj popularnoj dječijoj igri sa plaže dali jedno "više", naučno značenje.
Po njima, savršena kula od pjeska zavisi od tanane ravnoteže mase, koja se sastoji od 99 procenata pjeska i jednog procenta vode.
Holandski i francuski istraživači proveli su sate gradeći kule od pjeska u svojim laboratorijama, kako bi došli do komplikovane matematičke formule za stabilnu i dugotrajnu pješčanu strukturu.
Njihov savjet je da ne treba koristiti previše vode, već tek toliko da se zrnca pjeska spoje.
"Pri optimalnoj koncentraciji, mogu se sagraditi kule visoke i do pet metara", ističe se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Scientific Reports.
Naučnici vjeruju da će rezultati njihovog istraživanja biti od koristi u građevinarstvu, posebno na polju strukturalne stabilnosti. 

(izvor:bams)


(spagos)
04.09.2017.

Uzbuđenja pomračenja sunca
Situacija sadrži nešto nadrealistično, pa se fotografija, na prvi pogled, čini kao da je neka kompjuterska animacija.
Na jednom razapetom užetu, između dvaju kamenitih litica, visoko u planini, kreće se, u stvari pleše, jedan čovjek. Fotografija je prava, a i scena, takođe. Sasvim kratki pogled na dio slike gore desno je dovoljan. Naime, u tom trenutku se događala scena dana: pomračenje sunca, koje je 21. augusta prekrivalo dijelove SAD od zapadne ka istočnoj obali.
Red Bull je iskoristio ovaj svjetski događaj za svoju promociju i poslao izuzetnog sportistu Alexa Masona na “Randevous Mountain” da za vrijeme od dvije i po minute tame pređe preko dva i po centimetra širokog užeta. Scenu je posmatrao i fotografisao fotograf  “National Geographica”.
Alex Mason je tek navršio 20 godina. Sa penjanjem je počeo kad mu je bilo 11, a tada je počeo i sa pripremama za održavanje ravnoteže na visoko postavljenim užadima.
Pet godina kasnije, na njegov 16. rođendan, postao je svjetski prvak u ovoj disciplini, najmlađi svih vremena.
A sada randevous sa zamračenim suncem. Kakva fotografija, za album legendi.
Dvije i po minute dolina Jackson Hole u Wyomingu bila je pod sjenkom mjeseca.
Ukupna dužina užeta između dvije stijene bila je 22 metra. Sve se dešavalo na 3000 metara nadmorske visine.
Na planini neobičnog imena “Randevous Mountain”, nalazi se najopasnija pista za skijaše na svijetu, zloglasni Cobert's Couloir, odakle se pruža mogućnost izvođenja skokova sa okomitih stijena, ili prelazaka preko njih
A kako se na slici vidi, običnim posjetiocima, a naravno i skijašima,  na raspolaganju stoji žičara, koja godišnje izveze na hiljade znatiželjnih, kako bi se približili uzbuđenjima Cobert's Couloira.
(izvor:focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)