spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.09.2017.

Sitan znamen: Grb na zgradi Divizije


Postavili smo do sada priličan broj fotografija, kako starog tako i novog Mostara, međutim, možda smo načinili neku vrstu nepravde postavljajući samo slike poznatih ulica i objekata, a jedan grad ne čine samo vidljive zgrade i poznate vizure pojedinih kvartova, nego ga čine i sitnice.
E baš te sitnice su predmet ovih priloga. U njima ćemo slikovno i ukratko tekstualno predstaviti razne dokumente, detalje na fasadama pojedinih objekata i brojne druge zanimljive sitnice koje čine grad gradom i koje su od nekog značaja za njegovu istoriju. Pripadajuću sliku smo stavljali isključivo po stanju koje je danas, a ugao snimanja (a u nekim slučajevima samo detalji objekta) je namjerno malo drukčiji od uobičajenog, jer se oko Mostarca već naviklo na standardne slike pojedinih objekata. Tako ćemo u ovoj seriji priloga pokušati slikama i kratkim crticama otrgnuti od zaborava neke manje poznate događaje koji su se dogodili u našem gradu, zanimljivosti, kutke grada koji su možda bili skriveni od pogleda. Premda nedovoljno poznati i oni su dio mozaika od kojega je istorija ovoga grada sazdana.
Cijeli blok bivšeg hana Džinovina sa zgradama i zemljištem je kupio Mujaga Komadina 1898. godine i na temeljima hana 1900. godine podigao impozantnu trospratnicu. Na pročelju te zgrade Mujaga je namjeravao postaviti reljef bosanskog grba (savijena ruka s nožem u ruci). Međutim, tadašnje austrijske vlasti nisu mu to dozvolile, tražeći da se umjesto bosanskog postavi austrijski grb. Nakon dugih pregovora, načinjen je kompromis i to tako što su u ugrađene medaljone bosanskog grba umetnuti njegovi inicijali MK (Mujaga Komadina), a koji su se tek nedavno ponovno ukazali nakon što je zgrada zapaljena u zadnjem ratu. Zgrada je izgrađena u secesijskom stilu po projektu Josipa Vancaša, a Mujaga ju je iznajmio austrougarskoj vojsci, te je služila kao „K. und K. militer comand“, odnosno Carska i Kraljevska vojna komanda, tako da je u narodu odmah dobila ime zgrada Divizije.
Mujaga je 1920. godine  taj objekt prodao bogatoj mostarskoj porodici Peško, a kasnije su u prizemlju bili smješteni ZE-MA (kasnije NA-MA) i Kino Korzo.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
06.09.2017.

Ljubičasti raj u kasno ljeto


Svake godine u kasno ljeto, priroda se poigra bojama u regionu između Hamburga i Hanovera, u Njemačkoj, i pretvori ga u čudesno lijepi spektakl boja. Kako to govori jedna stara legenda iz ovih krajeva, u periodu između 8.8. i 9.9. svake godine ovdje cvjeta vrijesak.
Ljubičasta biljka podarila je svoje ime krajoliku Luenebrger Heide (Heide – vrijesak). Ova biljka je vrlo skromna i veoma brzo se raširi i na neplodnom zemljištu. Kada i kako brzo će vrijesak procvjetati, zavisi i od same lokacije na kojoj raste. Oficijelni barometar cvijeća pokazuje da vrijesak na ovdašnjem zemljištu cvjeta stoprocentno, dok je na nekim susjednim terenima taj procenat upola manji.
Kako je nastala ova slikovita priroda?
U neolitskom priodu, u ovom kraju su se naselili prvi zemljoradnici, koji su od šume pravili oranice. Zbog nedostatka đubriva morali su napustiti ovo zemljište, a tada je zemljište osvojila ova skromna biljka. Danas se po ovom zemljištu kreću bezbrojna stada ovaca, ali i turista.
Vijekovima kasnije, ovo područje su otkrili brojni turisti i posjetioci, koji svoje dane odmora planiraju za pomenuti period godine, kako bi uživali u ljepoti boja, ili kako to neki stručno nazivaju, u terapiji boja.
(izvor:bild)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)