spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.09.2017.

Počinju mečevi za Muhamed Ali TrophyTako nešto bokserski svijet do sada još nije vidio. Od ove subote, startuje World Super Series, najveći profi bokserski turnir na svijetu. U prvom meču nastupa Marco Huk, alias Muamer Huković (32) protiv olimpijskog pobjednika i svjetskog prvaka po WBO verziji Oleksandera Usyka (30).
Meč će se održati u Max Schmelling hali u Berlinu sa početkom u 23 sata. (prenos, njemački kanal Sat1).
Interesantno za prvi meč,  Usyk je sam izabrao protivnika , a to je upravo bila želja i Marca Hucka, koji želi pokazati kako jedan Streetfighter može pobijediti olimpijskog pobjednika.
Usyk je rođen u Simferpolu na Krimu. On se osjeća kao Kozak (slobodni borac), a pod ugovorom je sa promotorskom firmom Wladimira Klitschka (41), kome je u vrijeme priprema često bio sparing partner.
Usyk je još nepobijeđen, a nakon zlatne medalje sa OI u Londonu 2012. godine apsolvirao je samo 12 mečeva, od kojih je deset dobio sa k.o.
Za poređenje: Huck iza sebe ima iskustvo od 45 mečeva, od kojih je dobio 40, a od toga 27 sa k.o. Izgubio je četiri meča, a jednom boksovao nerješeno.
Iako u ovaj meč Huck dolazi nakon poraza iz posljednjeg meča, ni u kom slučaju njegov učinak nije za potcijeniti.
Nakon „Super-Six“, koji je održavan od 2009. do 2011. godine, turnir „Muhamed All Trophy“ je drugi po redu najprenošeniji turnir na svijetu, sada po sistemu k.o. Ko izgubi, ispada!
Pobjednik meča ulazi u polufinale, koje će se održati u januaru iduće godine.
Finale slijedi u maju, u Las Vegasu, u SAD.
Boksuje se u dvije kategorije po osam boksera, u lakoteškoj/cruieserweight, (90,73 kg) i super srednjoj kategoriji (76,2 kg).
U lakoteškoj kategoriji su prisutni svjetski prvaci u iz četiri najveća svjetska saveza.
Pregled mečeva u super srednjoj kategotiji:
(1) George Groves (GBR/26-3) vs. Jamie Cox (GBR/22-0)
(2) Callum Smith (GBR/22-0) vs. Erik Skoglund (SWE/26-0)
(3) Chris Eubank Jr. (GBR) vs. Anvi Yildirim (TUR/16-0)
(4) Jürgen Brähmer (GER) vs. Rob Brant (USA/22-0)
rezerva: Vincent Feigenbutz (GER)
Pregled mečeva u lakoteškoj kategoriji:
(1) Oleksandr Usyk (UKR/12-0) vs. Marco Huck (GER/40-4-1)
(2) Murat Gassiev (RUS/24-0) vs. Krzysztof Wlodarczyk (POL/53-3-1)
(3) Mairis Briedis (LAT/22-0) vs. Mike Perez (CUB/22-2-1)
(4) Yunier Dorticos (CUB/21-0) vs. Dimitry Kudryashov (RUS/21-1)
rezerva: Krzystof Glowacki (POL)
Četvrtfinalni mečevi će se održati u septembru i oktobru ove godine, polufinalni slijede u januaru i februaru, a veliko finale u maju 2018. godine.
U budućnosti se planiraju mečevi i u ostalim kategorijama.
Novi turnir, nova pravila:
Da bi se isključio neriješen ishod, meč sude trojica sudija. Ako njihov zbir poena bude neriješen, odluka o pobjedniku se povjerava četvrtom sudiji, a ako i njegova ceduljica bude pokazivala neriješeno, onda se računa ishod zadnje boksovane runde.

Video dokaz:
Kao što se već koristi u fudbalu, tokom „Muhamed Ali Trophy“ koristiće se video dokaz, kojim će se odmah u toku meča pustiti usporeni snimak problematičnog trenutka, kao što je, na primjer, nepropisni udarac glavom.
Doping kontrola će se provoditi tokom treninga i nakon meča, a povjerena je američkoj agenturi VADA.
Stolice u gledalištu:
Stolice u hali će biti okrugle, kao i u ringu, kako bi gledaoci dobili osjećaj da su i sami učesnici borbe na ringu.
Nagrade:
Ukupan prihod turnira je 50 miliona dolara. Pobjednik, sa premijom za učešće, za pobjede i ulazak u finale, kao i pobjedom u finalu može računati sa nagradom od 10 miliona eura.
(izvor:bild)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
08.09.2017.

Nevjerovatno spašavanje u prirodiU južnoafričkom nacionalnom parku Kruger penzioneri Mervin Van Wyk i njegova supruga su napravili nevjerovatan snimak spašavanja mladog gnua iz čeljusti proždrljivog krokodila uz pomoć dvojice vodenih konja.
Dok su penzioneri posmatrali životinje na suprotnoj strani rijeke, iznenada se pred njihovim očima odigrala drama, koju su, srećom, snimili, i vjerovatno je nikad neće zaboraviti. Jedan mladi gnu se približio rijeci, kako bi se napio vode, a u tom trenutku ga je gladni krokodil ščepao za zadnju nogu, pokušavajući ga uvući pod vodu. Borba je trajala nekoliko minuta, dok se nisu pojavila dva vodena konja, koja su istog momenta nasrnuli na krokodila i natjerali ga ispusti plijen iz čeljusti. Penzioneri kažu da je trajalo punih osam minuta, dok se gnu nije dočepao slobode.
Vodeni konji nisu poznati kao životinje koje pomažu drugim životinjama, a najvjerovatnije se u ovdje radilo o zaštiti njihovog vlastitog životnog prostora, na kome ne trpe nikoga.
Vodeni konji su inače biljojedi.
(izvor:dailymail)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)